logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WSK 125 nie wchodzi na obroty, zalewanie gaźnika po regulacji śruby powietrza

wojtekbut7 20 Maj 2024 21:51 1275 9
REKLAMA
  • #1 21089962
    wojtekbut7
    Poziom 3  
    Witam, problem mam z WSK 125. Nie wchodzi na obroty, pali bez problemu. Na wolnych obrotach chodzi. Po wykręceniu śruby w gaźniku od powietrza zbiera się idealnie, ale po pewnym czasie zalewa gaźnik. Czyszczony zapłon, wydech - próbowałem chyba wszystkiego.

Może macie jakieś inne pomysły? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21090061
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    A filtr powietrza ?
  • #3 21090242
    wojtekbut7
    Poziom 3  

Filtr powietrza czyszczony, ale i bez filtra tak samo reaguje
  • REKLAMA
  • #4 21090335
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    wojtekbut7 napisał:
    Po wykręceniu śruby w gaźniku od powietrza

Tej śruby się nie wykręca. Ona jest od regulacji składu mieszanki na wolnych obrotach. Ma także wpływ na skład mieszanki na średnich.
    wojtekbut7 napisał:
    po pewnym czasie zalewa gaźnik

Sprawdź zawór paliwa. W pokrywie nad pływakiem jest gniazdo, a przepływ zamyka iglica umieszczona na pływaku (może też być zaworek z kulką, wtedy nie będzie iglicy na plywaku). Jak to będzie zabrudzone albo za bardzo wyrobiona to w czasie pracy silnika (drgania) może nie zamykać dobrze i silnik będzie się zalewał.
  • REKLAMA
  • #5 21090357
    wojtekbut7
    Poziom 3  
    Witam wiem że się jej nie wykręca ale z ciekawości wykręciłem i wkręca się elegandzko po wkręceniu wykręciłem 2.5 obrotu i to samo plywak nowy iglicy nie ma jest kulka i wszystko z nią ok z iglica też kombinowałem na wszelkie sposoby i nie pomaga
  • REKLAMA
  • #6 21090371
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    Podmień zaworek na inny bo
    Wawrzyniec napisał:
    w czasie pracy silnika (drgania) może nie zamykać dobrze
    A tego okiem nie zauważysz.
  • #7 21090373
    wojtekbut7
    Poziom 3  
    A jeszcze pytanie do czego służą te dwa otwory w karterach pod cylindrem jeden w prawym drugi w lewym one mają być drozne

Dodano po 2 [minuty]:

Ok wymienię na nowy i sprawdze
  • #8 21092905
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Witam, trzeba sprawdzic - czy gaznik 'siedzi ciasno' na kolektorze ssacym, czy nie ma moze przypadkiem tzw. 'dychy luzu' - bo wtedy po prostu klekocze / wpada w drgania rezonansowe na tym kolektorze na wyzszych obrotach silnika i zawor paliwa wewnatrz komory plywakowej nie utrzymuje szczelnosci - silnik sie zalewa...
    Trzeba sprobowac poruszac calym gaznikiem - czy wlasnie jest dobrze zacisniety na kolektorze / kroccu dolotowym, bo niektore gazniki od czestego zdejmowania i czyszczenia - 'dostawaly luzu 1 dziesiata mm' i wtedy jedynym ratunkiem bylo owiniecie kolektora cienka folia mosiezna, stalowa, aluminiowa, itp., zeby dalo sie w ogole gaznik prawidlowo zacisnac / bezluzowo.
    Pozdrawiam.
  • #9 21092914
    wojtekbut7
    Poziom 3  
    Dziękuję będę próbował pozdrowinka
  • #10 21397544
    wojtekbut7
    Poziom 3  
    Witam wracając do tematu po długiej przerwie wszystkie moje i wasze pomysły próbowałem nie dawały efektu w końcu kupiłem oryginalny gaznik PRL założyłem i po problemie.jakies chińskie badziewie miałem wcześniej z góry dziękuję i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył motocykla WSK 125, który nie wchodził na obroty, mimo że palił i pracował na wolnych obrotach. Po regulacji śruby powietrza w gaźniku następowało zalewanie. Sprawdzono i wyczyszczono filtr powietrza oraz zapłon i wydech, bez efektu. Zwrócono uwagę, że śruby regulacyjnej powietrza nie powinno się całkowicie wykręcać, gdyż reguluje ona mieszankę na wolnych i średnich obrotach. Sugerowano kontrolę zaworu paliwa w komorze pływakowej, który mógł być nieszczelny z powodu zabrudzenia lub zużycia iglicy lub kulki. Zalecano wymianę zaworka paliwa na nowy. Poruszono też kwestię szczelności mocowania gaźnika do kolektora ssącego, gdyż luz powodował drgania i zalewanie silnika. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana gaźnika na oryginalny, PRL-owski, gdyż wcześniejszy chiński zamiennik był wadliwy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA