logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strategia tworzenia reguł zdarzeń dla kamer Hikvision AccuSense i rejestratora Hikvision DS-7608NXI

Zukes 27 Maj 2024 12:41 624 4
  • #1 21097412
    Zukes
    Poziom 10  
    Ocena: 64
    Hikvision
    Jaką strategię przyjąć przy tworzeniu reguł dla zdarzeń w przypadku kamer accusense i rejestratora 7608?
    Czy reguły na kamerach?
    Czy reguły na rejestratorze?
    Co waszym zdaniem lepiej działa?

Czy może rejestator odczytuje reguły z kamer i używa ich jako swoich?
    Czym jest definicja w kamerze jako reakcja na zdarzenie zapis do A1?

Czy można ustawić sobie tryb "zbrojenia" kamer tak aby od tego momentu dopiero działały zdarzenia?
  • #2 21098465
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1410
    Zukes napisał:
    Czy reguły na kamerach?

Tak
    Zukes napisał:
    Czy reguły na rejestratorze?

Nie, rejestrator ma bardzo ograniczoną moc "przerobową" on ma rejestrować a nie zajmować się algorytmami ai itd.
    Zukes napisał:
    Czy może rejestator odczytuje reguły z kamer i używa ich jako swoich?
    NVR otrzymuje ramki z detekcji obiektów i zapisuje je razem z wideo tak byś miał łatwiej potem znaleźć wykryte zdarzenia.
  • #3 21098665
    Zukes
    Poziom 10  
    Tak się mi trochę to nie zgadza z obserwacjami.
    1. Jeśli reguły wykrycia ruchu osoby, samochodu nie ma na rejestratorze to nie ma możliwości wyszukania takiego zdarzenia w podglądzie z kamer (kamerki DS-2CD2086, DS-2CD-2T86, DS-2CD2047). Zatem jak zrobić aby ramki ze zdarzeniami z kamer trafiały do zapisu rejestratora?

2. Rejestrator w trybie podglądu na "żywo" pokazuje jako obszary wykrycia zdarzenia tylko te, które zostały zaznaczone na rejestratorze, a nie na kamerze. Zdarzenia, w szczególności zdarzenia inteligentne z kamer się nie pokazują na podglądzie rejestratora lub nie umiem ich wyszukać. Zatem jak je znaleźć?

3. W trybie podglądu na żywo w rejestratorze na nowszej kamerze 2CD2047 widać obrazki podejrzane (zielone zakratkowane pola) ze kamer 2T86, 2086 obrazki, raz się pojawiają, a raz nie. Coś specjalnego trzeba ustawić?

4. Jeśli ktoś mógłby napisać jakiej wersji iVMSu używa. U mnie w miarę poprawnie zaczęło działać z wersją iVMS-4200V3.10.1.6_E + WebComponents WebComponents_3_0_8. Informacja dla innych kolegów posiadanie kiepskiej wersji UNIEMOŻLIWIA pracę z kamerami rejestratorem. U mnie wersja wybrana metodą prób i błędów.

5. W aplikacji mobilnej widać powiadomienie z kamery i można sobie zobaczyć podgląd. Pytanie czy kamera wysyła ten obraz do chmury? Czy Chmura odczytuje ten obraz w inny sposób?

Generalnie aby jakoś to działało załączyłem wykrywanie ruchu z kamer na rejestratorze aby nie męczyć rejestratora. Ale kiepsko to wygląda że rejestrator może się nie wyrabiać a analizą obrazu, którą marketing podkreśla jako główną cechę tego rejestratora.
  • #4 21098682
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1410
    https://youtu.be/gm5JM3619yQ?t=325

Zukes napisał:
    Zatem jak zrobić aby ramki ze zdarzeniami z kamer trafiały do zapisu rejestratora?
    Tak jak pisałem wcześniej robi to kamera i przesyła razem ze streamem tagi, human, vehicle itd.

Zukes napisał:
    Rejestrator w trybie podglądu na "żywo" pokazuje tylko jako obszary wykrycia zdarzenia, które zostały zaznaczone na rejestratorze a nie na kamerze
    Odwróć, skonfiguruj na kamerze a nie na rejestratorze.

Zukes napisał:
    Pytanie czy kamera wysyła ten obraz do chmury? Czy Chmura odczytuje ten obraz w inny sposób?
    Chmura to taki vpn, twoje materiały wideo nie trafiają na ich serwery (przynajmniej w teorii), jest to tylko pośrednik, tunel który jest zestawiany pomiędzy twoim nvr a aplikacją.
  • #5 21115333
    Zukes
    Poziom 10  
    Otóż chyba coś nie tak ustawiam bo same kamerki nie chcą przesyłać mi zdarzeń do rejestratora.
    Przykład na kamerce mam "Wykrywanie ruchu", Okres aktywności cały dzień, Powiązane wyzwól zapis na A1 (domyślam się że chodzi o rejestrator), Obszar wykrywania zapisany.
    Na rejestratorze z widać te ustawienia dla kamery ale nie widać zaznaczonego bez obszaru wykrywania ruchu (ivms-4200).
    Nie wykrywa samochodu i człowieka tzn nie odznacza go na listwie do odtwarzania.

Wrysowanie w konfiguracji rejestratora obszaru ponownie nie poprawia sytuacji.

Kompletnie nie rozumiem jak to powinno działać.
    Ktoś może pomóc?
REKLAMA