logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podniesc moc w vw golf II 1.6 GTD??? co mozna zrobic?

jimmymm 16 Kwi 2006 10:56 18979 7
REKLAMA
  • #1 2533614
    jimmymm
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam! Mam golfa II 1.6 GTD i pytanko. Jak mu podniesc troszke moc... nie znam sie kompletnie na dieslach i nie wiem jak tuningowac silnik w takim najprostszym turbo dieslu.... napiszcie! z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2533834
    djbully
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    wstawić vr6 albo r32.
    jak nie to ciesz sie małym spalaniem i jezdz i nie mysl o niczym innym, zobacz czy masz coolera
  • REKLAMA
  • #3 2533896
    masakra
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    jak ci tutaj nikt nie pomoze to zglos sie na forum www.forum.vwgolf.pl chlopaki napewno ci pomoga. a tak poza tym to nie musisz wstawiac vr6, lub r32 zobaczcie filmik: http://videos.streetfire.net/video/81E6024D-BE98-4498-90F3-B3147032A3BA.htm oraz http://videos.streetfire.net/video/B979268E-D48C-48BC-9587-66E46E8ACCB8.htm to wlasnie mozna zgrobi z turbo diesla z intercoolerem zeby tak smigal!! i cieszyc sie znikomym spalaniem (gdy sie nie dogina) POZDRAWIAM i wesolych swiat
  • REKLAMA
  • #5 2533918
    masakra
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ale mozliwe ze juz ma intercooler........ najpierw trzeba sie zastanowic w jakim stanie jest silnik, jeslli myslisz o modyfikacjach to najpierw remont !! = koszta wiec.......... dodam jeszcze ze te 2 filmiki to gostek z polski ( czyli polski G2 :D )wlasnie to wczoraj znalazlem na vwgolf.pl - nie moglem sie powstrzymac zeby tego nie pokazac :)
  • #6 2534018
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Najprościej możesz podnieść moc zwiększjąc dawkę paliwa wtryskiwaną przez pompę. Nie wiem jak w VW ale u mnie w astrze jest z tyłu pompy (nad przewodami do wtryskiwaczy) śruba na śrubokręt z kontrą na klucz 13. wkręcając tą srubę, po popuszczeniu kontry oczywiście zwiększasz dawkę paliwa. Nie więcej jak 1/2 obrotu. Efekt - większa moc i oczywiście większe zużycie paliwa.
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #7 2534367
    jimmymm
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    silnik mam po remoncie juz... i z tego co wiem to wersja 70 konna bez intercoolera
  • #8 2534418
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Jeżeli masz motor po remoncie to podnieś ciśnienie doładowania, zamontuj intercooler, jak jeszcze nie poskładałes silnika to zrób głowice, tzn. weź freza zapnij do wiertarki i powiększ kanały (dolot/wydech), a na koniec je wypoleruj żeby nie występował zbyt duży opór przy przepływie powietrza, zmień układ wydechowy na bardziej przelotowy. A jeżeli to okażd sie dla Ciebie za mało, to proponuje założyć turbosprężarke od 1.9 TDI.

Podsumowanie tematu

✨ W celu podniesienia mocy w VW Golf II 1.6 GTD, który jest turbodieslem bez intercoolera i o mocy około 70 KM, można rozważyć kilka modyfikacji. Najprostsze rozwiązanie to zwiększenie dawki paliwa poprzez regulację pompy wtryskowej, jednak należy to robić ostrożnie, aby nie uszkodzić silnika. Kolejnym krokiem jest montaż intercoolera, co poprawi chłodzenie powietrza doładowanego i zwiększy efektywność turbodoładowania. Przy remoncie silnika warto wykonać obróbkę głowicy – powiększenie i wypolerowanie kanałów dolotowych i wydechowych, co zmniejszy opory przepływu powietrza. Zaleca się także wymianę układu wydechowego na bardziej przepustowy. Dla większego wzrostu mocy można podnieść ciśnienie doładowania lub zastosować turbosprężarkę z modelu 1.9 TDI. Alternatywnie, bardziej radykalnym rozwiązaniem jest wymiana silnika na mocniejsze jednostki VR6 lub R32, choć wiąże się to z większymi kosztami i zmianą charakterystyki pojazdu. Warto również zweryfikować, czy obecny silnik posiada intercooler, gdyż niektóre wersje mogą go mieć fabrycznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA