logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do stabilizacji napięcia 230V i pełnej sinusoidy

Jurecky 01 Cze 2024 13:39 1185 13
  • #1 21103125
    Jurecky
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam Wszystkich

Zwracam się z taką prośbą, pytaniem pomysłem.

Mam panele 2,4 KW do tego urządzenie Green Boost 3000 Volt Polska, wszystko działa rewelacyjnie, czy jest słońce czy nie (aby światło było) to bojler 200 L grzeje się do 60 stopni w 3 godziny, z drugiego gniazdka zasilam drugą grzałkę w buforze i ten przez resztę dnia do 55 stopni da radę się nagrzać

ale......

ten Green Boost zamienia stałe napięcie na zmienne tworząc nieidealną sinusoidę, jest ona na samym szczycie prostokątna - grzałkom to nie przeszkadza.

Szukam urządzenia, które będzie: robić ze zmiennego napięcia, które się waha pełny sinus i podnosić je stabilizując do 230 wolt. Chodzi o to aby mógł podłączyć prostownik a nim ładować akumulatory z których potem innym urządzeniem zamienię z 12 V na ~230 V .

Wiem... trochę na okrętkę ale już mam akumulator i przetwornicę 12 V - 230 V (1KW) i chciałem ją wykorzystać.

Ma ktoś takie urządzenie ? Chodzi o to, że jak już bym miał idealny sinus o stałym napięciu to mógłbym dokupić akumulatorów i je za free ładować. A potem korzystać z tej energii zgromadzonej w aku zasilając bramy garażowe, kotłownie i garaż i kto wie co jeszcze.

https://solarne.info/stabilizator-napiecia-volt-avr-2000va-p-158.html

Takie coś?
  • Pomocny post
    #2 21103141
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2641
    W skrócie za przetwornica Green na 230v chcesz podłączyć prostownik tak? Ale boisz się że przebieg aproksymowany z tej przetwornicy uszkodzi prostownik? Jaki masz ten prostownik? Ogólnie jak będziesz miał prostownik nie na transformatorze tylko z przetwornica to ta aproksymowana sinusoida nie przeszkadza.
  • Pomocny post
    #3 21103142
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Jurecky napisał:
    Szukam urządzenia, które będzie: robić ze zmiennego napięcia, które się waha pełny sinus i podnosić je stabilizując do 230 wolt. Chodzi o to aby mógł podłączyć prostownik a nim ładować akumulatory z których potem innym urządzeniem zamienię z 12 V na ~230 V .

Wielu urządzeniom to nie przeszkadza.
    Nowoczesnym prostownikom 230AC -> 12V DC też nie, a wiele z nich toleruje doslownie wszystko w zakresie od...do....
    Wygląda jakbyś koniecznie chciał dopasowac system do jednego archaicznego urządzenia
  • Pomocny post
    #4 21103162
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 259
    Zamiast 3 urządzenia do uzyskania z paneli 12V kup ładowarkę wysokonapięciowa. Prościej i bez strat energii.
    Prostownik elektroniczny powinien poradzić sobie z aproksymowanym sinusem, gorzej jak słońce wschodzi/zachodzi, będzie miał za mało energii, będzie się na chwilę włączał i wyłączał, a to go może zabić.
    Ja mam ładowarkę do 350VDC od pana Wojtka, tu masz inne urządzenie od Niego, akurat z czystym sinusem na wyjściu
    https://allegrolokalnie.pl/oferta/inwerter-sinus-prosto-z-paneli-35kw-offgrid-pkg
  • #5 21103295
    Jurecky
    Poziom 14  
    Prostownik jaki chce zastosować to:

Prostownik automatyczny CTEK 56-305
    Dziękuję za kontakt do Pana Wojtka (napisałem do niego i zobaczymy co i za ile zaproponuje).
    Drażnią mnie te spadki napięcia, stąd pomyślałem o stabilizatorze, który podbije, da sinus i wyrówna napięcie wyjściowe.

Rozwiązanie Pana Wojtka jak najbardziej ok - jednak już te moje urządzenia są a kolejne wydatki do 1000 zł mijają się z celem (gdybym wcześniej pomyślał ale...).

Owszem gdyby od razu był czysty sinus i stabilizacja 230 V to było by ok, jednak kiedy nie ma światła napięcie to zanika a tutaj w moim schemacie dlaje ono występuje (w nocy) z akumulatorów.

Załączyłem rysunek by zobrazować urządzenia, które już mam.

1. W chwili kiedy bojler się nagrzeje (od 9 -12) to grzałka się wyłącza, pozostały czas pracuje stabilizator i ładuje akumulatory
    2. W międzyczasie Przetwornik 1 zamienia 12 V na 230 (bez żadnych skoków, wahań bo z akumulatorów) i zasila oświetlenie które nie pobiera dużych mocy nawet jak pali się wszystko.
    3. W międzyczasie podczas poboru prądu z akumulatorów będą jednocześnie ładowane - rozumiem, żę tutaj nic się nie wydarzy?
    Załączniki:
    • Urządzenie do stabilizacji napięcia 230V i pełnej sinusoidy schemat.jpg (41.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21103351
    JacekCz
    Poziom 42  
    Jurecky napisał:
    jednak już te moje urządzenia są a kolejne wydatki do 1000 zł mijają się z celem (gdybym wcześniej pomyślał ale...).

Owszem gdyby od razu był czysty sinus i stabilizacja 230 V to było by ok,

Zapewniam cię, że mityczne upiększenie sinusa i stabilizacja na tych poziomach mocy, to kosztuje wiele, wiele więcej (w zakupie i eksploatacji - straty, choć niby słoneczko za darmo)
    Sorry, ale metoda prowizorkowa / impulsywna daje coraz nowe wydatki przy wyłażących z szafy problemach

Dodano po 3 [minuty]:

ps. Oddawanie energii po zmroku z DC 12V -> AC 230V też nie jest szczęśliwym pomysłem
  • #7 21103362
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21103400
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 259
    Jurecky napisał:
    Drażnią mnie te spadki napięcia, stąd pomyślałem o stabilizatorze, który podbije, da sinus i wyrówna napięcie wyjściowe.

Tylko z czego ma podbić, skoro będzie miał za mało energii, musiał by dobierać z sieci.
    Ładowarka prosto z paneli będzie ładować z taką mocą, z jaką będzie świecić słońce.
    Mam tak zrobione, u mnie akumulatory są tylko w razie braku zasilania, ładowanie z paneli przełączam ręcznie, doładowuje raz w tygodniu konserwacyjnie.
    Tak wyszło mi najtaniej i działa.
    Gdybyś dołożył do takiej ładowarki automatyczny włącznik, który załączy ją gdy woda jest zagrzana, to by sprawę rozwiązało.
  • #9 21103513
    Jurecky
    Poziom 14  
    >>21103400

W grzałce mam termostat i odcina ją po osiągnięciu zadanej temperatury.

Biorę też pod uwagę scenariusz na jesień zimę i wczesną wiosnę. Wtedy bojler grzeje z pieca normalnie a foto całe idzie na prostownik i ładowanie akumulatorów.

W lecie natomiast od połowy marca aż do listopada scenariusz taki: z paneli grzanie bojlera grzałką reszta prostownik i ładowanie akumulatorów.

Dodano po 2 [minuty]:

anaba255 napisał:
    Jurecky napisał:

Tylko z czego ma podbić, skoro będzie miał za mało energii, musiał by dobierać z sieci.
    .

Jeśli Green BOOST daje np: od 90 V do 230 V to taki stabilizator działa od 110 V - 230 V. Zakładam, że jeśli dostanie 110 V to po to jest by podbić to do stabilnego 230 V.

Miałem kiedyś taki stary polski stabilizator na autotransformatorze i pamiętam, że super to działało. Teraz są nowoczesne rozwiązania i dlatego myślę, że taki stabilizator da radę.

Dodano po 2 [minuty]:

JacekCz napisał:
    Jurecky napisał:
    jednak już te moje urządzenia są a kolejne wydatki do 1000 zł mijają się z celem (gdybym wcześniej pomyślał ale...).

Owszem gdyby od razu był czysty sinus i stabilizacja 230 V to było by ok,

ps. Oddawanie energii po zmroku z DC 12V -> AC 230V też nie jest szczęśliwym pomysłem

Nie jest dobrym pomysłem? Oddaje nie tylko w nocy ale cały czas, przecież brama garażowa czy światło nie pali się cały czas w domu. A zamierzam najpierw podłączyć bramy i światło w kotłownia (piec i pompy) - światło garaż. Co zatem proponujesz?

Dodano po 5 [minuty]:

O taki prostownik do mojego schematu - dał by radę?

https://allegro.pl/oferta/stabilizator-napiec...fotowoltaika-piec-co-slim-wiszacy-15262799194

Jutro podłączę prostownik bezpośrednio do Green BOOST, jeśli będzie działał to najwyżej dam przed niego programator czasowy by nie męczyć go w niskim zakresie kiedy światła jest za mało.

Ciekawe czy ten programator będzie działał na takich "skokach" GTV PC-MECH24-00. Ciekawe bo jego budowa to cewka i jakiś silniczek. Jutro testy i napiszę.
  • #10 21103971
    Jurecky
    Poziom 14  
    Przemyślałem temat i przetestowałem zasilacz awaryjny - mam go, który ma funkcję stabilizacji i pełen sinus i dziś schemat jest zredukowany o dwa urządzenia. Wygląda tak:
    Załączniki:
    • Urządzenie do stabilizacji napięcia 230V i pełnej sinusoidy schemat2.jpg (45.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21104017
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2641
    O wiele lepiej to wygląda tylko teraz jeszcze jedynym problemem może być prąd ładowania akumulatorów max 5A przy pojemności bateria 150Ah
  • #12 21104059
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21104220
    JacekCz
    Poziom 42  
    Jurecky napisał:
    Miałem kiedyś taki stary polski stabilizator na autotransformatorze i pamiętam, że super to działało.

Bosch sam nie wiesz w których latach wylądowałeś w tym swoim "Back to the future".
    Ten co "sam działał" zapewniam miał problem z idealnym sinusem (co nawet wtedy nie miało znaczenia praktycznego). Drugi musiał mieć human-automatykę przy kręciołku.

Całość tego to jakieś mrzonki bez nadrzędnej idei inżynieryjnej, bez znajomości istoty urządzeń którymi sie posługujesz.
  • #14 21104361
    Jurecky
    Poziom 14  
    spinacz napisał:
    O wiele lepiej to wygląda tylko teraz jeszcze jedynym problemem może być prąd ładowania akumulatorów max 5A przy pojemności bateria 150Ah

Tak to prawda. Teraz robię to z urządzeń jakie mam bez możliwej inwestycji. 300 W wystarczy to ogarnięcia tematu oświetlenia w domu i pompy i piec w kotłowni.

Jeśli to się sprawdzi to inwestycja w urządzenie Zasilacz awaryjny - stabilizator - ładowarka o mocy 3000 W i już inaczej będzie.

Teraz taka próba.

Dodano po 1 [minuty]:

Na siłowniki FACC będzie mało bo one mają 2 x 280 W. Nie zawsze też zamykam bramę. Ale na bamk da radę sterownik do bramy garażowej. Tu wiadomo, że używam cały czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada system solarny z panelami o mocy 2,4 kW oraz urządzeniem Green Boost 3000, które przekształca napięcie stałe na zmienne, ale generuje nieidealną sinusoidę. Szuka urządzenia, które stabilizowałoby napięcie do 230 V i zapewniało pełną sinusoidę, aby móc podłączyć prostownik do ładowania akumulatorów. W odpowiedziach zasugerowano, że nowoczesne prostowniki tolerują aproksymowaną sinusoidę, a zamiast trzech urządzeń, lepszym rozwiązaniem byłaby ładowarka wysokiego napięcia. Użytkownik rozważał również użycie stabilizatora oraz zasilacza awaryjnego, który mógłby uprościć system. Wspomniano o problemach z napięciem w czasie zmiany warunków oświetleniowych oraz o ograniczeniach związanych z mocą ładowania akumulatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA