logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Montaż pompy ciepła w domu z bala 160m2 z grzejnikami aluminiowymi

jabu 09 Maj 2024 07:49 516 8
  • #1 21075254
    jabu
    Poziom 10  
    Cześć

Chciałbym zamontować pompę ciepła w domu z bala (powierzchnia 160 m = parter+poddasze użytkowe) , który obecnie ogrzewany jest piecem na ekogroszek, grzejniki aluminiowe. Pytanie czy montaż pompy ciepła w tym układzie ma sens? Czy są jakieś ograniczenia, straty wynikające z takiego ukłądu?
    Moja obawa wzięła się stąd, że ktoś mi kiedyś powiedział, że jak pompa ciepła to tylko ogrzewanie podłogowe.

dziękuję
    Robert
  • #2 21075372
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 452
    Bez dokonania oględzin na miejscu i wykonania podstawowych pomiarów, brak możliwości sensownej odpowiedzi!
  • #3 21075396
    jabu
    Poziom 10  
    A czy możesz teoretycznie powiedzieć jakie blokery mogłyby się pojawiać? Co jest istotne w takim układzie?
    Rozumiem, że sam pomysł co do zasady nie jest niezrealizowany?

Dzięki
    Robert
  • #4 21075552
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 452
    jabu napisał:
    Rozumiem, że sam pomysł co do zasady nie jest niezrealizowany?

Osobą kompetentną do rozmowy jest przedstawiciel autoryzowanej firmy montującej pompy ciepła, a nie żadne forum!
    Na podstawie zebranych danych m. in. wywiad. co do oczekiwań, jaki ma być efekt końcowy, podejmuje się wykonania projektu, kosztorysu i montażu urządzenia.
  • #5 21075675
    jabu
    Poziom 10  
    Okay, dziękuje za wartościową opinie.

Czy ktoś inny z Szanownych Forumowiczów jest w stanie powiedzieć czy sam pomysl jest co do zasady realizowany? Chodzi mi o to głównie czy brak podlogowki może być blokerem do wykorzystania pompy ciepła jako źródła ogrzewania. Że np. ekonomicznie to się może nie opłacić bo coś, albo technicznie jest niezrealizowane, bo tamto... Będe wdzięczny za pomoc.
  • Pomocny post
    #6 21076035
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Wszystko jest możliwe i taką pompę ciepła można zastosować. Ale...
    Tak jak kolega wyżej pisał - najlepiej poprosić monterów (najlepiej z autoryzacją danego producenta) na miejsce niech zobaczą i się wypowiedzą.

Przy grzejnikach już istniejących ważne jest sprawdzenie ich mocy i ewentualne korekty - takie jak dołożenie żeberek. Ważne też są średnice rur doprowadzających wodę do grzejników oraz na pionach.

Pompa ciepła pracuje wydajniej gdy grzeje wodę w CO do niższych temperatur - dlatego tak trzeba dobrać wszystko żeby zejść do jak najniższej temperatury zasilania grzejników.

Im niższa temp. zasilania i różnica temperatur - tym większe przepływy wody i tu czasami bardzo małe średnice rur do grzejników lub główny pion (np. do rozdzielacza) mogą stanowić problem bo będą bardzo duże opory.

Ale to jak pisaliśmy - wyjdzie podczas wizji lokalnej.
  • #7 21076075
    jabu
    Poziom 10  
    @ls_77 bardzo dziękuję za wyjaśnienie w czym rzecz.
  • Pomocny post
    #8 21078784
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2118
    jabu napisał:
    Pytanie czy montaż pompy ciepła w tym układzie ma sens?

To zależy, co chcesz osiągnąć. Wygodę? Tak , ma sens. Czy będzie taniej lub porównywalnie z dotychczasowym źródłem ogrzewania? Trudno powiedzieć , bo podałeś za mało danych .
    jabu napisał:
    Moja obawa wzięła się stąd, że ktoś mi kiedyś powiedział, że jak pompa ciepła to tylko ogrzewanie podłogowe.

Nadaje się do grzejników, tylko przy tych , które posiadasz będzie to okupione zwiększoną ilością pobieranej energii elektrycznej niz PC współpracującą z ogrzewaniem niskotemperaturowym, np. podłogowym.
    By cokolwiek poradzić musisz podać roczne/sezonowe zużycie opału oraz typową temperaturę na grzejnikach, która jest w stanie dogrzać Twój dom do komfortowych warunków.
    By dokładnie obliczyć zapotrzebowanie trzeba zrobic kalkulację zapotrzebowania budynku na energię lub zrobić audyt energetyczny.
  • #9 21079003
    jabu
    Poziom 10  
    Dzwoniłem do firmy montującej pompy ciepła i sprawa została przedstawiona dokładnie jak w ostatnim poście. Montaż nie jest wykluczony, natomiast koszty bieżącego utrzymania będą zależały od przede wszystkim od ubytków ciepła jakie ma dom, co jak wiem można sprawdzić jedynie gdy temperatury są niższe, druga sprawa to możliwości zastosowania obecnej instalacji CO.
    Tanszy i wydajniejszy sposób to zachowanie ogrzewania z użyciem wydajnego pieca, wspieranego ogrzewaniem inwerterowym zasilanym panelami fotowoltaicznymi.

Podsumowanie tematu

✨ Montaż pompy ciepła w domu z bala o powierzchni 160 m², obecnie ogrzewanym piecem na ekogroszek i grzejnikami aluminiowymi, budzi wątpliwości co do efektywności i sensowności. Użytkownicy forum podkreślają, że kluczowe jest przeprowadzenie wizji lokalnej przez specjalistów, którzy ocenią moc grzejników oraz średnice rur. Pompa ciepła może być zastosowana, ale jej efektywność wzrasta przy niższych temperaturach zasilania. Istotne jest również przeprowadzenie audytu energetycznego, aby określić zapotrzebowanie na energię. Koszty eksploatacji będą zależały od strat ciepła w budynku oraz możliwości adaptacji istniejącej instalacji CO. Alternatywnie, rozważane jest połączenie pieca z systemem ogrzewania inwerterowego zasilanym panelami fotowoltaicznymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA