logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston WMG 7025C TK Pralka nie pobiera wody po czyszczeniu filtra – elektrozawór czy reset?

manchut1985 14 Maj 2024 20:55 588 18
REKLAMA
  • #1 21082440
    manchut1985
    Poziom 4  
    Witam,
    W pralce Ariston WMG 7025C TK zablokował się odpływ spowodowany zawartością między innymi monet. Odłączyłem od dopływu wody, wyczyściłem filtr. Następnie załączyłem bez podpiętego węża wody, program spust wody. Następnie podpiąłem jak należy i teraz nie pobiera wody w ogóle. Poszedł elektrozawór czy reset? Proszę o rady z góry dziękuję

Pozdrawiam,
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #3 21082587
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam, słaby ten opis więc trzeba dopytać.
    manchut1985 napisał:
    Następnie załączyłem bez podpiętego węża wody, program spust wody

Wąż odłączony od kanalizacji czy pompy?.
    Program zadziałał?.
    manchut1985 napisał:
    Poszedł elektrozawór czy reset?

Reset, przyciskasz 3 sek. wł/wył.
    Blokada drzwi działa?, pompka odpływu wody działa?, wirowanie działa?.
  • REKLAMA
  • #4 21083944
    manchut1985
    Poziom 4  

Witam,

Może źle sformułowałem wypowiedź. Więc tak

Na elektrozaworach 3,5 k ohma napięcie 24V na trzech. Filtr itp. Na wejściu wody czysty. Co do pytań
    - wąż odłączony od wody, chciałem sprawdzić czy wypompuje. W sumie nie było prawie co bo przy czyszczeniu zeszło z filtra z przodu. Jednak było na koniec End więc program zadziałał
    - pompę słychać, blokada drzwi działa i pozostałe funkcje jak wirowanie i nie ma błędów na wyświetlaczu.
  • #5 21084049
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    manchut1985 napisał:
    napięcie 24V na trzech

Napięcie za niskie.
    Trzeciego nie widziałem, może dla tego, że to wersja nie PL, trzeci od cieplej wody?.
  • REKLAMA
  • #6 21084229
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    Najpewniej moduł będzie do przeprogramowania i wróci do życia.
  • #7 21084680
    manchut1985
    Poziom 4  
    MarcinRKl napisał:

Napięcie za niskie.
    Trzeciego nie widziałem, może dla tego, że to wersja nie PL, trzeci od cieplej wody?.

A jakie jest wymagane? Pralka niemiecka i trzeci od ciepłej jak piszesz. Też nie działa... Padła sugestia przeprogramowania, da się to zrobić samemu?
  • REKLAMA
  • #10 21084913
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    @78db78
    Autor powinien podać numer serwisowy pralki lub dodać zdjęcie tabliczki znamionowej pralki. Autor wspominał coś, że pralka jest dedykowana na rynek niemiecki, możliwe że jest wyposażona w system antyzalaniowy.
  • #11 21085069
    mrice
    Moderator AGD
    78db78 napisał:
    tylko że to dziwne że sie zrobiło po zablokowaniu pompy.

Taki klimat włoszczyzny.

Kenworth 18 napisał:
    pralka jest dedykowana na rynek niemiecki, możliwe że jest wyposażona w system antyzalaniowy

Nie jest. Zwykły ariston jak na rynek PL.

manchut1985 napisał:
    Padła sugestia przeprogramowania, da się to zrobić samemu?

Da się, ale potrzeba dwóch rzeczy,
    Programatora:
    https://czesciagd.pl/czytnik-kart-8kb-32kb-488000272306-indesit-c00272306-488000272306.html
    i karty z oprogramowaniem do konkretnego modelu:
    https://north.pl/karta/card-wmg7025ctk-32kb-sw-87829880001-whirlpool-indesit,707-AZ-1294.html

Generalnie taniej wyjdzie usługa w serwisie autoryzowanym.
  • #12 21085111
    manchut1985
    Poziom 4  

Dziękuję za wasze rady, panowie. Spróbowałem inaczej, mianowicie:
    - dałem wodę od strony szuflady
    - włączyłem program czyszczący
    Po dolaniu kilku kubków woda się otworzyła. Cykl przeszedł cały bez problemów, ale nowy znów nie otwiera elektrozaworów. Oprogramowanie się zepsuło, jak kolega pisał?
  • #13 21086615
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    @mrice, który ma ogromną wiedzę w temacie AGD, zapewne przerabiał ten temat, więc tak napisał.
    mrice napisał:
    Najpewniej moduł będzie do przeprogramowania i wróci do życia.

Osobiście nie miałem takiego przypadku, więc sprawdziłbym.
    Upływność grzałki i silnika do masy, podłączyłbym przez przedłużacz bez bolca uziemienia i wtyczkę można przekręcić o 180°, by wykluczyć anomalie z instalacji elektrycznej.
    Drożność układu hydrostatu, podmieniłbym hydrostat.
    Do cisnąłbym wszystkie wtyczki w pralce, jeśli nadal by nie działało, to została by mi podmiana programatora.
  • #14 21088468
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21088712
    mrice
    Moderator AGD
    MarcinRKl napisał:
    zapewne przerabiał ten temat, więc tak napisał.

Owszem, przerabiałem i mało bym tej pralki nie pogryzł wóczas ze złości :)
    Co prawda mój przypadek po około 2,5h walki wskrzesiłem, ale na drugi raz już nie zamierzam się szarpać tylko podjechać z modułem na przeprogramowanie.
  • #16 21089074
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4477
    mrice napisał:
    Co prawda mój przypadek po około 2,5h walki wskrzesiłem, ale na drugi raz już nie zamierzam się szarpać tylko podjechać z modułem na przeprogramowanie.

Taki urok tych pralek, nie tylko autoryzowany serwis może przeprogramować moduł ;)

Jakby na to nie patrzeć, zawsze warto zrobić to, aby wyeliminować moduł (oprogramowanie):
    MarcinRKl napisał:
    Osobiście nie miałem takiego przypadku, więc sprawdziłbym.
    Upływność grzałki i silnika do masy, podłączyłbym przez przedłużacz bez bolca uziemienia i wtyczkę można przekręcić o 180°, by wykluczyć anomalie z instalacji elektrycznej.
    Drożność układu hydrostatu, podmieniłbym hydrostat.
    Do cisnąłbym wszystkie wtyczki w pralce, jeśli nadal by nie działało, to została by mi podmiana programatora.

Jak sprawdzimy w/w elementy, bierzemy się za moduł. No taki urok tych pralek.
    Czekam aż Ariston, Indesit czy Whirlpool przejęty przez Beko zacznie pojawiać się w serwisach nieautoryzowanych,
    bo na gwarancji NOWE BEKO nie wytrzymuje pół roku :)
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #17 21089959
    mrice
    Moderator AGD
    Piotr2608 napisał:
    Taki urok tych pralek, nie tylko autoryzowany serwis może przeprogramować moduł

Wiem, zresztą może każdy to zrobić, zabawki sa ogólnodostępne. Tak czy siak, nie opłaca się tego kupowac na raz, nawet tych z rynków za wschodniej granicy, zwłaszcza, że serwisy autoryzowane często robią to w niewygurowanej kwocie, a sa w każdym dużym mieście.
  • #18 21089975
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1578
    Piotr2608 napisał:
    Taki urok tych pralek, nie tylko autoryzowany serwis może przeprogramować moduł

W woli ścisłości Piotrze - nawet autoryzowany nie ma narzędzi do zaprogramowania sterownika. To co tak "szumnie" wszyscy nazywają programowaniem, jest w tylko istocie plikiem ustawień, a nie właściwym firmware sterownika.

Piotr2608 napisał:
    Czekam aż Ariston, Indesit czy Whirlpool przejęty przez Beko zacznie pojawiać się w serwisach nieautoryzowanych,
    bo na gwarancji NOWE BEKO nie wytrzymuje pół roku

Beko się nie naprawia, tylko wyrzuca xD Może jak nadrukują na stare projekty Indesita, logo B ... to z tego romansu wyjdzie coś dobrego.

@manchut1985 Pokaż naklejkę z pralki i sterownika! W firmware 35.00.15 i wyższym problem został definitywnie rozwiązany.
  • #19 21090011
    mrice
    Moderator AGD
    AsReeX napisał:
    Beko się nie naprawia, tylko wyrzuca

Naprawia, naprawia i to całkiem sporo i z niezłą skutecznością. Wbrew pozorom to dośc wdzięczny sprzęt w serwisie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Ariston WMG 7025C TK, która nie pobiera wody po czyszczeniu filtra. Po odłączeniu węża i uruchomieniu programu spustowego, pralka nie reaguje na dopływ wody. Użytkownicy sugerują sprawdzenie elektrozaworu, napięcia oraz ewentualne przeprogramowanie modułu. Wskazano, że cewki elektrozaworu powinny być zasilane napięciem 230V. W przypadku problemów z oprogramowaniem, zaleca się skontaktowanie z autoryzowanym serwisem. Użytkownik próbował dodać wodę ręcznie, co pomogło, ale problem z elektrozaworami powrócił. Wskazano również na możliwość zacięcia się modułu oraz konieczność sprawdzenia drożności układu hydrostatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA