Kupiłem inteligentną wtyczkę / przełącznik 10Amp 240V od Alpiny we francuskim magazynie za 11 €.
Powiedziano, że można nim zdalnie sterować za pomocą aplikacji Alpina Smart.
Tak to wygląda po rozpakowaniu:
Widzę numer referencyjny 26545 i model mówi SPL-W-TY-PM-EU-RY 10A.
Jest to produkt dystrybuowany przez holenderską firmę A.I.&E. Nigdy o niej nie słyszałem...
Demontaż wtyczki nie był zbyt trudny.
Podważenie małym śrubokrętem i ściągnięcie zewnętrznej zaślepki (na której znajduje się przycisk) było proste i niezbyt trudne.
Wewnątrz od razu widoczna jest niebieska płytka CB2S WiFi, która zawiera układ BK7231N.
Jest tam również układ pomiarowy z referencją "BL 093", choć nie udało mi się odczytać ostatniej cyfry tej referencji.
Odlutowałem i usunąłem niebieską płytkę CB2S i sflashowałem ją za pomocą narzędzia do flashowania, które znalazłem na tej stronie github: https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
W tym celu podłączyłem 3V3, GND, RX1 i TX1 za pomocą urządzenia USB UART, podłączonego do com3. Następnie pobrałem istniejący firmware i sflashowałem najnowszy firmware open source (OpenBK7231N_QIO_1.17.603), który można pobrać bezpośrednio za pomocą narzędzia do flashowania.
Oto oryginalny firmware:
Podczas flashowania pojawił się ten ekran z informacją o przypisaniu pinów:
Po odlutowaniu CB2S i ponownym zmontowaniu wtyczki, połączyłem się z hotspotem wifi OpenBK, połączyłem się z adresem IP 192.168.4.1 wtyczki i wprowadziłem informacje z mojego lokalnego SSID i mojego serwera MQTT.
Wtyczka była wtedy dostępna w mojej lokalnej sieci WiFi.
Wypełniłem ustawienia pinów w następujący sposób:
A to jest powiązany szablon :
Znalazłem plik Autoexec w innym poście tutaj na forum i skopiowałem go do systemu plików jako autoexec.bat z następującą zawartością :
Po tym wszystkim wtyczka została znaleziona i zintegrowana automatycznie (po pewnym czasie) w Home Assistant.
To wszystko.
Powiedziano, że można nim zdalnie sterować za pomocą aplikacji Alpina Smart.
Tak to wygląda po rozpakowaniu:
Widzę numer referencyjny 26545 i model mówi SPL-W-TY-PM-EU-RY 10A.
Jest to produkt dystrybuowany przez holenderską firmę A.I.&E. Nigdy o niej nie słyszałem...
Demontaż wtyczki nie był zbyt trudny.
Podważenie małym śrubokrętem i ściągnięcie zewnętrznej zaślepki (na której znajduje się przycisk) było proste i niezbyt trudne.
Wewnątrz od razu widoczna jest niebieska płytka CB2S WiFi, która zawiera układ BK7231N.
Jest tam również układ pomiarowy z referencją "BL 093", choć nie udało mi się odczytać ostatniej cyfry tej referencji.
Odlutowałem i usunąłem niebieską płytkę CB2S i sflashowałem ją za pomocą narzędzia do flashowania, które znalazłem na tej stronie github: https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
W tym celu podłączyłem 3V3, GND, RX1 i TX1 za pomocą urządzenia USB UART, podłączonego do com3. Następnie pobrałem istniejący firmware i sflashowałem najnowszy firmware open source (OpenBK7231N_QIO_1.17.603), który można pobrać bezpośrednio za pomocą narzędzia do flashowania.
Oto oryginalny firmware:
REKLAMA
Podczas flashowania pojawił się ten ekran z informacją o przypisaniu pinów:
Po odlutowaniu CB2S i ponownym zmontowaniu wtyczki, połączyłem się z hotspotem wifi OpenBK, połączyłem się z adresem IP 192.168.4.1 wtyczki i wprowadziłem informacje z mojego lokalnego SSID i mojego serwera MQTT.
Wtyczka była wtedy dostępna w mojej lokalnej sieci WiFi.
Wypełniłem ustawienia pinów w następujący sposób:
* pin 6 : LED channel 0 - red led related to the switching relais
* pin 7 : Btn channel 0 - button on the smart plug
* pin 8 : Rel channel 0 - the contact of the relais
* pin 10 : WifiLED_n channel 0 - blue flashing LED during connection process to the WiFi network
* pin 11 : BL0937SEL channel 0
* pin 24 : BL0937CF channel 0
* pin 26 : BL0937CF1 channel 0A to jest powiązany szablon :
Kod: JSON
Znalazłem plik Autoexec w innym poście tutaj na forum i skopiowałem go do systemu plików jako autoexec.bat z następującą zawartością :
// Start NTP Driver
startDriver ntp
// Set NTP Server
ntp_setServer 95.216.138.141
// Set timezone
ntp_timeZoneOfs +01:00
// Set Periodic Statistics for Power Measurements
SetupEnergyStats 1 60 60
mqtt_broadcastInterval 120
// VCPPublishTreshold to reduce mqtt-traffic
VCPPublishThreshold 2 0.5 2 Po tym wszystkim wtyczka została znaleziona i zintegrowana automatycznie (po pewnym czasie) w Home Assistant.
To wszystko.