logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór falownika Huawei SUN2000 do trzech orientacji dachu - problem z MPPT

hary125 08 Cze 2024 08:44 417 4
REKLAMA
  • #1 21111253
    hary125
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,

Dobieram falownik do instalacji fotowoltaicznej. Panele będą na trzech połaciach dachu - trzy orientacje.
    Przy doborze jednego falownika Huawei SUN2000 z optymalizatorami mocy w programie SmartDesign pojawia się komunikat:
    "Liczba tras MPPT: 2
    Liczba orientacji dachu: 3
    Ze względu na ograniczoną liczbę tras MPPT dla pojedynczego falownika, moduły PV można instalować na dachach tylko w dwóch orientacjach"
    Z tego, co się wiem, dla jednego falownika SUN2000 mogą być maksymalnie dwie orientacje.
    W takim razie dobieram dwa falowniki - MPPT1 z falownika 1 kieruję na jedną całą połać i połowę drugiej, tak samo z falownikiem 2 robię, ale dalej wyskakuje ten sam komunikat, co wydaje mi się już błędem programu.

Dopiero jak biorę MPPT1 z falownika 1 na jedną połać, MPPT2 z falownika 1 na połowę drugiej i to samo robię z falownikiem 2, komunikat znika

Czy ktoś orientuje się, jak jest poprawnie

Ogólnie wydaje mi się, że to jest wszystko bzdura.... ty wygląda jak opis działania falownika bez optymalizatorów mocy
  • REKLAMA
  • #2 21111448
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    A mnie wygląda, że program dobrze działa.
  • REKLAMA
  • #3 21111456
    hary125
    Poziom 9  

>>21111448
    Diagram przedstawiający instalację paneli fotowoltaicznych z optymalizatorami i inwerterem Huawei.

ale jaki to ma sens? przecież po to są optymalizatory, żeby można było łączyć różne orientacje

tutaj jeszcze fragment z artykułu:
    With this in mind, PV modules are often installed on rooftops facing
    a maximum two directions coupled with
    an inverter that has only two MPPT channels. Beyond that, the inverter can also
    condition the rooftop installation with
    its minimum input voltage requirement,
    making it impossible to install enough
    modules on a small rooftop area with
    unique orientation. All these concerns are
    put to bed with Huawei optimizers, allowing from as little as four to as many as 35 of
    them to be connected in a string.
  • REKLAMA
  • #4 21111691
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    To, do czego są optymalizatory, a to co potrafi program, to dwie różne kwestie.

A każdy program posiada przecież ograniczenia, limity, założenia, etc., ustawiane przez producenta / programistę wg ich potrzeb lub widzimisię, do który użytkownik programu musi się dostosować, albo zrezygnować z jego użycia. Zakres ustawień czyli inaczej mówiąc - możliwości danej wersji programu to zwykle jest czysty marketing plus polityka wydawcy.
    Nie wiem, czy ten program posiada jedną wersję czy więcej, ale przecież normalna praktyką jest stopniowanie możliwości programów w zależności od ich ceny czy dostępności.

Sumując, widać twój umie tylko wtedy,kiedy każdy string jest na jednym kierunku, i pewnie na jednym tilcie.

Jest jeszcze druga kwestia - opcji i konfiguracji programu. Zwykle na ustawieniach defaultowych można robić tylko typowe, najprostsze i nieskomplikowane projekty, możliwe do ogarnięcia "przez każdego". Bardziej zaawansowane projekty zwykle wymagają przemyślanego grzebania w opcjach i konfiguracjach, często zaawansowanych. To piszę tak awansem, bo nie wiem, czy twój program ma w ogóle jakąś zaawansowaną konfigurację, gdzie, przykładowo, można sobie uaktywnić "łamane stringi" z optymalizatorami.
  • #5 21111785
    hary125
    Poziom 9  
    >>21111691

No właśnie to jest jakieś ograniczenie w tym programie.
REKLAMA