logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokość odpływu pralki poniżej 40 cm - wpływ na działanie urządzenia

the_d 08 Maj 2024 20:16 18915 3
REKLAMA
  • #1 21074856
    the_d
    Poziom 10  
    Witam, mam pytanie odnośnie odpływu w pralce.
    W instrukcji jest napisane że powinien być on na wysokości pomiędzy 40 a 100cm.
    To że przekroczenie wartości 100cm jest niewskazane jest dość oczywiste, ale dolna granica nie do końca jest dla mnie jasna.

Obecna sytuacja wygląda tak jak na foto 1 i wszystko jest zgodnie ze sztuką - odpływ mam na wysokości ok 50 cm., le chcemy zrobić podest pod pralkę ok 30cm i sytuacja będzie wyglądać tak tak jak na foto 2
    Schemat wysokości odpływu pralki w odniesieniu do jej podstawy Schemat przewodu odpływowego w pralce z zaznaczonymi wysokościami.
    Jednak teraz odpływ względem spodu pralki już jest poniżej tych 40 cm.
    Czytałem, że może to powodować samoczynny odpływ wody z pralki.
    Ale jeśli wąż odpływowy z pralki wychodzi mi dużo powyżej poziomu wody w pralce to czy ma to jakieś znaczenie? Reasumując czy podniesienie pralki tak jak na rysunku nr. 2 będzie wpływać negatywnie na działanie pralki?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21074881
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    Witam.
    Chodzi o to, aby woda z pralki nie odpływała grawitacyjnie, bo na odpływie nie ma żadnych zaworów.
    Często w takich sytuacjach wystarcza, że wąż odpływowy jest częściowo uniesiony powyżej minimalnego wymaganego poziomu, i też zwykle nie ma problemów.
    Natomiast jeśli pomimo tego w skrajnych sytuacjach dochodziłoby do wysysania wody z pralki, to trzeba byłoby końcówkę węża odpływowego podnieść powyżej minimalnej wymaganej wysokości, i od tego miejsca do docelowego odpływu przyłączyć grubszą rurę. Osobiście z taką sytuacją spotkałem się tylko raz, zwykle podniesienie częściowo węża odpływowego wystarcza.
  • REKLAMA
  • #3 21074891
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4590
    W większości pralek wąż odpływowy jest wyprowadzony do góry, po to by nieprawidłowe podłączenie węża do kanalizacji nie wyciągało wody z pralki, wiec ta różnica nie powinna wpłynąć na nieprawidłowe działanie. By być pewnym, że tu nie zaszkodzi wystarczy pralkę postawi na czymś wyżej i zrobić próbę.
  • #4 21076034
    the_d
    Poziom 10  
    Dzięki za informacje.
REKLAMA