logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy mogę dołożyć dodatkowe 4-5 paneli JA Solar 370W do falownika Huawei SUN2000-3KTL-M1?

adamnowakone 05 Lis 2024 23:18 513 4
REKLAMA
  • #1 21291143
    adamnowakone
    Poziom 2  
    Mam prośbę o weryfikację, czy do mojej obecnej instalacji PV mogę dołożyć kolejne panele PV. Obecnie mam 10 paneli - https://sklepsoltech.pl/pl/p/Panel-fotowoltaiczny-JA-SOLAR-370-JAM60S21-MR-FB/1242 oraz falownik https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/...-fazowy-2-mppt-3kw-3-3kva-kod-hua-0048.html#/ Panele są połączone szeregowo w jednym stringu. Czy do tych paneli i falownika mogę dołączyć kolejne panele na tym samym stringu (ten sam model paneli co obecne)? Zależy mi, aby zwiększyć instalację o dodatkowe 4 - 5 paneli.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21291186
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Dołączyć tak jak opisałeś można, pod względem napięcia przy 15 szt. jest ok.
    Ale przekraczasz znacznie moc, falownik to 3000W a 15 paneli to 5550W tak że część energii będzie marnowana
  • REKLAMA
  • #3 21291300
    adamnowakone
    Poziom 2  
    W specyfikacji falownika jest parametr zalecana maksymalna moc PV 4500 Wp. To by dawało w sumie około 12 paneli. Czy biorąc pod uwagę, że panele praktycznie nigdy nie pracują z mocą określaną w specyfikacji jako max, bo do tego potrzebne byłyby idealne warunki, oraz to, że obecnie zainstalowane panele są już na dachu 3 lata, tych paneli mogłoby być więcej? Chodzi mi o to, jaka ilość byłaby optymalna pod kątem bilansu strat wynikających z przewymiarowania vs lepsze parametry startu dla falownika. A i jeszcze jeden wątek, czy może lepszym rozwiązaniem nie byłoby zainstalowanie np. 2 dodatkowych paneli (wtedy będzie 12) i dodanie do wszystkich paneli optymalizatorów - obecnie nie ma ich w ogóle w tej instalacji. Np. tego modelu https://sklepsoltech.pl/pl/p/Optymalizator-Huawei-SUN2000-450W-P2/1207
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21291386
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    adamnowakone napisał:
    W specyfikacji falownika jest parametr zalecana maksymalna moc PV 4500 Wp. To by dawało w sumie około 12 paneli. Czy biorąc pod uwagę, że panele praktycznie nigdy nie pracują z mocą określaną w specyfikacji jako max, bo do tego potrzebne byłyby idealne warunki, oraz to, że obecnie zainstalowane panele są już na dachu 3 lata, tych paneli mogłoby być więcej?

Zakładając pracę w lato na warunkach NOCT to byłoby odpowiednio:
    • 12 x 280Wp = 3.380kWp
      15 x 280Wp = 4.200kWp
    po stronie DC, ale falownik i tak ograniczyłby te moce pobierane z paneli do znamionowej mocy wyjściowej AC, więc do około 3kW.

W lato pojawiłyby się więc większe lub mniejsze straty mocy w stosunku do tego, co mógłby wygenerować string.
    Z drugiej strony, w przypadku małego nasłonecznienia pojawiłaby się dodatkowa produkcja z racji zwiększonej mocy.

Tyle tylko, że straty letnie liczone są od wysokich mocy (więc ilościowo będą duże), a zyski przy słabych nasłonecznieniach liczone są od mocy mniejszych lub znacznie mniejszych (wiec ilościowo mogą być niewielkie).

Pozostaje kwestia arbitralnego wyboru między kosztami dodatkowych paneli (panele + montaż) w stosunku do uzysków całorocznych bądź sezonowych przy niskich nasłonecznieniach.

Ja bym osobiście dał 11 lub 12.

adamnowakone napisał:
    Chodzi mi o to, jaka ilość byłaby optymalna pod kątem bilansu strat wynikających z przewymiarowania vs lepsze parametry startu dla falownika.

Czym większe napięcie stringu tym faktycznie falownik ma szanse trochę wcześniej wystartować i trochę później stanąć. Ale, to w ogólności są drobiazgi przy całodziennej produkcji i nie przejmowałbym się tym specjalnie.

adamnowakone napisał:
    A i jeszcze jeden wątek, czy może lepszym rozwiązaniem nie byłoby zainstalowanie np. 2 dodatkowych paneli (wtedy będzie 12) i dodanie do wszystkich paneli optymalizatorów - obecnie nie ma ich w ogóle w tej instalacji.

A znaczące zacienienia masz?
  • #5 21720915
    adamnowakone
    Poziom 2  
    Koniec końców dodałem do tej instalacji jeszcze dwa dodatkowe panele - takie same jak pierwotnie zainstalowane. Instalacja i falownik działają bez zarzutu. Lekko ścina górę przy największym nasłonecznieniu, ale wzrost ilości produkowanej energii jest zauważalny.
REKLAMA