logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kolumn do amplitunera UNITRA - jak rozpoznać kable?

buckwinscy 25 Lut 2006 12:45 2030 3
REKLAMA
  • #1 2345748
    buckwinscy
    Poziom 11  
    Witajcie, znalazłem w piwnicy stary amplituner UNITRA i chciałem do niego podłączyć dwie kolumny i mam mały problem w zasadzie nawet dwa:

1. ten amplituner ma dziwne wejście na głośniki, pionowa szparka a obok dziurka, (widziałem kiedyś w domu walające się takie wtyczki ale nie mogę ich teraz znaleźć), pytanie moje jest takie, do której z dziurek podłączyć który kabel od kolumny?

2. drugie pytanie jest trochę lamerskie ale mam problem, jak rozpoznać który kabel od kolumny jest który? Jeden z głośników ma czarny i czerwony kabel, a drugi dwa białe(bo zastosowany jest przewód przedłużający) i nie wiem jak dojść do tego który jest który.

Wie ktoś jak mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 2345772
    eshaka
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Mój szybki i prosty sposob na określenie polaryzacji głośnika jest taki : bierzemy baterie paluszek 1.5 V podłaczamy jeden kabelek kolumny do (+) drugi do (-) baterii i patrzymy jak wychyla sie membrana głośnika niskotonowego.Jeśli wychyli sie do przodu to znaczy że (+) głośnika jest w tym samym kabelku który przytykamy własnie do (+) baterii

tak łopatologicznie wytłumaczyłem zeby kazdy zrozumiał :)
  • REKLAMA
  • #3 2345800
    buckwinscy
    Poziom 11  
    Fajny sposób, ale nie widzę żeby membrana się ruszała, trochę pierdzi, ale to wszystko, widzenie strasznie utrudnia mi metalowa kratka ochronna.
  • #4 2345826
    Grabo
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Membrana po podłączeniu baterii wychyli się i pozostanie w takim polożeniu dopóki nie odłączysz głośnika, więc musisz obserwowac w momencie podłaczania. Pierdzenie to efekt złego kontaktowania.
    Wtyczki o których mówisz można kupić w sklepach z elektronika, badź na jakiejś giełdzie. Kosztują z regułu 1-2zł. Plaski bolec wtyczki to minus, a okragły to +.
REKLAMA