logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd 129 AC V poza zasięgiem w falowniku Growatt 6000tl3-s, brak jednej fazy?

jakcielubie 15 Maj 2024 14:13 3393 7
REKLAMA
  • #1 21083182
    jakcielubie
    Poziom 4  

Witam forumowiczów,

8 maja wyskoczył błąd na falowniku: 129 AC V poza zasięgiem.
    Instalacja 5950 kwp
    Instalacja fotowoltaiczna 4-letnia, pierwszy raz taki błąd.
    Nic w otoczeniu się nie zmieniło, brak dodatkowych prosumentów, błąd występuje cały czas, bez względu na porę dnia. Podwyższona autokonsumpcja (włączone dużo odbiorników, ok. 5 kWh) nie wzbudza falownika. Resety nie pomagają.
    Ustawienia falownika poprawne: DIP 1, 2, 4 ON
    Połączenia kablowe, zaciski nie poluzowane.
    Pomierzyłem multimetrem (700V) we własnym zakresie napięcia w domu: w rozdzielni na przewodach prowadzących od zewnątrz/na przewodach od rozdzielni do wyłącznika AC przy fotowoltaice, i na przewodach AC Output z falownika - Na każdej fazie to samo napięcie: 239/240V, i międzyfazowe pomiędzy każdą fazą ok. 417V

Od razu powiem, że moja firma instalująca fotowoltaikę upadła, więc nie mam gwarancji na instalację:.
    Zawezwany został elektryk, który robił w domu instalację, aby pomierzył wszystko profesjonalnie.
    Zakład Energetyczny był dziś i mierzył napięcia na transformatorze i na zabezpieczeniach przed licznikiem: napięcia prawidłowe, ok. 240V
    Serwis Growatt orzekł, że nie mam w domu jednej fazy, ale czy mają rację? Na screenie nie widać, aby jedna faza była "wyzerowana" lub bliska zeru. Są dwie fazy po ok. 200-220, a trzecia ok. 420. Zauważcie, że pomiar trzeciej fazy VacT(V) to zawsze suma z dwóch pierwszych (VacR(V)+VacS(V).
    Czy faktycznie mogę mieć brak jednej fazy, skoro w domu wszystkie urządzenia działają jak należy, a moje pomiary na każdej fazie pokazały napięcie? Skąd tak dziwne wskazania falownika?

Zrzut ekranu przedstawiający dane napięcia z falownika Growatt.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21083273
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 678
    Growatt (i nie tylko) maja taką ciekawą wtyczkę AC. W niej przewody na zaciski śrubowe. Może tam coś się przepaliło?
  • REKLAMA
  • #3 21084549
    jakcielubie
    Poziom 4  
    Brawo dla kolegi Michała. Naprowadziłeś mnie na clou problemu. Nigdy bym się nie spodziewał, że coś tam może się zadziać. Usmażył się wtyk od fazy L2. Pytanie oczywiście dlaczego coś takiego się stało? Jakieś pomysły? I czy to się łapie na wymianę gwarancyjną, a jeśli nie to skąd wziąć takie końcówki. Męską namierzyłem https://www.stralendgroen.nl/product/growatt-ac-connector-3-fase-zwart/ ale problem jest z końcówką żeńską (nie mogę jej nigdzie namierzyć), która jest przy inwerterze, bez pomocy serwisu pewnie się nie obędzie.
    Dodatkowo dwa filmy jak na falowniku skacze napięcie, ale też i częstotliwość. Czy te skoki są wywołane poprzez ten brak fazy?

Czarny złącze elektryczne z napisem DEVALAN. Zbliżenie na uszkodzone złącze elektryczne przy wyjściu AC, z widocznymi śladami przypalenia. Zbliżenie na uszkodzone gniazdo wtyku AC w inwerterze z przypalonymi stykami. Zbliżenie na uszkodzone pięciopinowe złącze AC z widocznymi śladami przegrzania. Zbliżenie uszkodzonego złącza elektrycznego. Zbliżenie na uszkodzone złącze elektryczne z przypalonym stykiem.
    Załączniki:
    • 20240515_183104.mp4 (69.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 20240515_182817.mp4 (114.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21084561
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3315
    Wygląda na błąd zarobienia wtyczki albo wadę wtyczki (bolec nie utrzymał się w miejscu i cofnął dając slaby styk).
  • #6 21084603
    jakcielubie
    Poziom 4  
    Instalacja 4-letnia, sam falownik niby 10 lat gwarancji ma, to chyba taki standard, a więc 6 lat jeszcze można się szarpać z serwisem:) Napisałem do Growatta, zobaczymy co Oni na to.
  • #7 21089319
    jakcielubie
    Poziom 4  
    Po kontakcie z serwisem dosłana nowa część - wtyk i gniazdo AC. Wymienione i falownik znowu działa, wszystkie fazy obecne (nie uszkodziło się nic więcej, poza wtyczką).
  • REKLAMA
  • #8 21089324
    jakcielubie
    Poziom 4  
    Wymiana uszkodzonej wtyczki i gniazda AC w falowniku Growatt 6000 tl3-s
    Falownik znowu działa, wszystkie fazy obecne (nie uszkodziło się nic więcej, poza wtyczką).

PS. Growatt na swojej stronie opisuje błąd 129 - przyczyny, i jak sobie z tym błędem poradzić. https://growatt.pl/rozwiazanie-bledu-129-ac-out-of-range/
    Niestety w tym tutorialu nie ma nic o moim przykładzie, a szkoda, bo wychodzi na to że uszkodzone wtyczki, brak fazy to dość częsty przypadek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił błąd 129 AC V poza zasięgiem w falowniku Growatt 6000tl3-s, który wystąpił po czterech latach użytkowania instalacji fotowoltaicznej. Po sprawdzeniu napięć i połączeń, zidentyfikowano uszkodzenie wtyku od fazy L2. Po wymianie uszkodzonej wtyczki i gniazda AC falownik powrócił do działania, a wszystkie fazy były obecne. Użytkownik skontaktował się z serwisem Growatt, który dostarczył nowe części. Wskazano, że uszkodzenia wtyczek i brak fazy mogą być częstym problemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA