logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa ciepla Ariston 8 kW split parownik w pompie ciepła nie działa cała powierzchnia

rteper 28 Kwi 2024 05:55 1530 4
REKLAMA
  • #1 21062839
    rteper
    Poziom 11  
    Ocena: 18

Pompa ciepła Ariston zamontowana na zewnątrz budynku zimą.

Witam

Mam problem z pompą ciepła Ariston 8 kW split od silnych mrozów w styczniu - parownik w pompie ciepła nie działa całą powierzchnią. Tak jak widać na zdjęciu ze stycznia, około 10% powierzchni jest "martwych". Od stycznia zgłaszam to serwisantowi, który przekonuje mnie, że w nowoczesnych pompach tak jest i nie ma czym się przejmować. Niestety od stycznia minęło 3 miesiące, temperatury były różne, a parownik na dole nigdy już więcej nie zadziałał - wcześniej przez ponad rok działała cała powierzchnia - więc to tłumaczenie nie za bardzo do mnie dociera. Z tą pompą przeszedłem już ścieżkę zdrowia, na samym początku wadliwa była jednostka wewnętrzna - gaz uciekł po 3 tygodniach - najpierw serwisant to napełnił jeszcze raz - potem już wymienił jednostkę i ponownie napełnił. I tak pompa chodziła ponad rok. Serwisant sprawdza wszystko zdalnie, parametry mu się zgadzają, pompa niby pracuje. Mielismy te ostatnie 3 miesiące cieplejsze niż w ubiegłym roku - ale kiedy ja analizowałem sobie dzienne zużycie prądu to pompa wyraźniej zużywała go więcej, co dla mnie jest efektem mniejszej sprawności - dla mnie ale nie dla serwisanta. Chciałbym pytać czy ktoś może spotkał się z czymś takim w tych pompach i może mnie upewnić w moich podejrzeniach? Czy parownik działa sekcjami w takich pompach? I co mogło się stać, że ten dół parownika umarł?

Dzięki za pomoc

RT
  • REKLAMA
  • #2 21063125
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Na ogół świadczy to o za małej ilości czynnika roboczego w układzie.
  • REKLAMA
  • #3 21063269
    rteper
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Dzieki za odpowiedź!

Z racji tego ze juz z ta pompa przezyłem wczesniejszy problem gdzie czynnik uciekł po 3 tygodniach od uruchomienia pozniej został nabity i znow po 3 tygodniach uciekł wiem ze pompa ma czujnik od niskiego cisnienia czynnika i wtedy informuje o tym na panelu sterowania i przelacza sie na grzałki. Kiedy rok wczesniej czujnik uciekał nie zauwazylem sytuacji zeby parownik nie pracował cała powierzchnia - pompa pracowala do moementu az pojawialo sie info na panelu "Malo czynnika .." i dalej pracowała juz tylko na grzałkach.

Na parowniku czasem widać "lamelki" gdzie parownik pracuje "bardziej" lub mniej. I to jest normalne ale nienormalne jest ze jeden obszar jak u mnie jest matrwy (i to jest jednolity obszar 3-4 rurki w parowniku obejmuje) i ma caly czas temperature otoczenia. Czy tam cos moze byc zapchane lub sa jakies zawory ktore steruja praca tych cześci parownika w zalezności od wymagań temperaturowych ustawionych na pompie ?

Pozdrawiam
    RT
  • REKLAMA
  • #4 21465163
    szymonferdynus
    Poziom 1  
    Kolego, podstawą działania układu termodynamicznego w tym obszarze jest ciekły czynnik skroplony w skraplaczu jednostki wewnętrznej, i ten zakres zawsze ma się nie szronić, to jest normalne. Gdyby się szronił, oznaczałoby to ubytek czynnika.
  • #5 21810515
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Panowie czy jeszcze jakiś fachowiec może wywiedzieć się w temacie? Czy dole rurki wymiennika tworzą osobny obieg?
REKLAMA