logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szlabany FAAC E680 - Opadające ramiona w upalne dni, regeneracja pomp nie pomogła

benyjacek 10 Cze 2024 09:47 441 6
REKLAMA
  • #1 21113568
    benyjacek
    Poziom 10  
    Witam

Mam pewien problem ze szlabanem FAAC ( płyta E680 ). Są to w sumie dwa szlabany ale nie połączone w trybie Master Slave tylko każdy za pomoca wejścia otwierany osobno. Jest sterownik który po wyzwoleniu z pilota lub aplikacji podnośi jedną i drugą stronę. Problem jest taki że w upalne dni w jednym i drugim szlabanie opada ramię i nie chce się podnosić. Po odkreceniu i obserwacji płyty wygląda jak by działa poprawnie. Słychać że coś zaczyna pracować ale ramię się nie podności. Nakręciłem krótki filmik który pokazuje co się dzieje jak wystąpi taki problem. Szlabany mają około 7 lat i były w nich regenerowane pompy bo ktoś sugerował że to może być problem pomp że pod wpływem ciepła olej zmienia właściwości i wtedy pompa nie trzyma ciśnienia. Ale po regeneracji problem wraca. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem i mógłby doradzić gdzie można szukać przyczyny problemu ?

Pozdrawiam
    Jacek Nowak
  • REKLAMA
  • #2 21113625
    H
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Cześć
    Ja bym wstawił dodatkowy wentylator do chłodzenia całości i zobaczył jaki to przyniesie skutek. Może jest mu po prostu za ciepło.
    Pozdrawiam
    Heniek
  • REKLAMA
  • #3 21113668
    benyjacek
    Poziom 10  
    >>21113625NIe ukrywam że też o tym myślałem ale nie chiałem fabryki poprawiać :) , bo pewnie to nie jedyny szlaban który ma za gorąco w upały ;). Ale ok jak nie będzie innej możliwości wstawie wentylator z termostatem i zobaczymy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21114172
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    benyjacek napisał:
    były w nich regenerowane pompy bo ktoś sugerował że to może być problem pomp że pod wpływem ciepła olej zmienia właściwości i wtedy pompa nie trzyma ciśnienia.

To jest napęd hydrauliczny? Jeśli tak, to przyjrzałbym się elektrozaworom.
  • #6 21114203
    benyjacek
    Poziom 10  
    Tak napęd hydrualiczny. Elektrozaworom ? A gdzie one się znajdują ? Poniżej podpinam schemat części serwisowych.

https://www.pluscom.pl/faac-b680h-c1955.html

A styków nie patrzyłem , ale nie sądze żeby to były styki. Szlaban tak się zachowuje tylko jak jest gorąco na zewnątrz. Jak się ochłodzi działa poprawnie.
  • #7 21114228
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    Nie miałem do czynienia z tym szlabanem, być może elektrozawór jest w zespole pompy, albo sama pompa ma trzymać ciśnienie po zatrzymaniu.
    Na schemacie są pokazane dwa oleje (17 i 21), jeden opisany "winter", czyli zima. Może olej zły?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z szlabanami FAAC E680, które w upalne dni mają trudności z podnoszeniem ramion. Pomimo regeneracji pomp, problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym zainstalowanie wentylatora do chłodzenia, sprawdzenie styków przekaźników oraz przyjrzenie się elektrozaworom w napędzie hydraulicznym. Użytkownik zauważa, że problem występuje tylko w wysokich temperaturach, co sugeruje, że może być związany z właściwościami oleju hydraulicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA