logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant Arotherm split 7kW - przy niskich temperaturach nie działa

damian_d 27 Paź 2024 23:37 2973 7
REKLAMA
  • #1 21279471
    damian_d
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Witam. Posiadam pompę ciepła Vaillant Arotherm split 7kW. Przez okres 2 lat nie miałem żadnego problemu niestety do teraz. Zaczęły się trochę niższe temperatury i zaczął się problem, który objawia się następująco: pompa ciepła nie odszrania się. Kilkukrotnie zdarzyła się sytuacja jak na obrazku poniżej cały parownik zalodzony. Zamiast przejść do odladzania dochodzi do zatrzymania pracy sprężarki i jej blokady. Na chwilę zgłaszany jest błąd czujnika temperatury wlotu sprężarki. Pod względem elektrycznym sprawdziłem wszystkie czujniki (rezystancja) i wydają się być ok. Wydaje się, że błąd jest zgłaszany przez pompę z powodu temperatury, jaka panuje na wlocie a system uważa ją za nieprawidłowa. Według instrukcji obsługi czujnik ten może pokazywać najmniej -40 stopni i dokładnie tyle pokazuje chwilę przed wyłączeniem się sprężarki. Co jest powodem takiego zachowania ? Kończy się sprężarka czy może to być efekt nieszczelności i zbyt małej ilości czynnika w układzie ? A może uszkodzenie EEV? Z menu instalatora jest dostęp do całej masy parametrów chłodniczych takich jak temperatury parowania skraplania lecz niestety na układach chłodniczych się nie znam. Jedyne co udało mi się zauważyć to że przed wyłączeniem się sprężarki temperatura spada do -40 na wlocie. Niestety instalator na chwilę obecną bagatelizuje mój problem i mówi żeby polewać wymiennik ciepła woda żeby się odmroził. Dodam że tutaj temperatura na zewnątrz wynosiła około -0,5.Zalodzony parownik pompy ciepła Vaillant Arotherm Zalodzony parownik pompy ciepła Vaillant Arotherm
  • REKLAMA
  • #2 21794461
    wachta
    Poziom 11  
    Witam,

Czy udało się jakoś rozwiązać ten problem?

W swojej pompie (Vaillant Arotherm VWL 75/6A - monoblok 7 kW) mam bardzo podobny problem. Czasem pompa nie odszrania się i wyrzuca błąd F.733 (za niska temperatura parowania). Udało mi się uchwycić, jak w trakcie cyklu odszraniania temperatura parowania (T.0.85) nagle gwałtownie zaczyna spadać, a gdy spadnie do -30°C, pojawia się błąd.

Pierwszy serwisant nie dał rady rozwiązać problemu, a za kilka dni ma przyjść kolejny.
  • REKLAMA
  • #3 21795689
    damian_d
    Poziom 13  
    Cześć,

Mój problem udało się rozwiązać za pomocą wymiany płyty logiki w jednostce zewnętrznej ;)

Jako, że ty masz monoblock w pierwszej kolejności bym sprawdził czy w budynku wystarcza energii cieplnej do defrostu. Jaka jest temperatura wody na zasilaniu oraz jaki jest przepływ ? posiadasz bufor? Aby wykonać defrost potrzebna jest odpowiednia energia cieplna. Jeżeli tu jest ok to błąd o niskiej temperaturze parowania może świadczyć o ubytku czynnika chłodniczego z układu.

EDIT: Tylko u mnie proces defrostu w ogóle się nie zaczynał pomimo mocnego oblodzenia wymiennika. Przechodził natomiast poprawnie po wymuszeniu odszraniania z poziomu menu instalatora.
  • REKLAMA
  • #4 21797257
    wachta
    Poziom 11  
    Przepływ i ilość czynnika chłodniczego były kontrolowane.
    Przepływ jest w normie (1200 l/min przy ~60% obciążenia pompy). W instalacji jest bufor 100 l.
    Ilość czynnika jest kontrolowana pośrednio przez któryś parametr (nie pamiętam, który), ale serwisant twierdził, że tutaj żadnego problemu nie widać.

Z instrukcji wygląda, że może to być jeszcze zawór EEV, ale serwisant go sprawdzał.

W ogóle problem jest o tyle dziwny, że nie przebiega poprawnie co jakiś czas. Czasami wyłącza się raz na dobę, czasem rzadziej.

W ogóle podczas cyklu, w którym wystąpił błąd, sprawdzałem ciągle temperaturę parowania. Wyglądało, że ani przez moment nie wzrosła powyżej zera. Jeżeli dobrze myślę, to może to sugerować niepoprawne działanie, np. zaworu 4-drogowego. Może cewka wysterowała zawór, ale z jakiegoś powodu nie przełączył poprawnie obiegu na tryb chłodzenia i stąd spadająca temperatura i ten błąd.
    Z drugiej strony - wygląda, że pompa ma czujnik pozycji tego zaworu. Jeżeli jest kod stanu ("S.590 - Usterka: zawór 4-dr. pozycja nieprawidł., - "Zawór 4-drogowy przełączający nie porusza się jednoznacznie do pozycji ogrzewania lub chłodzenia."), to powinien w tej sytuacji się pojawić.
  • #5 21798061
    damian_d
    Poziom 13  
    Z twojego opisu wynika, na podstawie przepływu jak i bufora, że powinna być zgromadzona wystarczająca energia do przeprowadzenia defrostu. Nie wiem, jak w monoblocku, ale domyślam się, że będzie podobnie jak w moim splicie. U mnie nie ma czujnika położenia zaworu czterodrogowego. Błąd prawdopodobnie jest zgłaszany na podstawie poboru prądu przez zawór i ewentualnie czujników temperatury i ciśnienia. Co do kontroli ilości czynnika na podstawie parametrów, uważam, że to może się do końca nie udać, wystarczy, że któryś z czujników przekłamuje i już pies pogrzebany, natomiast jak nie widać śladów oleju ani korozji uważam, że problemu raczej nie powinno być z tym.

Co do uszkodzonego zaworu czterodrogowego, Twój trop może być trafny, ze względu na to, że nie zauważyłeś wzrostu temperatury, natomiast problemem może być też EEV, który podczas defrostu powinien się dość mocno przymknąć, aby podnieść ciśnienie i temperaturę po stronie jednostki zewnętrznej. Jeżeli się nie przymknie, to temperatura też nie będzie odpowiednio rosnąć.

Czy podczas pracy w niskich temperaturach <4 stopni, parownik szroni się cały ? Czy widoczne są nieoszronione miejsca (efekt pasów)? Odszranianie, które kończy się bez błędu na sterowiku dobiega do końca? Po skończonym cyklu cały parownik jest odszroniony?
  • REKLAMA
  • #6 21803542
    drallibor
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    U mnie to samo F.733 i praca na grzałce. Wcześniej było F.732. Serwis wymienił sprężarkę i teraz płytki elektroniki z nowym softem. Może to faktycznie zawór 4-drożny? Tak też sugerował serwisant i ma wrócić z nowym zaworem. Pompa ma 3 lata... Masakra.
  • #7 21803933
    wachta
    Poziom 11  
    damian_d napisał:
    Czy podczas pracy w niskich temperaturach <4 stopni, parownik szroni się cały ? Czy widoczne są nieoszronione miejsca (efekt pasów)? Odszranianie, które kończy się bez błędu na sterowiku dobiega do końca? Po skończonym cyklu cały parownik jest odszroniony?

Przy niskich temperaturach szroni się cały. Efektu pasów nie ma. Jeżeli odszranianie nie kończy się błędem, to dobiega do końca i cały parownik jest czyściutki.

Dodano po 37 minutach:

Dorzucę jeszcze kamyczek.
    Udało mi się zrobić filmy ze zmianą temperatury parowania w czasie defrostu (2 niepoprawne, jeden poprawny). Nie wiem dokładnie, w którym momencie się zaczęły i może brakować trochę punktów, ale widać pewne trendy.

Wykres temperatury parowania dla trzech cykli: dwa niepoprawne, jeden poprawny

Z innej strony zauważyłem chyba ciekawą rzecz. Dla trzech cykli, po których wystąpił błąd F.733 i porobiłem zdjęcia parametrów z menu testu, i pozycja zaworu EEV (parametr T.0.21) miała wartość 44%. Nie wiem, czy to jakaś pozycja startowa, w którą zawór jest ustawiany po wystąpieniu błędu, czy może jednak jest to ustawienie sprzed wystąpienia błędu.
    Jeżeli to pozycja sprzed pojawienia się błędu, to może to oznaczać, że pompa zbyt wcześnie przełączyła się w tryb ogrzewania.
  • #8 21818654
    lukasz266
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam taki sam problem z błędem F.733, z tym że mam paski na parowniku. Co u was było przyczyną? Dodam, że czynnik był ściągnięty i zważony, wszystko jest OK

Podsumowanie tematu

✨ Pompa ciepła Vaillant Arotherm split 7kW wykazuje problem z odszranianiem przy niskich temperaturach, objawiający się całkowitym zalodzeniem parownika i błędem czujnika temperatury wlotu sprężarki (kod F.733 – za niska temperatura parowania). Pompa zatrzymuje sprężarkę i blokuje ją, mimo że czujniki temperatury i przepływ wody (ok. 1200 l/min) oraz bufor 100 l są w normie. Diagnostyka wskazuje na możliwe przyczyny: uszkodzenie płyty logiki jednostki zewnętrznej, nieszczelność i niedobór czynnika chłodniczego, wadliwe działanie zaworu EEV lub zaworu czterodrogowego, który może nie przełączać poprawnie obiegu na tryb odszraniania. Wymiana płyty logiki i sprężarki oraz aktualizacja oprogramowania były stosowane bez pełnego rozwiązania problemu. Czasami defrost przebiega poprawnie, co sugeruje nieregularność usterki. Warto zwrócić uwagę na pozycję zaworu EEV podczas cyklu odszraniania oraz na parametry poboru prądu i temperatury, które mogą wskazywać na błędne sterowanie zaworami. Problem jest trudny do jednoznacznego zdiagnozowania i wymaga dalszej kontroli elementów sterujących i czujników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA