logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wzmacniacz Unitra - lewy wskaźnik wychyłowy przestał działać

kamiledi15 03 Maj 2024 12:14 945 18
REKLAMA
  • #1 21068516
    kamiledi15
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam,
    mam wzmacniacz, który jest samoróbką pracowników Unitry na bazie amplitunera R-8010. Ma dodane wskaźniki wychyłowe. Wszystko było ok przez parę lat, ale skala lewego wskaźnika była lekko przesunięta. Wyjąłem więc go, przesunąłem skalę, złożyłem z powrotem - i lewy wskaźnik przestał się ruszać. Gdy kręciłem potencjometrem siły lewego wskaźnika - czasami lekko drżał, ale bardzo słabo. Mniej więcej na połowie siły potencjometru zaczynał się ruszać minimalnie do muzyki, ale o wiele za słabo. Gdy zwiększyłem lub zmniejszyłem siłę - stawał w miejscu. Muzyka natomiast gra poprawnie z obu kanałów, podświetlenie też jest dobre do obu wskaźników, prawy wskaźnik chodzi dobrze, problem jest tylko z lewą wskazówką. Przesyłam zdjęcie jak wygląda moduł wskaźnika:
    Wzmacniacz Unitra - lewy wskaźnik wychyłowy przestał działać20240502_2..426.jpg (794.57 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    To co do tej pory sprawdziłem - na płytce jest 6 elementów. Sprawdziłem miernikiem dwa elementy z prawej, rezystor i ten szary element na środku - mają takie same parametry między oboma kanałami (mierzenie na wlutowanych elementach). Brązowy rezystor - mierzenie na wlutowanym elemencie, na lewym kanale pokazywał 4,94 ohm (na mierniku ustawionym na 20k ohm), a na prawym 2,04. Po wylutowaniu jednej nóżki z niego na lewym kanale - pokazuje 15k ohm. Podobno to poprawna wartość (brązowy rezystor z kropkami złota, pomarańczowa, zielona i brązowa). Z prawego wskaźnika nie wylutowywałem, bo on działa. Natomiast dioda (ta czarna beczka po lewej stronie płytki), na lewym kanale jest teoretycznie poprawna - na mierniku ustawionym na piszczenie w jedną stronę pokazuje wartość około 450, w drugą - nic. Czyli chyba ok, bo powinna przewodzić w jedną stronę. Ale na prawym kanale - w jedną stronę jest też trochę ponad 400 (około 427), a w drugą - ponad 900. Czyli raczej źle, ale to właśnie prawy kanał działa dobrze, a lewy nie...
    Nie sprawdzałem kondensatora i potencjometru.
    W tej chwili moim głównym podejrzanym jest potencjometr regulujący siłę wychylenia. Przed awarią, gdy nim kręciłem, siła wychylenia płynnie się zmieniala. Po awarii, przed pomiarami, gdy kręciłem nim, to tylko gdy był w połowie siły wskaźnik zaczynał lekko drżeć w rytm muzyki, ale o wiele za słabo. Po pomiarach, gdy złożyłen wszystko z powrotem, było trochę lepiej - lewy wskaźnik ruszał się zdecydowanie mocniej, ale nadal za słabo, ale gdy pokręciłem tym potencjometrem - znowu stanął w miejscu i teraz już ani drgnie. Dlatego podejrzewam ten potencjometr, choć nie wiem dlaczego mógł się zepsuć od samego wyjęcia wskaźnika na chwilę. Może jakieś zwarcie? Jak to sprawdzić?
    Co jeszcze sprawdziłem - gdy ustawiam miernik na piszczenie i dotykam sondami do miejsca, gdzie płytka jest przylutowana do wskaźnika, to wskaźnik skacze natychmiast na drugi koniec skali, więc sam wskaźnik jest raczej ok. Do wskaźnika idzie 5 kabli - 3 do płytki, 2 do samego wskaźnika - sprawdziłem je też ustawiając miernik na piszczenie i wszystko piszczy poprawnie, więc luty raczej nie puściły.
    Na tym moje pomysły się kończą. Prośba o podpowiedzi, natomiast jestem amatorem, który nie zna się na schematach - mogę coś przelutować, lub pomierzyć, ale potrzebuję łopatologicznych wskazówek.
    Powtórzę, że muzyka z obu kanałów gra dobrze, problem jest tylko z lewą wskazówką.
    Tu jeszcze film z momentu gdy wszystko działało dobrze:
    https://www.youtube.com/watch?v=ktYUkjdlteQ
  • REKLAMA
  • #2 21068547
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2052
    Witam,
    skoro wskaźnik "skacze" przy testowaniu to można wykluczyć zablokowanie mechaniczne, chociaż sprawdź to jeszcze raz (delikatnie, takie skoki są szkodliwe), powinien bardzo lekko się poruszać/obracać, nic na siłę.
    Objawy, jakie opisujesz, odpowiadają temu, co podajesz na wskaźnik sygnał nie wyprostowany, co by oznaczało, że jedna z diod jest uszkodzona. Na "oko" masz tam BYP401/100 bo pasek masz czerwony, bardziej się obawiam o AAP162, ona ma dość niskie napięcie wsteczne. Pomierz te elementy ale nie w układzie bo to zakłóca pomiary.
    Jak możesz rozrysuj schemat tego układu, podejrzewam, że to zwykły podwajacz napięcia.
    Pozdrawiam
  • #3 21068556
    kamiledi15
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o diodę, to tak jak pisałem, w lewym kanale przewodzi w jedną stronę, a w prawym w dwie strony. Sugerowałoby to problem w prawym kanale, co jest dziwne, bo tak jak piszę prawy działa dobrze, a lewy źle. Sprawdzałem to zarówno na diodzie wlutowanej, jak i z jedną nóżką wylutowaną (w lewym kanale, z prawego nie wylutowywałem).
    Schematu niestety nie umiem narysować, mogę najwyżej zrobić więcej zdjęć.
    Natomiast przyłożyłem miernik ustawionym na 20k ohm do potencjometru siły wychylenia. Na prawym kanale przy maksymalnym odkręceniu pokazuje około 4,30, na minimalnym odkręceniu około 3,30. Ale na lewym kanale - wartości skaczą bardzo wysoko, pokazuje wartość około 17-18, bez względu na stopień jego odkręcenia. Dlatego nadal podejrzewam sam potencjometr, ale o nim nic nie napisałeś? Pomiary robiłem na wyłączonym sprzęcie.
    Sam wskaźnik poruszany palcem rusza się lekko i swobodnie, tak samo jak prawy. Sprawdziłem ponownie przykładając sondy, na obu kanałach skacze wtedy maksymalnie na drugi koniec skali.
    Tak jak piszę jestem amatorem, więc potrzebuję łopatologicznych wskazówek.
    Na zdjęciu czerwonymi strzałkami zaznaczyłem, w których miejscach przyłożyłem sondy. Zielona strzałka pokazuje miejsce, które w ogóle nie jest wlutowane, w obu kanałach.
    Wzmacniacz Unitra - lewy wskaźnik wychyłowy przestał działaćBez tytu..2.png (1.26 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21068571
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 945
    kamiledi15 napisał:
    Wyjąłem więc go, przesunąłem skalę, złożyłem z powrotem

Ja jednak myślę, ze został uszkodzony mechanicznie.
    Bo jest to naprawdę delikatne ustrojstwo. Tylko ta fotka, ustaw więc ostrość na sam mechanizm
    kamiledi15 napisał:
    gdy ustawiam miernik na piszczenie i dotykam sondami do miejsca, gdzie płytka jest przylutowana do wskaźnika, to wskaźnik skacze natychmiast na drugi koniec skali, więc sam wskaźnik jest raczej ok.

Może tak być, bo samymi sondami miernika dostarczasz do układu napięcie, i to w cale nie małe jak na taki wskaźnik, który to potrzebuje aby działać napięcia, rzędu miliwoltów.
    A Ty przez końcówki, sondy miernika dostarczasz prawdopodobnie po prostu większe napięcie.
  • #5 21068576
    kamiledi15
    Poziom 10  
    Cóż, nie mogę oczywiście wykluczyć mechanicznego uszkodzenia. Co jednak powiesz na objawy samego potencjometru regulacji siły, które opisałem? Przesyłam dokładniejsze zbliżenie na mechanizm wskaźnika.

Wzmacniacz Unitra - lewy wskaźnik wychyłowy przestał działać20240503_1..453.jpg (1.36 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Załączniki:
    • 20240503_130428.mp4 (15.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21068583
    klm787
    Poziom 37  
    kamiledi15 napisał:
    Cóż, nie mogę oczywiście wykluczyć mechanicznego uszkodzenia

No właśnie.
    A nie można by zamienić miejscami wyjścia, powtarzam wyjścia z tej płytki co jest podawany sygnał bezpośrednio na samą cewkę wskaźnika?
    Bo taki właśnie eksperyment pozwoliłby stwierdzić co jest uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #7 21068585
    kamiledi15
    Poziom 10  
    Trochę nie wiem jak miałbym to zrobić, płytka jest przylutowana bezpośrednio do wskaźnika. Mam wylutować obie płytki i zamienić je miejscami?
    Natomiast tak jak piszę, po złożeniu wskaźnik ruszał się, słabiej niż wcześniej, ale działał. Po przekręceniu potencjometru - umarł ponownie. Dlatego tak się upieram, że to może być wina samego potencjometru.
  • #8 21068593
    klm787
    Poziom 37  
    kamiledi15 napisał:
    Mam wylutować obie płytki i zamienić je miejscami?

Jeśli tak to nie, nie rób tego, bo możesz jeszcze bardziej pogorszyć sytuację.
    Po prostu myślałem, że sygnał do cewek jest dostarczony zwykłymi przewodami.

No chyba, że poradzisz sobie z tymi lutami, mocowaniami.
    Zbliżenie na układ elektroniczny z przewodami i lutami.
    Pisząc słowo "poradzisz" miałem na myśli to, żeby podczas grzania nie uszkodzić, nie przegrzać samych pinów wskaźnika.
  • #9 21068600
    kamiledi15
    Poziom 10  
    Płytka ze wskaźnikiem jest połączona takimi dwoma lutami:
    Wzmacniacz Unitra - lewy wskaźnik wychyłowy przestał działaćBez tytu..3.png (3.62 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Jeden z nich idzie poprzez potencjometr. Czy nie możemy jakoś sprawdzić tego potencjometru? Może go wylutować na chwilę i zrobić obejście, żeby sygnał szedł bezpośrednio bez potencjometru?
  • REKLAMA
  • #10 21068633
    klm787
    Poziom 37  
    Jeszcze co można by było dodać, to:
    Prawdopodobnie dwa z tych czterech (czterech bo są dwa wskaźniki) są pinami wspólnymi po prostu są podłączone do masy.
    I wtedy.
    Dysponując taką informacją nie trzeba by było odłączać czterech pinów.
    Wystarczyło by wtedy odłączyć dwa.
    Odłączyć dwa, a następnie zamienić je miejscami.
  • #11 21068640
    kamiledi15
    Poziom 10  
    Mógłbyś mi dokładniej wytłumaczyć?
    Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - gdy dotykam sondy w tych miejscach na potencjometrze, które zaznaczyłem czerwonymi strzałkami - to lewy wskaźnik skacze do połowy skali. Prawy wskaźnik, gdy mu tak zrobię - nie rusza się wtedy. Czy to nie świadczy o jakimś zwarciu w lewym kanale?
    Cytat:
    Pisząc słowo "poradzisz" miałem na myśli to, żeby podczas grzania nie uszkodzić, nie przegrzać samych pinów wskaźnika.

Spróbować mogę, ale czy nie przegrzeję pinów - nie mogę zagwarantować.

Dodano po 13 [minuty]:

Spójrz proszę na to, wskaźnik reaguje na przyłożenie sond w tym miejscu. Ale tylko lewy, gdy robię tak w prawym to tamten się nie rusza. Czy to nie świadczy o jakimś zwarciu? [/film]

Dodano po 31 [minuty]:

Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment. Gdy przykładam sondy tutaj:
    Wzmacniacz Unitra - lewy wskaźnik wychyłowy przestał działaćimage.png (6.39 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wskaźnik skacze do końca skali, na obu kanałach - lewym i prawym.
    Ale jak przykładam sondy tutaj:
    Wzmacniacz Unitra - lewy wskaźnik wychyłowy przestał działaćimage (...png (6.38 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    No to wtedy wskaźnik lewego kanału skacze tylko na pół skali, a prawy - nie rusza się wcale.
    Więc to by chyba znaczyło, że lewa dioda jest walnięta?
  • #12 21068688
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2483
    >>21068600

kamiledi15 napisał:
    Płytka ze wskaźnikiem jest połączona takimi dwoma lutami:
    Przyłóż sondy omomierza bezpośrednio do punktów które zaznaczyłeś strzałkami.
  • #13 21068695
    kamiledi15
    Poziom 10  
    Robiłem to, napisałem przecież, że wtedy wskaźnik skacze maksymalnie na drugi koniec skali.
  • #14 21068718
    gumisie
    Poziom 43  
    kamiledi15 napisał:
    wtedy wskaźnik skacze maksymalnie na drugi koniec skali
    Ten który się nie wychylał?

Ps.

Owszem piszesz, lecz jak dla mnie, to niezbyt zrozumiale.
  • #15 21068719
    kamiledi15
    Poziom 10  
    Tak, jak przykładam sondy do miejsca zlutowania płytki ze wskaźnikiem, to wtedy wskaźnik skacze na drugi koniec skali. Dotyczy to obu wskaźników - lewego i prawego. Na razie jedyna różnica jaką między nimi zauważyłem to ta, którą opisałem w poście #11.
  • #16 21068771
    gumisie
    Poziom 43  
    Reasumując:

Oba µA (wskaźniki) są sprawne.
    Do sprawdzenia potencjometr.
  • #17 21068775
    kamiledi15
    Poziom 10  
    Ok, a w jaki sposób go sprawdzić?
    Mi się wydaje, że to raczej wina diody, bo tak jak pokazywałem - przyłożenie sondy na dalszym końcu diody powoduje wahania obu wskaźników. Przyłożenie na drugiej nóżce diody - wtedy rusza się tylko lewy wskaźnik, ale o połowę słabiej, prawy wtedy się nie rusza.
  • #18 21068789
    gumisie
    Poziom 43  
    kamiledi15 napisał:
    Mi się wydaje, że to raczej wina diody,
    Możliwe, lecz bardziej tej germanowej (A 162).
  • #19 21160257
    kamiledi15
    Poziom 10  
    Przyczyną było pokrętło do regulacji siły wychylenia we wskaźniku, po jego wymianie problem zniknął.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lewym wskaźnikiem wychyłowym w samorobnym wzmacniaczu Unitra opartym na amplitunerze R-8010. Po próbie regulacji skali wskaźnika, lewy wskaźnik przestał działać prawidłowo, mimo że muzyka gra poprawnie z obu kanałów. Użytkownik sprawdził elementy na płytce, w tym diody i potencjometr, podejrzewając uszkodzenie mechaniczne lub problem z potencjometrem. W trakcie dyskusji zasugerowano różne metody diagnozy, w tym pomiary omomierzem oraz sprawdzenie potencjometru. Ostatecznie, po wymianie pokrętła do regulacji siły wychylenia, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA