logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migająca dioda POWER (A) w Routerze Technicolor CGA2121 - niskie prędkości, utrata pakietów?

InsaneArab 15 Sty 2024 17:15 5751 5
REKLAMA
  • #1 20911021
    InsaneArab
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Dzień dobry.

Od jakiegoś czasu w routerze Technicolor CGA2121 zaczęła migać dioda (A) od zasilania. Wraz z nią pojawiły się problemy w postaci niższych prędkości, czegoś na kształt utraty pakietów i ogólnej destabilizacji sieci. Dostawca to INEA, jak dotąd przez 4 lata bezproblemowy.

Usterka zgłoszona, router został wymieniony wraz z całym okablowaniem, a problem nadal występuje. Co ciekawe, dioda zaczyna migać tylko wtedy, kiedy odpalam PC (jedyne urządzenie podłączone Ethernetem, reszta WiFi 2.4/5Ghz).

Czy szanowni mają jakiś pomysł na czym polega problem, jako że pomoc techniczna INEI ewidentnie nie wie?
  • REKLAMA
  • #2 20911033
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15490
    Zasilacz także wymieniony?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20911045
    InsaneArab
    Poziom 2  
    Tak jest, wymieniony Ethernet, miedzianka ze ściany (kablówka) oraz zasilacz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20911179
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1715
    Witam,
    InsaneArab napisał:
    Co ciekawe, dioda zaczyna migać tylko wtedy, kiedy odpalam PC (jedyne urządzenie podłączone Ethernetem, reszta WiFi 2.4/5Ghz).

ten model modemu kablowego, jeśli są jakieś problemy na sieci i jest w trybie "open" (czyli obsługa portów LAN oraz sieci Wi-Fi), to jego oprogramowanie samo przejawia błędy i zapisuje je, przez co potrafi kilka razy dziennie rozłączać internet.
    I uwaga, najlepsze: kiedy technik przyjeżdża na miejsce, modem działa sobie radośnie bez błędów i rozłączania internetu.

Niech technik sprawdzi urządzenia w skrzynkach w budynku (niech biega po piwnicach, bo samo od patrzenia się nie naprawi) lub gdzieś po drodze z budynku do lokalnej serwerowni, bo wymiana modemu nic nie pomoże, kiedy urządzenia sieciowe operatora szwankują.
    U mnie było to samo, a okazało się, że problem był na sieci poza budynkiem.
  • REKLAMA
  • #5 20911188
    InsaneArab
    Poziom 2  
    Umówiłem znów technika na jutro na 10:00 i przekażę mu to.
    Dziękuję bardzo, jutro dam znać jaki status sprawy i ewentualnie zamkniemy wątek.
  • #6 20911401
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5428
    clubber84 napisał:
    Niech technik sprawdzi urządzenia w skrzynkach w budynku (niech biega po piwnicach, bo samo od patrzenia się nie naprawi) lub gdzieś po drodze z budynku do lokalnej serwerowni

Technik ma to gdzieś, bo to nie zakres jego obowiązków.
    InsaneArab napisał:
    Co ciekawe, dioda zaczyna migać tylko wtedy, kiedy odpalam PC (jedyne urządzenie podłączone Ethernetem

Tu szukałbym przyczyny.
REKLAMA