logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gruntowa pompa ciepła pozioma do ogrzewania starego domu 135m2, konie, odchody, PV, rekuperacja

berenika 11 Kwi 2023 15:05 390 2
  • #1 20534611
    berenika
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Proszę o pomoc, kupiłam stary dom i przez dwie zimy męczę się z kopciuchem, czas na zmianę. Dom 135 kw, woj świętokrzyskie.
    Myślę o pompie ciepła gruntowej poziomej, mam dużo miejsca i dodatkowym atutem są konie, które zimą produkują dużo odchodów. W pierwszej kolejności zrobię audyt energetyczny i ocieplę dom. Z tego co czytam pompa gruntowa ma lepszy współczynnik COP, więc wydajniejsza plus PV i rekuperacja.
    Nie ma podłogówki więc potrzebuję wyższej temp. grzania Proszę o krytykę bądź inne pomysły. Przy PV ogranicza mnie powierzchnia dachu 30 mkw południowa strona.
  • #2 20534715
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1698
    berenika napisał:
    Przy PV ogranicza mnie powierzchnia dachu 30 mkw południowa strona.

Ale piszesz, że:
    berenika napisał:
    mam dużo miejsca

więc zawsze można zrobić stelaż albo tracker do paneli

A co z tym mają wspólnego konie?, chyba że zbierać odchody, suszyć i nimi palić :)
  • #3 20534788
    berenika
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    obornik podwyższa temperaturę ziemi pod która umieszczony jest radiator, zysk

Dodano po 5 [minuty]:

tracker to chyba wielki wydatek, ale pomysł przedni. Z pobieżnych obliczeń powierzchnia dachy pokryje zapotrzebowanie PC w energię, sama niewiele jej zużywam. Nie chcę stawiać PV poza tym co mam ogrodzone. Wkopanie radiatora, który nie ogranicza przestrzeni bez problemu, stelaż z PV problemowy bo konie są ciekawskie i trochę boję się o ich bezpieczeństwo, nie będę ryzykować.
REKLAMA