logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny UHF/VHF do odbioru TV naziemnej z Kraków Chorągwica, kod 30-394

DDDddd1 15 Maj 2024 19:16 408 4
REKLAMA
  • #1 21083611
    DDDddd1
    Poziom 3  
    Dzień dobry,

Stoję przed wyborem anteny do odbioru TV naziemnej.
    Chciałem kupić gotowy zestaw, który pozwoli na odbiór UHF i VHF, w obu polaryzacjach.
    Kod pocztowy mojego miejsca zamieszkania to 30-394. Wg mapy odbiór wszystkich MUXów z Kraków Chorągwica.
    Może być ciężko z bezpośrednią widocznością przekaźnika.
    Polecono mi taką antenę
    https://allegro.pl/oferta/antena-uhf-vhf-tri-digit-combo-h-v-dvb-t2-dipol-11694165058

Czy to będzie dobry wybór? Jakieś lepsze (albo tańsze) alternatywy?

Dziękuję z góry.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21083717
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 935
    Z kodu pocztowego wynika, że mieszkasz w okolicy ul Skotnickiej, czyli wcale nie daleko od nadajnika Chorągwica.
    Inną sprawą jest samo widzenie nadajnika, bo fizycznie nie musi go być widać.

Prezentowana antena przez autora (pasywna? Bez wzmacniacza?) powinna działać.
    Ale jakiś czas temu miałem okazję zastosować taką szeroko pasmową, może nie tam gdzie mieszkasz ale działała.
    Antena zewnętrzna Dipol ASP-8 PM z elementami zestawu
    Jeśli by nie działały obie to można by wtedy zastosować bardzo słaby wzmacniacz, powtarzam bardzo słaby.
    Bo akurat znam tamtą okolicę, i wiem, że antena może znajdować się w obniżonym terenie, ale za to bardzo blisko nadajnika.
    I stąd ta prośba o jak najbardziej słaby wzmacniacz, a wszystko to po to, aby nie zniekształcić odbieranego sygnału.

A zresztą co tu dużo pisać, bo mieszkasz w okolicy gdzie sprzedają, gdzie handlują takim sprzętem.
    Bo wystarczy, że wpiszesz w wyszukiwarkę pierwszą frazę prezentowanej przez Ciebie, i mnie anteny z dopiskiem Kraków.
    A pojawi Ci się znakomity sklep umiejscowiony w Łęgu.
    Tam doradzą, poradzą, wyjaśnią.
    I będziesz zapewne zadowolony :D
  • REKLAMA
  • #3 21083813
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1031
    DDDddd1 napisał:
    kod 30-394

Po sąsiedzku - na ulicy Zbrojarzy w Borku Fałęckim - masz branżowy sklep DVB, który w ofercie ma m.in. w/w anteny. Ludzie tam pracujący powinni wiedzieć na czym najlepiej odebrać Chorągwicę w tej okolicy.
  • REKLAMA
  • #4 21084144
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2910
    Odległość mała, moce nadajnika duże, dipol V na VHF ma, więc antena może być.
  • #5 21084329
    DDDddd1
    Poziom 3  
    Dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi.
REKLAMA