logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hanseatic HGU4582D97710DI Zmywarka - nieprawidłowe dawkowanie nabłyszczacza i wilgoć p. panelem

ProksikPL 02 Maj 2024 14:37 669 6
REKLAMA
  • #1 21067753
    ProksikPL
    Poziom 4  
    Witam,

Mam problem ze swoją zmywarką Hanseatic o modelu HGU4582D97710DI.
    Zmywarka została zakupiona w roku 2021, po tym jak się popsuła moja poprzednia zmywarka. Zmywarka jest sama w sobie bardzo dobra, myje naczynia jak należy, regularnie raz w miesiącu ją czyszczę detergentami typu Finish, itp. i włączam zmywarkę na wysoką temperaturę. Dopiero dzisiaj, kiedy chciałem włączyć zmywarkę zauważyłem, że zaświeciła się kontrola od nabłyszczacza i sobie tak myślę, ile ta zmywarka pobiera mi nabłyszczacza podczas programu, jak ja w tamtym tygodniu uzupełniałem nabłyszczacz. Dozownik w mojej zmywarce jest ustawiony na 4, potem zmieniłem na 3, żeby zobaczyć, czy zmniejszy się dawkowanie nabłyszczacza podczas programu, ale zmywarka zachowuje się jakby nabłyszczacz był ustawiony na maxa, czyli na 6. Oprócz tego problemu, coś mnie kusiło, żeby rozebrać przedni panel zmywarki, i zrobiłem to, ale to, co zobaczyłem po zdjęciu przedniego panelu w mojej zmywarce, przeraziło mnie. Załączam również zdjęcia, żebyś mógł sobie zobaczyć, jak to wygląda. Wszędzie jest mokro, tłusto, i jest tak, jakby zielone zacieki po wodzie zostały. Na zdjęciach jest taka folia, i jak to dotknąłem, to wyglądało to, jakbym dotknął mokrą ziemię spleśniałą ziemię. Nie wiem, co mógłbym w takiej sytuacji zrobić, więc prosiłbym bardzo o pomoc.
    Pozdrawiam.
    Wnętrze zmywarki z widocznymi kablami i osadem Wnętrze zmywarki z widocznymi śladami wilgoci, tłustymi plamami i zielonymi zaciekami. Wnętrze zmywarki Hanseatic z wilgocią, tłuszczem i zielonymi zaciekami. Wnętrze panelu zmywarki z widocznymi elementami elektronicznymi i śladami wilgoci Widok wnętrza zmywarki Hanseatic z oznakami wilgoci i zielonymi zaciekami. Widok wnętrza zmywarki z zabrudzeniami i przewodami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21070273
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6875
    Niestety, ten zmywak to chińska Midea i taka jest po prostu jej jakość.
    Możesz spróbować wymienić w niej dozonik z uszczelką, ale za chwilę i tak zje blachę drzwi i znów poleci, o ile już nie leci.
    Ja bym sugerował ją dojechać szykować kasę na nowy, lepszej jakosci sprzęt, chyba, ze chcesz max co 5 lat kupować nowe urządzenia.
  • REKLAMA
  • #3 21070289
    ProksikPL
    Poziom 4  
    Cześć,

Dzięki za wiadomość. Zrobię chyba tak jak mówisz, czyli dojechać ją do końca i zainwestować w nową zmywarkę tak chyba będzie najlepiej. Tą zmywarkę mam 2,5 roku w tym roku już będzie 3 lata i dopiero zauważyłem pod tym przednim panelem że zaczyna tam po prostu cieknąć. Więc ta zmywarka długo nie pochodzi. Już rozglądałem się za zmywarkami, i mam dwie zmywarki na oku. Pierwsza zmywarka BOSCH Serii 6 o modelu SPU6ZMS29E i druga zmywarka BAUKNECHT BSUO 3O21 PF X. Na pewno wybiorę coś z tych dwóch zmywarek, ale zawsze możesz mi coś doradzić czym się kierować przy zakupie zmywarki.

Pozdrawiam!
  • #4 21071143
    mrice
    Moderator AGD
    Co prawda są tut acy na forum, co mi wytykają sympatię do marki naszych zachodnich sąsiadów, ale pracujac 20 lat jako serwisant widzę co się dzieje z sprzętem na przestrzeni lat. Dla mnie Bosch to najlepszy wybór. Dobry stosunek ceny do jakosci. Bosch ma co prawda jedną wadę której też nie poprawił od lat, ale to tez możesz poczytać na forum o błedzie E15 w ych sprzętach. Nie mniej jest to do naprawienia skutecznie i "nie za milijonyy". Poza tym dobre jakościowo i serwisowalne w całkiem przyzwoitych kwotach. Śmiem twierdzić, że przy uwzględnieniu 2-3 napraw spokojnie koło 15 lat wysłużą.
    Bieżący problem możesz spróbować nieco uszczelnić, jeśli da się jeszcze zdjąc ten dozownik i nie rozsypać poszycia drzwi, ale nie lep tego silikonem, tylko uszczelniaczem dekarskim lub klejem do szyb samochodowych.
  • REKLAMA
  • #5 21073016
    ProksikPL
    Poziom 4  
    Cześć,

Zrobię tak jak mówisz. Spróbuje może wymienić ten cały dozownik na nowy najlepiej i to uszczelnić od razu i myślę że pozbędę się tego cieknącego problemu raz na zawsze. Nie wiem jak ta zmywarka jeszcze mi długo podziała, ale jak się zepsuję to kupię nową od firmy Bosch. Miałem już zmywarkę firmy Bosch o modelu SRI45T32EU i nie posłużyła mi więcej niż jeden rok bo akurat przed świętami uległa awarii i trzeba było kupić nową zmywarkę Hanseatic. Ta zmywarka mi już służy 3-ci rok ale jak zdjąłem ten przedni panel, i zobaczyłem co tam jest to byłem w szoku. Wszędzie jest mokro, wilgoć, pleśń i przed tym zastanawiałem się czemu w zmywarce pod uszczelką drzwi mam taki zielony osad od wody i czyściłem kilka razy ale to znowu powróciło i okazało się jednak po zdjęciu tego przedniego panelu że to dozownik był winowajcą, bo po prostu ten dozownik nie był szczelny i kiedy zmywarka myła, no to dostawała właśnie się tam woda.
  • REKLAMA
  • #6 21073514
    mrice
    Moderator AGD
    ProksikPL napisał:
    >>21073016
    Nie wiem jak ta zmywarka jeszcze mi długo podziała

Branżowy dowcip mówi, że do następnej awarii na pewno.
  • #7 21073583
    ProksikPL
    Poziom 4  
    Co racja, to racja ale dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Hanseatic HGU4582D97710DI, która po 2,5 roku użytkowania zaczęła mieć problemy z dozowaniem nabłyszczacza oraz wilgocią pod przednim panelem. Po rozebraniu panelu zauważył cieknący dozownik, co prowadzi do pleśni i zielonego osadu. Użytkownik planuje wymienić dozownik i uszczelnić go, a w przyszłości rozważa zakup nowej zmywarki, preferując modele Bosch (SPU6ZMS29E) i Bauknecht (BSUO 3O21 PF X). Użytkownicy forum sugerują, że zmywarka Hanseatic jest niskiej jakości, a Bosch to lepszy wybór ze względu na trwałość i serwisowalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA