logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować robota wykrywającego przeszkody dla początkujących?

kaliszanin 05 Gru 2005 19:05 1301 6
REKLAMA
  • #1 2056629
    kaliszanin
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Witam
    Chciałbym zrobić robota który reagowałby na ścianę lub na inne przedmioty stojącec na jego drodze . Nigdy wcześniej nie zajmowałem sie robotami i nie wiem jak to zrobic :?: , czy mugłby mi ktos pomóc :?:
  • REKLAMA
  • #2 2056760
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    przeglądnij dokładnie forum temat był poruszany , sama zasada jest prosta min 2 układy nadawczo - odbiorcze pracujące w podczerwieni lub ultradzwiękowe i układ reagujący na sygnały z nich zbudowany na elementach dyskretnych lub z zastosowaniem uC
  • REKLAMA
  • #3 2056765
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    No wiem, polecam zainteresowac sie elektronika i programami... Jak juz to opanujesz, dowiedz sie, co to sa mikrokontrolery i jak sie tego uzywa... Zrob jakies dobre podwozie o opanuj obsluge czujnika na podczerwien albo prostego sonaru...
    Masz roboty conajmniej do ferii :-)

Polecam link https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic356723.html
    Pzdr...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2058767
    kaliszanin
    Poziom 16  
    Aha , dzięki za pomoc :D teraz już mam coś do roboty :D
  • #6 2059712
    mendax
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    mozna tez uzyc czujnikow mikro induckyjnych. dzieki temu robot bedzie reagowal na przeszkode nie dotykajac jej. tylk jest maly problem nie reaguje na plastik i na papier.
  • #7 2062738
    kaliszanin
    Poziom 16  
    hehe , tylko własnie o to mi chodzi :|, ale dzięki za podpowiedz :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy robota wykrywającego przeszkody dla początkujących. Podstawową metodą jest zastosowanie co najmniej dwóch układów nadawczo-odbiorczych działających w podczerwieni lub ultradźwiękach, które wykrywają przeszkody i sterują reakcją robota. Alternatywnie można zacząć od prostych czujników stykowych ("czułków"), które działają jak wyłączniki normalnie otwarte, co jest opisane w dostępnych tutorialach. Wskazano również możliwość użycia czujników mikroindukcyjnych, które reagują na przeszkody bez kontaktu, jednak mają ograniczenia, gdy przeszkody wykonane są z plastiku lub papieru. Zaleca się poznanie elektroniki, programowania mikrokontrolerów oraz obsługi czujników podczerwieni lub sonarów. Podano linki do materiałów edukacyjnych i przykładów konstrukcji czujników dotykowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA