logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie ciśnienie doładowania dla Golfa II 1.3 bez tuningu silnika?

luckash 06 Gru 2005 14:18 9803 15
REKLAMA
  • #1 2058773
    luckash
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zamierzam założyć samemu Turbine do Golfa II 1.3 na wielopunktowym wtrysku! jak maksymalne cienienie doładowania może ten silnik wytrzymać przy zerowym tuningu samego silnika? czy trzeba zakupić uszczelę odprężającą?
    i jak zrobić żeby dostarczyć mu wystarczającą ilość paliwa?
    założenia drugiej szyny paliwowej od takiego samego silnika wystarczy i podłączenie pod wtryski?
    bedę wdzięczny za każdą rade i ewentualnie jakieś podpowiedzi co do pracy bo będę to robił pierwszy raz!!
    --==pozdro==--
  • REKLAMA
  • #2 2059204
    colin_2b
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Sensu nie ma, ale jak si euprzesz to:

1. nie musisz miec uszczelki, ale zainwestuj w elektronike - smt6 albo dobry program (ale lepiej smt6 bo wiem jak te programy wygladaja).

2. Druga szyna to trudny system do opanowania - lepiej kupic wieksze wtryski i pompe paliwa.
    Tak czy inaczej wystrojenie tego bedzie kosztowalo wraz z wtryskami i pompa gdzies w przedziale 1600-2000zl juz nie mowiac o zalozeniu turbo. Nie wspomne o skrzyni biegow, ktora moze tego nie zniesc na dluzsza mete.

Taniej wyjdzie kupic 2.0 16v i troche poczarowac z mocowaniami silnika zeby wszedl.
  • REKLAMA
  • #3 2059609
    luckash
    Poziom 11  
    No tak! Załóżmy że zafunduję sobie SMT6 (choć wątpliwe) to jak ja go sobie sam zestroje? a za strojenie na hamowni polecą kolejne setki!!! albo gdzie pobrać mapy żeby je później wgrać? nie można tego w jakiś łatwiejszy i tańszy sposób? czytałem cos o potencjometrze... ale czy to jest skuteczne?
    a TURBO sam będę zakładał!!!więc jeden koszt odpada!!!
  • REKLAMA
  • #4 2059675
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    hihi , hehe stary nie zrobisz tego sam jesli ty chces sciagac mapy i wgrywac , łatwiej Ci bedzie wrzucic jakis silniczek 1.6-1.8

Dodano po 57 [sekundy]:

hihi , hehe stary nie zrobisz tego sam jesli ty chces sciagac mapy i wgrywac , łatwiej Ci bedzie wrzucic jakis silniczek 1.6-1.8
  • #5 2059729
    mortasPN
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Zapomnij o turbinie do tej kosiarki!!! Zapraszam na www.vwgolf.pl tam cię chłopaki skutecznie wyleczą z tej przypadłości!
  • #6 2059831
    luckash
    Poziom 11  
    Rzecz jasna to nie jest robione do jazdy codziennej!!!!! mam szalony pomysł i go zrealizuję he he
    nie chodzi mi o przełożnienie lepszego silnika tylko chcę spróbować czy mi wyjdzie!!! ale co to za frajda ze zmiany silnika na lepszy, sztuką jest zrobienie z badziewia czegoś dobrego!:=)
  • #7 2059863
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    heheh jeśli natomiast zrealizujesz swe marzenie to proponuje juz jechać po drugi silnik , bo ten nawet jęsli cos uda cie skombinowac to zarżniesz w mgnieniu oka ,

gosciu daj sie wyleczyc z tego pomysłu
    pozdrawiam marniu
  • #8 2059871
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    jego wybor ale jak widze ze sie przed pigy backiem opierasz i chcesz taniej to nie daje temu silnikowi wiecej jak 30 sekund pracy z butem w podlodze , pozdrawiam powodzienia (przyda sie)
  • #9 2059909
    luckash
    Poziom 11  
    Napewno rozpadnie się on w tak krótkim czasie?ale ja chcę go tylko doładować cisnieniem góra 0,5-0,6 bara!!!wiecie mam dopiero 18 lat(jeszcze prawka nie mam) he he
    a na tak drogie modyfikacje to mnie nie stać:-(
    dlatego chcę spróbować na takim a później gdy co uzbierać hajsu na coś lepszego
    ja posiadam narazie tylko wiedzę teoretyczną to za bardzo nie wiem
  • #10 2059937
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    widze ze nic nie kumasz , ten silnik jest nie przystosowany do wiekszych mocy , podjedz do jakies mechanika , ale mechanika z prawdziwego zdarzenia , niech sam ci powie co niesie za sobą takie modyfikacje , bo bez wymiany paru częsci sie nie obejdzie , co najwyzej mozesz rozwiercic go na wiekszą pojemność ale to tez efekt mizerny najlepszy będze SWAP .... . na 1,6 albo 1,8 , ciekawostke podam że VR6 też ci wejdzie po drobnych przeróbkach ale to sa $$$ kur.... także poprostu bez czarów mija się to z celem i to wszystko w tym temacie , gdzieś na forum czytałem że ktos kombinował z NO2 i blok mu rozerwało hehehehe

pozdr.marniu
  • #11 2060011
    luckash
    Poziom 11  
    czyli bez owego swap-u sie nie obejdzie!?i tak ten silnik ma iść na straty, na czymś muszę wkońcy spróbować
    mam stać w garażu 1.6 niestety na gaźniku i teraz jak mam go zmienić to dawka paliwa wtedy będzie za uboga dla niego! tak mi się wydaje
    poza tym chyba nie będą pasowały kolektory
    chyba żeby przełożyć sam blok ale nie wiem czy kanały olejowo-wodne są tak samo porozmieszczane
    --==dzięki za rady==--
  • #12 2060086
    denzi
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    gruba uszczelka pod głowicę( a nie kilka cienkich ) i max ciśnienie 0,5 bara. oczywiście kolektor wydechowy do wymiany plus zawór upustowy. modyfikacje map by sie jeszcze przydały. Ale na 0,4 bara powinieneś trochę posmigać, bo tłoków za szybko nie spalisz. Powodzenia
    Aha przydałoby sie stoczenie denek tłoków i doprowadzenie smarowania turbo z bloku silnika. Nie wiem tylko ile wytrzyma seryjne sprzęgło.
  • REKLAMA
  • #13 2060100
    colin_2b
    Poziom 14  
    luckash napisał:
    czyli bez owego swap-u sie nie obejdzie!?i tak ten silnik ma iść na straty, na czymś muszę wkońcy spróbować
    mam stać w garażu 1.6 niestety na gaźniku i teraz jak mam go zmienić to dawka paliwa wtedy będzie za uboga dla niego! tak mi się wydaje
    poza tym chyba nie będą pasowały kolektory
    chyba żeby przełożyć sam blok ale nie wiem czy kanały olejowo-wodne są tak samo porozmieszczane
    --==dzięki za rady==--

Masz pecha bo 1.3 to zupelnie inny silnik niz 1.6. 1.5, 1.6, 1.8, 2.0 sa na podobnych blokach i mozna z nimi conieco kombinowac a tu masz zonka. Nie istnieja zadne gotowe mapy do auta z dolozonym turbo. Jak pisalem koszty wystrojenia to minimum 1600zl (z wtryskami i pompa).
    Silnik pozyje dluzej niz 30 sekund, ale jeden sprint moze go skonczyc bez wiekszego problemu. A tak to zawsze mozesz sprzedac sprawny silnik i jakas kase zaoszczedzic na lepszy.
  • #14 2060201
    luckash
    Poziom 11  
    colin_2b
    a ile ja za niego dostanę!!! śmiesznie mało
    tak więc wolę zrobić z niego jakis użytek choc by miał powędrować na złom, a z pewnością tam trafi:-)
    jak już pisałem i tak to nie jest samochód do jeżdzenia na co dzień he he[/b]
  • #15 2060211
    colin_2b
    Poziom 14  
    no smiesznie malo, czyli ze 400zl na bide, 600 z kompem i reszta osprzetu. 600 to cena za ktra mozna dorwac uzywane smt6 i wykorzystac w nastepnym samochodzie... Juz nie mowie ile skrzynek piwa za to mozna kupic:)
  • #16 2060219
    luckash
    Poziom 11  
    colin_2b
    to mi da do myślenia!!!
    jednak w gazetach aż tyle nie piszą co do montowania turbo!!! he he
    tam się wydaje wszystko takie proste a okazuję sie teraz zupełnie inaczej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu turbodoładowania w Volkswagenie Golf II z silnikiem 1.3 o wielopunktowym wtrysku bez tuningu silnika. Zalecane jest maksymalne ciśnienie doładowania około 0,4-0,5 bara, przy czym konieczne są modyfikacje takie jak zastosowanie grubej uszczelki pod głowicę, wymiana kolektora wydechowego oraz zaworu upustowego. Dodatkowo wskazane jest dostosowanie map wtrysku paliwa, co wymaga zakupu elektroniki sterującej (np. SMT6) i profesjonalnego strojenia, które generuje znaczne koszty. Druga szyna paliwowa jest trudna do opanowania, lepszym rozwiązaniem jest wymiana wtryskiwaczy i pompy paliwa na większe. Silnik 1.3 nie jest przystosowany do większych mocy i bez wymiany części lub swapu na mocniejszy silnik (np. 1.6, 1.8 lub VR6) ryzyko uszkodzenia jest wysokie. Montaż turbo na tym silniku jest eksperymentem, niezalecanym do codziennej jazdy, a koszty i ryzyko uszkodzenia są znaczne. Wymiana silnika na mocniejszy jest często bardziej opłacalna i trwała.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA