logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS H81M-P Rev. 1.00 - Komputer nie uruchamia się po przywróceniu BIOS do domyślnych

contril1970 08 Cze 2024 21:55 492 3
REKLAMA
  • #1 21111967
    contril1970
    Poziom 5  
    witam,

ciekawa sprawa, ustawilem w biosie def, wszystkie ustawienia domyslne, i zrobilem zapisz, komp po tej operacji juz sie nie wlaczyl, obecnie dziala jedynie wiatrak,
    zgralem bios mam bina aha to kosc GD25B64C, proba wgrania nowego biosu niby dochodzi do konca i sukcess ale nadal komp sie nie odpala
    model plyty to asus H81M-p rev. 1.00
    jakies pomysly jak to postawic? mam programtaor ch341a i soft do tego, czy w jakis sposob nalezy zmodyfikowac zawartosc biosu od producenta, na stronie jest plik cap wiem ma zbyt duza dlugosc trzeba wyciac poczatek ale nawet po tej operacji nie dziala?
  • REKLAMA
  • #2 21112121
    Siwutki76
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Cześć

Rozumiem, że masz problem z BIOS-em i płytą główną ASUS H81M-P rev. 1.00. Oto kilka kroków, które możesz podjąć, aby spróbować naprawić tę sytuację:

1. Przygotowanie BIOS-u
    Pliki BIOS od ASUS często są w formacie .CAP, który może zawierać dodatkowe dane na początku. Oto, co możesz zrobić:

Pobierz najnowszy BIOS ze strony ASUS: Upewnij się, że masz najnowszą wersję pliku BIOS.
    Konwersja pliku .CAP: Możesz użyć narzędzia, takiego jak UEFITool, aby wyciągnąć właściwą część BIOS-u:
    Otwórz plik .CAP w UEFITool.
    Znajdź sekcję, która zaczyna się od UEFI volume.
    Wyeksportuj tę sekcję jako plik .BIN.
    2. Wgranie BIOS-u za pomocą CH341A
    Upewnij się, że masz odpowiednie oprogramowanie do programatora CH341A, takie jak AsProgrammer lub CH341A Programmer. Oto kroki:

Podłącz programator CH341A: Podłącz kość BIOS do programatora.
    Uruchom oprogramowanie: Użyj oprogramowania do programowania CH341A.
    Wybierz właściwy model kości: Wybierz model GD25B64C.
    Wgraj BIOS:
    Wczytaj plik .BIN, który przygotowałeś wcześniej.
    Wykonaj operację kasowania (Erase), zapisu (Write), i weryfikacji (Verify).
    3. Resetowanie CMOS
    Po wgraniu BIOS-u, wykonaj reset CMOS, aby upewnić się, że wszystkie ustawienia są zresetowane:

Wyłącz komputer i odłącz go od zasilania.
    Wyjmij baterię CMOS (okrągła bateria na płycie głównej) na około 5-10 minut.
    Zresetuj zworkę: Znajdź zworkę CLR_CMOS na płycie głównej i przestaw ją na kilka sekund.
    Zamontuj baterię i podłącz komputer ponownie.
    4. Sprawdzenie sprzętu
    Jeśli po tych krokach komputer nadal się nie uruchamia, sprawdź:

Zasilacz: Upewnij się, że zasilacz działa prawidłowo.
    RAM: Spróbuj włożyć jedną kość RAM w różne sloty.
    Procesor: Sprawdź, czy procesor jest prawidłowo zamontowany i czy nie ma żadnych uszkodzeń.

pozdro :)
  • REKLAMA
  • #3 21112221
    contril1970
    Poziom 5  
    witam, dzieki za obszerna odpowiedz, co zrobilem. zasilacz sprawdzony, pamieci sprawdzone, biore sie za bios, teraz tak, publikowany bios na stronie asus-a jest do mojej plyty jednak plik jest da dlugi, wyedytowany hexem nie wiem jak uzywac UEFITool a jest jeszcze drugi UEFIPatch_0.3.9 tu juz zupelnie nie wiem jak niby dokonac patchowania pliku biosu i po co to robic, ok plik skrocony do wlasciwej wielkosci i porownujac z org zgranym z kosci biosa bardzo podobny, dokladnie taki sam w dlugosci i strukturze, teraz tak probowalem wgrywac rozne biosy na ta kosc oczywiscie wersje dedykowane do tej plyty i ciagle to samo, wlacza sie tylko wiatrak, niestety podejrzewam uszkodzenie sprzetowe, przed awaria w bios nagminnie system pokazywal jako systemy startowe UEFi a wczesniej wskazywalem jedynie ktory dysk ma byc bootowany, oczywiscie to mogl byc zupelny przypadek ze to padlo po probie ustawienia trybu def z reszta on wczesniej pracowal na def i trybe standard lub asus z apikacja EZ nie bylo problemow do tej jednej chwili, po zapisaniu komp juz nie wstal, nie pomoglo resetowanie zwierajac zworke, nie pomoglo wyjmowanie baterii itd, jesze sie nie poddaje ale mam wrazenie ze trzeba bedzie szukac nowej plyty lub procka, jeszcze go nie podnosilem ale zakladam ze skoro ja nie grzebalem i dzialal normalnie to zadna nozka czy pole nie ucierpialo no chyba ze na procku jest ewidentny znak przepalenia, to ostecznosc ale z nowu jedynie przypadek, komp nie byl krecony bo co tu krecic jedynie pakiet office, przeglodanie internetu i posluchanie muzy w zalaczniku bios przygotowany do wgrania, moze ktos luknie? aha no i org ze strony Asus ktory nalezy wgrywac z poziomu biosa ale w tej sytuacji jest to jakoby nie mozliwe jedynie czytnik ;-)
    pozdro i czekam na wsze porady, no poza zakupem inne plyty
    Załączniki:
    • H81M-P-ASUS-3602.zip (5.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • poprawiony.zip (5.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA