Jak w temacie, potrzebuję pomocy, aby zresetować
elektronikę ekspresu Cecotec, który kiedyś zablokowałem, zmieniając parametr w menu kalibracji. Od tamtej pory ekspres po uruchomieniu wyświetla komunikat jak na zdjęciu.
Kiedyś rozmawiałem z gościem, który takie ekspresy naprawiał, ustaliłem, że aby zresetować i pozbyć się tej blokady, należy zawrzeć nóżki scalaka sygnałową z zasilającą. Niestety ekspres na długi czas został "odstawiony", a teraz nie mam już kontaktu z tym panem.
Z elektroniki jestem delikatnie mówiąc słaby, ale patrzyłem w specyfikację tego scalaka, nóżki sobie odliczę, tylko nie mam pojęcia, które trzeba zawrzeć, czy robi się to na włączonym zasilaniu, czy wyłączonym i jak długo trzeba przytrzymać, aby nie uszkodzić.
Do tego nie mam 100% pewności, czy to ten scalak, ekspres posiada elektronikę pod wyświetlaczem (to ta z fotki) i założyłem, że to tu, ale jest jeszcze elektronika główna, z której podłączone są wszystkie elementy wykonawcze, takie jak młynek, pompa, grzałki itd., również wyświetlacz. Scalak na tej płycie to PIC18F66J11-I/PT, fot. poniżej
Zastanawiam się, czy to nie jego należy zresetować.
W czasie różnych, licznych prób rozwiązania tego problemu uszkodziłem chyba czujnik poziomu wody, jest do niego podłączony przycisk, który służy najprawdopodobniej do napełniania ekspresu wodą, od czasu gdy raz go nacisnąłem ekspres wyświetla mi komunikat o jej uzupełnienie/włożenie zbiornika. Oczywiście próbowałem to naprawić i wciskałem przycisk później wiele razy, przytrzymywałem, niestety bez efektu. Ale to nie jest wielki problem, najwyżej kupię nowy i wymienię. Teraz ekspres działa, jeśli dotknąć płytki czujnika palcem, jest to uciążliwe, ale można go przynajmniej uruchomić do wyświetlenia komunikatu blokady.
Bardzo liczę na zainteresowanie i wszelką pomoc,
myślę, że nie pozostało nic innego jak reset elektroniki, ale jestem otwarty na inne rozwiązania, bez waszej pomocy tego nie ogarnę
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.