logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pompy do studni kręgowej i zbiornika na deszczówkę do podlewania

Kociolek91 08 Maj 2024 12:58 477 5
REKLAMA
  • #1 21074292
    Kociolek91
    Poziom 6  
    Witam, proszę o podpowiedź. Szukam pompy do studni kręgowej. Studnia ma kręgi o szerokości 1m, jest głęboka na niecałe 6,5m a wody jest w niej ok 1,3m, na dnie jest szlam. Woda ze studni służy jedynie do podlewania ogródka, nie wiem jak szybko się zapełnia do tego poziomu bo nigdy nie wybrałem całej wody.
    Myślę nad kupnem zbiornika na deszczówkę 1000l ale nie mam gdzie go za bardzo postawić i pompować wodę ze studni do tego zbiornika a później ze zbiornika na ogródek, żeby nie latać z konewkami. Tyle że zbiornik od studni byłby oddalony o 14m+6m głębokość studni, a ogródek od zbiornika byłby oddalony o 25m.
    Jaką pompę byście polecili, która by podołała temu i czy dała by radę jedna czy musiałbym kupić drugą osobno do zbiornika, bo do niego to chyba jakaś mała tylko z racji otworu. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21074327
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4667
    Myślę, ze musisz sie określić, czy będzie to pompa, która będzie wkładana do studni i wodę przepompujesz do zbiornika na deszczówkę, a później będziesz korzystał z tej samej pompy, by pompować na działkę,, czy ma być to przepompowywane automatycznie ze studni do zbiornika?
  • REKLAMA
  • #3 21074376
    Kociolek91
    Poziom 6  
    Tak, wkładałbym pompę do studni, żeby wypompować wodę do zbiornika, a później przekładałbym ją do zbiornika (jeśli by ona się do niego w ogóle zmieściła, wiem że w tych mauserach są dwie średnice otworów,) i pompowałbym wodę na ogródek, no chyba że trzeba by dwie pompy jedna większa druga mniejsza. Bo ja myślę tylko o takich zatapialnych pompach, czy są jakieś inne rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #4 21074458
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3904
    Sądzę, że najprościej zabudować pompę w studni na stałe. Za jej pomocą możesz podawać wodę do mausera ustawionego na pagórku, stojaku, itp. Dzięki temu, woda z mausera będzie wypływała na grządki pod własnym ciśnieniem. Jeśli to nie wystarczy, wtedy zastosujesz drugą, znacznie mniejszą pompę.

Jeśli chcesz jednak wszystko rozwiązać jedną pompą, to zupełnie wystarczy tania zatapialna pompa do wody brudnej, zwana "ruską" czy pompą do szamba. W razie opuszczenia zbyt nisko, muł studzienny jej nie przeszkadza. Po napełnieniu mauzera tę samą pompę możesz wsadzić do środka zbiornika przez górny otwór (zmieści się) i tym samym odcinkiem węża podlewać ogród sobie ogród. Te pompy są produkowane z króćcami wylotowymi o różnych rozmiarach. Wybierz taki, który będzie dopasowany do posiadanego węża ogrodowego.

Metalowa zatapialna pompa do wody, z króćcem wylotowym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21084705
    marcingebus
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Słyszałem, że te pompy membranowe wytwarzają drgania co powoduje wzburzenie piasku w studniach głębinowych. Czy nie jest tak samo w studniach kręgowych?
REKLAMA