logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Lydos Hybrid 100 – brak grzania wody na pompie ciepła

logos2000 29 Cze 2025 22:30 747 3
REKLAMA
  • #1 21593340
    logos2000
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Dzień dobry,
    Posiadam boiler Ariston Lydos Hybrid 100, ostatnie 9 miesięcy pracował tylko na grzałce, przy próbie uruchomienia samej pompy odnotowałem podejrzane zachowanie.
    Po włączeniu urządzenia uruchamia się wentylator, po kilku minutach startuje kompresor (zwykle było to szybciej), po ok minucie takiej pracy wentylator się wyłącza a kompresor nadal pracuje, po ok 30 minutach kompresor się wyłącza. Brak w tym czasie skroplin a temperatura wody nie wzrasta.
    Brak jest jakichkolwiek komunikatów o błędach. Temperatury powietrza (P13) oraz parownika (P14) wg menu serwisowego w okolicach 26 stopni. Bok urządzenia od strony pompy trochę się nagrzewa czego nie stwierdziłem na drugim sprawnym urządzeniu.

Przywracałem ustawienia fabryczne niestety bez zmian.
    W internecie nie znalazłem podobnego problemu.
    Proszę o pomoc w temacie
  • REKLAMA
  • #2 21597419
    GZ50
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Prawdopodobnie nie pracuje kompresor, tylko buczy.

Moderowany przez Felini:

• REKLAMA
  • #3 21598011
    logos2000
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Znalazłem amatorską serwisówke, według której powyżej 25 stopni wentylator powinien się wyłączać, więc tutaj jest ok.
    Kompresorem wydaje się sprawny, rurka z niego wychodząca nagrzewa się do 60 stopni, niestety na powrocie ma już temperaturę otoczenia, boiler nie wykazuje żadnego błędu. Czyżby było za mało czynnika?
    Ariston Lydos Hybrid 100 – brak grzania wody na pompie ciepła
    Załączniki:
    • scheda-tecnica-ariston-lydos-hybrid.pdf (4.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21598060
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Witam. Skoro czynnik gdzieś uciekł to znajdziesz na łączeniach tłuste plamy w miejscu wycieku. By potwierdzić tezę ubytku czynnika potrzebna jest oprawa manometrowa, pompa do odzysku oraz waga i butla na czynnik, trzeba czynnik ściągnąć i zważyć. Taki objaw to może sugerować zacięty zawór rozprężny a mniemam że tam nie jest manualny a posiada cewkę (nie znam tej konstrukcji aristona ale układy chłodnicze są na takich samych zasadach).
    Pozdrawiam.
REKLAMA