logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell Inspiron I5 5558 - krótki czas pracy na baterii i długi czas ładowania

agent0079 03 Cze 2024 13:34 207 8
  • #1 21105596
    agent0079
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Cześć mam laptopa marki Dell Inspiron I5 5558 i ma on z pendrive"a Windows I0 Pro.Wymagania to intel HD graphics family i intel core i3 4030U.Problem polega na tym że sam laptop działa na baterii 40 min i to jest wkurzające.W dodatku się ładuje prawie 3 godziny.Sam laptop ma 2 lata bo wtedy był na Windows I0 pro instalowany od mojego głupiego starszego brata.Sam laptop ma uszkodzone 4 przyciski i lekko ładowarke też przez brata.Co mam w takim wypadku zmienić bądź naprawić bo laptopa się nie kupi,ponieważ mój starszy brat ma własny i młodszy taki za 3000zł.Nie wiem co robić w takiej sytuacji bo troche mnie to wkurza że sam laptop ma takie do d**y wymagania że żadna gra na nim nie działa.
  • #2 21105622
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    agent0079 napisał:
    Problem polega na tym że sam laptop działa na baterii 40 min i to jest wkurzające.

Wymień baterię.

agent0079 napisał:
    Sam laptop ma uszkodzone 4 przyciski i lekko ładowarke też przez brata.

Wymień klawiaturę lub/i brata :P

agent0079 napisał:
    żadna gra na nim nie działa.

To nie jest laptop do gier.
  • #3 21105632
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    agent0079 napisał:
    laptop działa na baterii 40 min i to jest wkurzające.W dodatku się ładuje prawie 3 godziny.

Witaj.
    Pobierz Passmark Batterymon i sprawdź bieżące informacje o baterii, zrób zrzut ekranu, umieść tutaj do obejrzenia. Prawdopodobnie bateria jest już na wykończeniu.

Podaj model zasilacza, który posiadasz.

agent0079 napisał:
    Sam laptop ma 2 lata bo wtedy był na Windows I0 pro instalowany od mojego głupiego starszego brata

Laptop ma około 10 lat, jeśli ma procesor I3-4030U.

agent0079 napisał:
    Nie wiem co robić w takiej sytuacji bo troche mnie to wkurza że sam laptop ma takie do d**y wymagania że żadna gra na nim nie działa.

Dziesięcioletni laptop dziesięć lat temu do gier się nie nadawał, bo jest to maszyna biurowa, z dwurdzeniowym procesorem i ze zintegrowanym układem graficznym, więc nie czego byś nie kupił, do gier się on nie będzie nadawać. Można na nim internet przeglądać i też powoli zacznie o sobie dawać znać dość słaby jak na dzisiejsze wymagania procesor.

Ogólna zasada jest taka, że laptopy do gier się nie nadają. Te, które mają świecidełka i napisy gaming też do gier się słabo nadają, więc jak będziesz kiedyś szukał komputera do gier, to warto o tym pamiętać.
  • #4 21105648
    agent0079
    Poziom 3  
    Zasilacz to SK90AI9523I-te I to jeden
    Zrzut ekranu programu BatteryMon pokazujący stan naładowania baterii laptopa.
  • Pomocny post
    #5 21105649
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Pisałem już, że masz do wymiany baterię.

Tylko patrząc na koszty nie wiem czy jest sens cokolwiek wymieniać w tym laptopie!
  • #6 21105650
    dt1
    Admin grupy komputery
    Bateria do wymiany, ma już 27% swojej pojemności.
    Zrób jak możesz foto etykiety tego zasilacza, bo po numerze, który podałeś, nie da się go zidentyfikować.
  • #7 21105653
    agent0079
    Poziom 3  
    Ręka trzyma zasilacz AC z nadrukowanymi specyfikacjami.
  • Pomocny post
    #8 21105658
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zasilacz to tani zamiennik słabej jakości, nie powinno się go używać z takim laptopem. Stąd mogą być problemy z ładowaniem czy w ogóle ze stabilnością sprzętu. Zasilacze do laptopa warto kupować nawet używane, ale zawsze oryginalne. W szczególności do Della, który bywa upierdliwy, jeśli chodzi o zamienniki. Przy niepoprawnej identyfikacji zasilacz nie będzie wcale ładował baterii i obniży taktowanie procesora. Dla bezpieczeństwa oczywiście.
  • #9 21443003
    agent0079
    Poziom 3  
    Okej to teraz już nie wiem czy warto naprawiać.Ale dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Dell Inspiron I5 5558 z procesorem Intel Core i3-4030U i zintegrowaną grafiką Intel HD Graphics ma bardzo krótki czas pracy na baterii – około 40 minut – oraz długi czas ładowania, sięgający prawie 3 godzin. Problem wynika z zużytej baterii, która ma obecnie około 27% swojej pierwotnej pojemności i wymaga wymiany. Dodatkowo używany zasilacz to tani zamiennik niskiej jakości (model SK90AI9523I), co może powodować problemy z ładowaniem i stabilnością pracy laptopa. Zaleca się stosowanie oryginalnych lub wysokiej jakości zasilaczy, szczególnie w laptopach Dell, które są wrażliwe na zamienniki. Ze względu na wiek i specyfikację sprzętu, laptop nie jest przeznaczony do gier i nie warto inwestować dużych środków w naprawy, zwłaszcza że uszkodzone są również klawisze i ładowarka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA