logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć kable i zwrotnicę w starych kolumnach Unitra?

pppodsiadly 17 Maj 2024 19:00 378 7
REKLAMA
  • #1 21086046
    pppodsiadly
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam. Wykopałem z piwnicy stare kolumny z Unitry. Jedna śmiga, natomiast jedna była pozbawiona kabli w środku :😔Jest ktoś w stanie powiedzieć mi jak to wszystko podłączyć? Szeregowo, równolegle? Jak tą zwrotnice podłączyć? Proszę wytłumaczyć jak najprościej 😁
    Z góry dziękuję 🙂 Stary głośnik marki Unitra z widocznymi membranami. Zdjęcie zwrotnicy z Unitry z widocznymi cewkami i kondensatorem. Panel kontrolny głośnika Unitra Tonsil z wykresem częstotliwości i oznaczeniami LED.
  • REKLAMA
  • #2 21086122
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Głośnik duży poprzez cewkę o mniejszej ilości zwojów, głośnik mniejszy poprzez cewkę o większej ilości zwojów , a gwizdki równolegle poprzez kondensator.
  • REKLAMA
  • #3 21086152
    pierkwadrat
    Poziom 15  
    Ocena: 70
    Jak masz drugą identyczną to sklonuj połączenia.
  • REKLAMA
  • #4 21086631
    pppodsiadly
    Poziom 4  

brofran napisał:
    Głośnik duży poprzez cewkę o mniejszej ilości zwojów, głośnik mniejszy poprzez cewkę o większej ilości zwojów, a gwizdki równolegle poprzez kondensator.

Tak na szybko bo talentu nie mam hehe Tak by to miało wyglądać? Dobrze zrozumiałem? Dzięki za odpowiedź. Ręcznie narysowany schemat elektryczny na kartce papieru.
  • Pomocny post
    #5 21087896
    brofran
    Poziom 41  
    Tak połącz : Schematyczny rysunek obwodu elektrycznego narysowany ręcznie.
  • #6 21089059
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Panowie proszę. Kolumna ma wejście sygnału nie wyjście. Do kolumn sygnał elektryczny wchodzi nie wychodzi.
  • REKLAMA
  • #7 21090024
    brofran
    Poziom 41  
    adambyw napisał:
    Kolumna ma wejście sygnału nie wyjście

No, słuszna uwaga .
  • #8 21090028
    pppodsiadly
    Poziom 4  
    Podłączone. Wszystko ok :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu kabli i zwrotnicy w starych kolumnach Unitra. Otrzymał kilka wskazówek dotyczących połączeń: większy głośnik powinien być podłączony przez cewkę o mniejszej ilości zwojów, mniejszy głośnik przez cewkę o większej ilości zwojów, a gwizdki równolegle przez kondensator. Zasugerowano również sklonowanie połączeń z identycznej kolumny. Po podłączeniu użytkownik potwierdził, że wszystko działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA