logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Clarion ARX - kaseta odtwarzana w pętli i wyrzucana, co zrobić?

DOHC 06 Gru 2005 15:08 2012 6
REKLAMA
  • #1 2058913
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam

Mam radio clarion arx z mieka mechanika . Jak wkladam kasete to radio zaczyna odtwarzac w jedna strne potem w druga (tak po pół sekundy) i wypluwa kasete . Tak logicznie patrzac na spawe to musza wystepowac jakies opory i radio wyczuwa ze kaseta sie skonczyla . Co moge z tym zrobic ?? Prosze o pomoc

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2059383
    arko100
    Admin grupy RTV
    Ocena: 419
    Przede wszystkim sprawdziłbym jak jest realizowany autorevers (czujniki optyczne, sprzęgło), przyczyną mogą być również stare paski lub przestawiona mechanika.
  • REKLAMA
  • #3 2060602
    DOHC
    Poziom 19  
    problem jest tego rodzaju ze ja jestem raczej zielony w tym temacie , oddal bym radio do elektronika ale ostatnio jak oddalem je to kolo wziol 50 zl kompletnie nic nie zrobil i powiedzial ze caly mechanizm do wymiany a to mnie nie rajcuje . Radio nie jest wiele warte wiec chcialbym to sam sprobowac zrobic wiec przydaly by sie jakies instrukcje krok po kroku

pozdrawaim
  • #4 2060923
    arko100
    Admin grupy RTV
    Ocena: 419
    Przyczyny takiego zachowywania się mechanizmu podałem. Więcej na odległość ciężko coś powiedzieć. Gdybyś podał skąd jesteś, pewnie ktoś z twojej okolicy odezwałby się na PW i naprawił mechanizm ze "szkolną zniżką" ;)
  • REKLAMA
  • #5 2062475
    DOHC
    Poziom 19  
    tak sie sklada ze jestem z Pionek , rzut beretem od radomia .
  • REKLAMA
  • #6 2299829
    songol
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam miałem idętyczny problem w tym radiu. Przyczyną był mechanizm który wykrywa położenie. Mi przeskoczył tylko o jeden ząbek i własnie to się robiło co u ciebie. Naprawiłem to w ten sposób że odpowiednio odgiołem blaszkę by docisnąć trybek. Ten mechanizm znajduje się na dole pod obudową.
  • #7 2302201
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1322
    Czasem wystarczy, że pasek napędowy spadł lub się ślizga - objaw jest taki sam (nie ma co zwinąć taśmy i mechanizm uznaje, że kaseta stoi = skończyła się).

Podsumowanie tematu

✨ Radio Clarion ARX z miękką mechaniką kasetową wykazuje problem polegający na odtwarzaniu kasety na przemian w obu kierunkach przez około pół sekundy, po czym następuje jej wyrzucenie. Przyczyną mogą być opory mechaniczne, które radio interpretuje jako koniec taśmy. Możliwe źródła problemu to uszkodzony lub spadający pasek napędowy, przestawiona mechanika autoreversu (czujniki optyczne, sprzęgło) lub niewłaściwe ustawienie mechanizmu wykrywającego położenie taśmy. Rozwiązaniem może być sprawdzenie i ewentualna regulacja mechanizmu autorevers, wymiana lub poprawa napięcia pasków napędowych oraz korekta położenia elementów mechanicznych, np. odgięcie blaszek dociskających trybiki. Naprawa wymaga demontażu dolnej części obudowy radia i precyzyjnej regulacji mechanizmu. Wskazane są instrukcje krok po kroku, jednak ze względu na złożoność mechanizmu, pomoc lokalnego serwisu lub osoby z doświadczeniem może być korzystna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA