logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena wewnetrzna do Dvbt2?

vasteq 16 Maj 2024 23:19 1683 12
REKLAMA
  • #1 21085227
    vasteq
    Poziom 18  
    Ocena: 182
    Witam. W wynajętym mieszkaniu mam gniazdko z wyprowadzonym złączem antenowym jednak po zakupie kabla i zasilacza antenowego z separatorem telewizor nie pokazuje żadnej siły sygnału. Przypuszczam ze gdzies coś jest źle podłączone do gniazdka no chyba że kabel jakis felerny bo mierzylem miernikiem zasilacz i podaje napiecie (zasilacz regulowany).
    Więc zakupiłem taką antenę kierując się opiniami i pojawiła się sila sygnału ale nie wszystkie muxy a te co odbierają potrafią gubić sygnał gdy ktoś przejdzie po mieszkaniu.
    Czy macie jakiś pomysł jak zwiększyć moc anteny? Metalowa buława jest wykręcana, moglbym wkręcić coś dłuższego. Chyba ze znacie jakieś inne lepsze anteny?

https://allegro.pl/oferta/antena-tv-aktywna-dvb-t2-pokojowa-360-lte-magnes-13614723896

Pokojowa antena TV Mistral z kablem USB i opakowaniem
  • REKLAMA
  • #2 21085242
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Praktycznie każda wewnętrzna będzie gorsza niż dowolna zewnętrzna.

Przegonić się z anteną po pomieszczeniu w celu znalezienia optymalnego sygnału z dala od urządzeń typu: ruter WiFi itp.

Miałem "antenę" (żadna tam dedykowana do DVB-T, czy z filtrami LTE itp.) wewnętrzną DPM z 2 antenami teleskopowymi i dipolem oraz zasilaczem i też miałem problemy z odbiorem na Opticum Premium Box+.

U mnie pomogło dość przypadkowe (po przesunięciu anteny) ułożenie się zwisającego przewodu zasilającego antenę na kablu koncentrycznym tej anteny. Od tej pory kładłem ten przewód tak by uzyskać sensowny odbiór. W końcu jednak wykorzystałem kablówkę z racji hybrydy odbiornika.
  • #3 21085482
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1693
    Witam,
    vasteq napisał:
    mam gniazdko z wyprowadzonym złączem antenowym jednak po zakupie kabla i zasilacza antenowego z separatorem

kolego - to było głupie działanie z twojej strony!
    Jeśli ma się gniazdko ze złączem antenowym na ścianie, to tam podłącza się tylko kabel - bez żadnego zasilacza!
    Ponieważ albo to jest zakończenie abonenckie tv kablowej albo gniazdko wewnętrznej instalacji zbiorczej tv naziemnej i swoim bezmyślnym działaniem zakłócałeś, bądź nadal zakłócasz innym w budynku sygnał, więc lepiej wypnij stamtąd kabel i odłącz zasilacz antenowy.
    Nie lepiej najpierw było spytać właściciela?
    Nie musiałbyś kupować żadnych anten.
  • REKLAMA
  • #4 21085528
    stellardrone90
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    kupiłem swojego czasu antenę pokojową phillips za ok 150 zł i działą bez zarzutu:)
  • #5 21085692
    vasteq
    Poziom 18  
    W gniazdku są dwa zlacza pod A i S wiec sugeruje antena i satelita i na początku podpiąłem sam kabel bez zasilania ale możliwe ze coś źle skręciłem. A później dokupiłem zasilacz. Sprobuje jeszcze raz bez zasilacza. A obok leży l router więc może on coś zakłóca. Jakby się nie udało to co polecacie kupic, jakas małą antenę zewnętrzna?
  • REKLAMA
  • #6 21085696
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 854
    Pytanie co tam jest na końcu kabla w ścianie?
    Może jakiś rozdzielacz i kolega mógł dokonać zniszczeń?
    Po co pytać sie w sumie? Jest gniazdo TV ale poco sprawdzać? Lepije od razu załadować tam napięcie - ja nie oglądam to sąsiedzie też. Interesujący sposób postępowania.

Na dzień dobry sprawdza się czy jest sygnał w gnieździe - zastawiam się skąd pomysł podpinania zasilacza?
  • #7 21085697
    clubber84
    Poziom 39  
    Kup złączki antenowe samokompresujące na kabel koncentryczny, bo kabel już masz.
    Połącz takim kablem TV z wyjściem antenowym w ścianie i przeskanuj najpierw w trybie naziemnym, jak nic nie znajdzie, to w trybie kablowym.
    Jeśli nic nie znajdzie, wtedy pytaj właściciela, jaką telewizję mieli poprzedni lokatorzy.
  • #8 21085712
    sq3evp
    Poziom 39  
    clubber84 napisał:
    Kup złączki antenowe samokompresujące na kabel koncentryczny, bo kabel już masz.
    Połącz takim kablem TV z wyjściem antenowym w ścianie i przeskanuj najpierw w trybie naziemnym, jak nic nie znajdzie, to w trybie kablowym.
    Jeśli nic nie znajdzie, wtedy pytaj właściciela, jaką telewizję mieli poprzedni lokatorzy.

Jeżeli TV działa poprawnie to sygnału nie powinno być, ale pamiętam jaki keidyś wynajmowałe - miało TV nie była ale było wszystko to co z anteny, pozostałe odbierałem jak sąsiad wracał z pracy :)
    Obecnie mam cyfrowe kanały w kablowce i tylko dekorer mi coś pokazuje. TV skanuje wszyskie mozliwe kanały i nie ma nic, nawet do odkodowania, pewnie TV zbyt stare, ale kablówka działa ok 10 lat w tym samym standardzie (TV są nowsze).
    Z tego co wiem na klatce jest urzadzenie, które podaj sygnał do mieszkania - nie wiem co to jest ale zdalnie mogą tym zarządzać.

(update)
    Mała poprawka - odpowiednio skonfigurowane skanowanie i TV odszukał wszsytko co jest nadawane w kablówce w DVB-C. Jest tylko problem z odbiorem bo zakodowane i brak moduł CI do TV. Kodowanie kanałów TV w H.264 i MPEG.
  • REKLAMA
  • #9 21086175
    vasteq
    Poziom 18  
    A zobaczcie czy ten kabel jest ok? Mam takie złączki wkręcane ale brakuje mi jednej z tym bolcem i musze jutro dokupić. Nie ma u nas samokompresujących. Generalnie ciężko się wkręca końcówkę bo kabel jest jakby za gruby i musiałem go nieco oskrobac z plastikowej oslonki. Czy ma znaczenie ile drucików bedzie dotykać do złączki? Bo niektóre się urwały. Na razie odstawiłem tą antenę pokojowa i użyłem kabla antenowego z gniazdka ale zrobiłem na sztukę bez tej końcówki z bolcem czyli wsadziłem miedziany drucik w gniazdo tv i owinąłem druciki o tulejkę metalową w gnieździe TV i widzi dwa muxy chociaż siła jest słaba.
    Zbliżenie na kabel koncentryczny z nadrukiem COAX 100 CU/AL/CU.
  • #10 21086587
    clubber84
    Poziom 39  
    vasteq napisał:
    ...widzi dwa muxy chociaż siła jest słaba.

Właśnie dlatego przy sygnale cyfrowym potrzebne jest dobre ekranowanie, a to daje tylko dobrze dobrane złącza.
    Jeśli chodzi o druciki z oplotu, to większość oplotu musi być połączona z obudową złącza, a kabel masz dobry.
  • #12 21089042
    sq3evp
    Poziom 39  
    Jezeli jest rzadki oplot, ale jest folia luminiowa to trzba zawinąć folę z oplotem na izolację zewnętrzą i na to wtyczkę.
    Pytanie jak jest żyła srodkowa bo ekran jest ważny ale czasme żyła srodkowa jest kiepsak i są duzę stray sygnału.
    Ostatnio miałem taką sytuację ze słabym sygnałem DVB-T2 - okazało się, że uszkodzony gdzieś przewód, wtyczna zarobiona na nwo, przewód poprowadzony inaczję i sygnał poprawnił sie o kilkanaście % wedłu wskazania w tunerze.
  • #13 21105076
    vasteq
    Poziom 18  
    Zamowie najpierw kabel Triset 113 oraz złączki bo nie mam zackskarki do samokompresujacych a w sklepie tez tego nie zaciskają

https://allegro.pl/oferta/przewod-koncentrycz...s-dca-lszh-miedziany-kabel-sat-1m-14622222756

https://allegro.pl/oferta/wtyk-iec-rg-6-triset-self-install-cabelcon-8049064149

https://allegro.pl/oferta/gniazdo-iec-rg-6-triset-self-install-cabelcon-8049117235

A jaką niewielką antenę byście polecili?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z odbiorem sygnału DVB-T2 w wynajmowanym mieszkaniu, gdzie użytkownik miał trudności z uzyskaniem stabilnego sygnału po podłączeniu anteny wewnętrznej. Użytkownik podejrzewał, że problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia kabla lub zakłóceń od routera WiFi. Uczestnicy forum sugerowali, aby unikać używania zasilacza antenowego w przypadku gniazdka antenowego, które może być przeznaczone do telewizji kablowej. Rekomendowano również przetestowanie różnych lokalizacji anteny oraz sprawdzenie jakości kabla i złączek. Wskazano na konieczność dobrego ekranowania kabla oraz użycia odpowiednich złączek, co może poprawić jakość sygnału. Użytkownik planował zakup lepszego kabla oraz złączek, a także pytał o rekomendacje dotyczące małych anten zewnętrznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA