logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalne nachylenie niezabezpieczonej skarpy przy budowie domu na pochylonym terenie?

Karina11 08 Cze 2024 08:44 1896 16
REKLAMA
  • #1 21111252
    Karina11
    Poziom 4  
    Ocena: 10
    Wie ktoś, ile stopni maksymalnie może mieć skarpa niezabezpieczona? Skarpa w związku z budową domu na pochylonym terenie.
  • REKLAMA
  • #2 21111283
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    To chyba zależy, co to za skarpa. Czy luźna ziemia, piasek, czy kamienista. A także, czy jest zarośnięta jakimś chaszczem, czy goła. Skarpa skarpie nierówna.
  • #3 21111440
    Karina11
    Poziom 4  
    >>21111283
    Nie zakładam, że jest tylko jeden rodzaj skarpy. Zakładam jednak, że są jakieś zasady, przepisy, którymi trzeba się kierować, gdy skarpa jest potrzebna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21111929
    bobo21
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Możesz poczytac o klinie odłamu. Liczy się go na podstawie kategorii gruntu. Przynajmniej taka zasada panuje przy maszynach budowlanych. A jak się ma to do przepisów budowlanych to nie wiem.
  • #5 21112206
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Tak są zasady: kierować się rozumem. Myślisz że przepis ci tą skarpę będzie trzymał? Są zamki zbudowane na klifach gdzie kąt nachylenia skarpy jest niemal 90 stopni i są też, a właściwie były, całe osiedla które zsunęły się ze zbocza mimo relatywnie niewielkiego nachylenia.
  • #6 21112263
    Karina11
    Poziom 4  

>>21112206
    Właśnie próbuję kierować się rozumem.

Ni mniej nie o to pytam.

Wątpię w wiedzę i możliwe, że znajomość przepisów przez konstruktora. Nie chcę, żeby narzucił mi w projekcie rozwiązania, które będą niepotrzebnie problematyczne. Jakby nie za to mu płacę.
  • REKLAMA
  • #7 21112329
    stomat
    Poziom 39  
    Karina11 napisał:
    Wątpię w wiedzę i możliwe, że znajomość przepisów przez konstruktora. Nie chcę, żeby narzucił mi w projekcie rozwiązania, które będą niepotrzebnie problematyczne. Jakby nie za to mu płacę.

I uważasz że my tu na forum, nie wiedząc nic o projektowanej budowli, warunkach terenowych itd, nie widząc nawet zdjęcia będziemy wiedzieli lepiej niż konstruktor robiący projekt? Bez urazy ale to dalekie od kierowania się rozumem.
    Chcesz to buduj bez żadnych zabezpieczeń, będzie taniej. Tu pełno takich, którzy uważają zabezpieczenia za zbędne. Albo wybierz takiego projektanta do którego będziesz mieć zaufanie.
  • REKLAMA
  • #8 21112409
    Karina11
    Poziom 4  
    >>21112329
    Mam pytanie. Jeśli ktoś zna odpowiedź i chce odpowiedzieć, to super. Takie jest chyba założenie forum. To, czy komuś się podoba moje pytanie i sposób mojego spojrzenia na sprawę, to jego problem. Po co mi zawracać tym głowę? Z poszanowaniem.
  • #9 21112737
    stomat
    Poziom 39  
    Chcę ci uświadomić że pytania o gdybanie i wróżby z fusów możesz zadawać na forach innego rodzaju niż techniczne. Po prostu pomyliłaś fora. To tak jakbyś weszła do baru mlecznego, poprosiła dwie wódki i miała pretensje że ktoś ci mówi: "tu nie serwujemy wódki ale po drugiej stronie ulicy dostaniesz ją bez problemu".
  • #10 21112852
    Karina11
    Poziom 4  
    >>21112737
    Pytanie jest proste. Jeśli ktoś ma problem, przeskakuje na następne. Zapewniam, że od tego się nie umiera. Z szacunkiem.
  • #11 21112897
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6553
    Karina11 napisał:
    Pytanie jest proste.

Na proste pytanie prosta odpowiedź. Po co więc jest zadawane? Bez danych o tej skarpie to nawet Jackowski na pytanie z #1 nie odpowie.
  • #12 21112930
    Karina11
    Poziom 4  
    >>21112897
    Może Jackowski odpowie, gdzie jest grupa przyjaciół korespondencyjnych. To by na pewno wielu ułatwiło życie.
  • #13 21113023
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1662
    Karina11 napisał:
    Wie ktoś, ile stopni maksymalnie może mieć skarpa niezabezpieczona? Skarpa w związku z budową domu na pochylonym terenie.

Nie odpowiem bo nie wiem. Ale ja w podobnej sytuacji, zainteresowałbym się tym, na czym ta skarpa i mający powstać budynek leży. Czy roboty ziemne związane z utworzeniem tej skarpy i związane z budową domu nie uruchomią procesów, których efektem może być zjazd nie tylko skarpy, ale również budynku.
  • #14 21113215
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    Cześć, Nie da się odpowiedzieć Karina11 na Twoje pytanie w sposób Ciebie zadowalający.
    Nie znamy warunków geologiczno-inżynierskich działki budowlanej. Nie znamy projektu budynku a tym bardziej poziomu wód gruntowych i projektu odwodnienia terenu. Projekt skarpy to bardzo ważna sprawa. Jeżeli skarpa zostanie źle wykonana to budynek może się zsunąć. Nie muszę pisać jakie będą tego konsekwencje.
    Poleciłbym konsultację na miejscu z osobą posiadającą stosowną wiedzę i uprawnienia.
  • #15 21113478
    stomat
    Poziom 39  
    Rzecz w tym, że koleżanka już się skonsultowała ale nie ufa projektantowi i chce .... właściwie chyba sama nie wie czego chce.
    Skoro Jackowski może wiedzieć to go zapytaj. On mieszka w moim mieście więc jak go spotkam to ja go zapytam:)
  • #16 21113593
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    Karina11 napisał:

>>21112206
    Właśnie próbuję kierować się rozumem.

Ni mniej nie o to pytam.

Rzeczywiście, umknął mi powyższy zapis. On dużo wyjaśnia. Sugeruje, że Autorka przedkłada "chłopski rozum" nad wiedzę inżynierską. Podejrzewam, że zaproponowane rozwiązanie jest kosztowne i pani chciałaby tańszą opcję. Tylko jest mały problem, to projektant/inżynier/kb odpowiada prawnie za projekt, jego wykonanie i powiązane z tym konsekwencje. Jeżeli skarpa się osunie za rok, dwa może trzy to z jego polisy będą usuwane skutki i on odpowie za potencjalną katastrofę. A nie Pani która chciała " tanio i dobrze".

BTW. Jeżeli mu Autorka nie ufa to zawsze można wynająć innego.
  • #17 21113714
    123olo456
    Poziom 9  

Za mało danych, żeby coś sensownego napisać.
    Generalnie w budownictwie skarpy o większym nachyleniu niż 1:1,5 powinno się umacniać.
    Kolejne pytanie - ile metrów od krawędzi skarpy będzie dom, bo wtedy będą dodatkowe obciążenia.
    Absolutne minimum to chociaż geokrata (jest tego mnóstwo na rynku) a ponadto jakaś konstrukcja zabezpieczająca podstawę skarpy - mur oporowy, gabiony.

Mając dom na skarpie, zabezpieczenie jej to podstawa, nigdy bym się nie zdecydował na budowę domu bez zabezpieczenia skarpy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące maksymalnego nachylenia niezabezpieczonej skarpy przy budowie domu na pochylonym terenie. Uczestnicy zwracają uwagę, że nachylenie skarpy zależy od rodzaju gruntu (np. luźna ziemia, piasek, kamienie) oraz warunków geologicznych. Podkreślono, że skarpy o nachyleniu większym niż 1:1,5 powinny być umacniane, a brak zabezpieczeń może prowadzić do osunięcia się budynku. Wskazano na konieczność konsultacji z wykwalifikowanym inżynierem oraz na odpowiedzialność projektanta za bezpieczeństwo konstrukcji. Uczestnicy dyskusji sugerują, że "chłopski rozum" nie zastąpi wiedzy inżynierskiej, a decyzje dotyczące budowy powinny być oparte na solidnych podstawach technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA