logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Mondeo mk4] Klimatyzacja nie działa - czy wina leży po stronie włącznika?

zakrzewskiskierniewi 04 Maj 2024 10:56 2325 2
REKLAMA
  • #1 21069547
    zakrzewskiskierniewi
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam mam mk4 Mondeo przestała działać klima zasilanie jest bezpiecznik ok przekaźnik nie włącza się. Podmieniłem na nowy i nadal nic… spiąłem na krótko przekaźnik (30 z 87)i klima działa. Dwa pytania. 1 wina włącznika w kabinie że nie startuje przekaźnik ? Niby tak jest w schemacie. 2 czy może zostać na krótko czy będzie zjadał prąd ? Schemat elektryczny z przełącznikiem, przekaźnikiem, akumulatorem i bezpiecznikiem 15A.
  • REKLAMA
  • #2 21069639
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6568
    Wyłącznik łatwo sprawdzić, ale on nie steruje bezpośrednio sprężarką klimatyzacji, on jest tylko wejściem dla komputera, który steruje sprężarką.
  • #3 21069728
    zakrzewskiskierniewi
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    No tak, może mało czynnika i czujnik ciśnienia nie załącza lub ew. Sam czujnik do wymiany. Sprawdzę najpierw ciśnienie gazu później będę myślał dalej.

Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

Dodatkowo przy sprawdzaniu przekaźników i bezpieczników brak wycieraczek, są ale tylko szybki ostatni bieg, natomiast cała reszta nie działa, przekaźnik R8 sprawny (podmieniłem z klaksonu ) ręce opadają. Może coś gdzieś pogryzło przewody. Dodam że jak zewre przekaznik R8 to działa wszystko.
REKLAMA