logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalne nachylenie paneli fotowoltaicznych 3,6 kW na południu Polski zimą?

info-tech 14 Cze 2024 19:25 4602 41
Najlepsze odpowiedzi

Jaki kąt nachylenia ustawić dla południowo skierowanych paneli fotowoltaicznych 3,6 kW na południu Polski, aby uzyskać możliwie najlepszą wydajność zimą do grzania wody?

Jeśli stelaż ma być ustawiony na stałe, najlepszy kompromis całoroczny to około 40–45° albo ustawienie zbliżone do marca/września; jeśli chcesz maksymalizować uzysk zimą, panele trzeba podnieść bardziej do pionu, mniej więcej do 63–70°, a teoretycznie nawet około 74° dla Krakowa w przesileniu zimowym [#21120530] [#21120553] [#21119371] Przy takim dużym kącie zimą łatwiej też zrzuca się śnieg z paneli [#21120723] Trzeba jednak pamiętać, że zimą i tak liczba słonecznych dni jest mała, więc uzysk będzie ograniczony głównie pogodą, a nie samym kątem ustawienia [#21120530] Jeśli masz regulację, najrozsądniej przestawiać kąt sezonowo zamiast szukać jednego idealnego ustawienia na cały rok [#21119347] [#21120530]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21119295
    info-tech
    Poziom 11  
    Ocena: 88
    Mieszkam na południu Polski . Zamontowałem stelarz na panele fotowoltaiczne w kierunku południowym stelaż ma regulację kątu nachylenia . Panele będą o łącznej mocy 3,6 KW i będą miały przeznaczenie grzanie wody grzałką . Chciałem zapytać jakie odpowiednie będzie nachylenie w stopniach aby byla optymalna wydajność nawet w zimie ? Chciałbym też w okresie zimowym grzać .
  • #2 21119345
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3260
    Kalkulator płożenia słońca

Pokaż na mapce gdzie mieszkasz. Ustaw datę na 24.12.2024r godzinę około 13 (ze względu na czas zimowy ). Kalkulator wypluje cię wartość kąta padania słońca.
  • #3 21119347
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    Zima jak zima.
    Słońce nisko nad horyzontem.
    A, że.
    info-tech napisał:
    stelaż ma regulację kątu nachylenia

To w takim okresie naprawdę, ale to naprawdę przydatna funkcja.
    Bo w naszej szerokości geograficznej, o tej porze roku trzeba "łapać" każde promienie. Bo wydajność takich paneli wtedy drastycznie spada.
    Odpowiadając na pytanie zawarte w tytule tematu.
    Pod jakim kątem?
    Jeśli na przykład latem będą ustawione pod kątem około 45°
    To zimą będziemy musieli je ustawić bardziej do pionu, czyli na przykład pod kątem 65, lub nawet 70°
    Po prostu, skierować je w kierunku słońca wędrującego niżej nad horyzontem.

Ja na myśli miałem ten kąt.
    Rysunek obrazujący optymalny kąt ustawienia panelu słonecznego zimą.
  • #4 21119371
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    info-tech napisał:
    Chciałem zapytać jakie odpowiednie będzie nachylenie w stopniach aby byla optymalna wydajność nawet w zimie ?

U mnie w Nowym Saczu: grudzień - ok. 63°, marzec- wrzesień - ok. 40°, czerwiec - ok. 17°.
  • #5 21119795
    rogu22
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Nawiązując do tematu i żeby nie zaczynać nowego wątku, czy mogę prosić szanownych forumowiczów "info-tech" i "gimak" w jaki sposób macie rozwiązane regulację paneli, ile paneli na stelażu, czy stelaż został zrobiony samodzielnie czy jest gotowym rozwiązaniem, czy zmiana kąta nachylenia jest jakaś uciążliwa, można prosić o zdjęcia itp.
    Pytam, ponieważ mieszkam w południowo-wschodniej Polsce i sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, ponieważ wkrótce będę zmuszony do zmiany umiejscowienia
    1 stringu składającego się z 8 paneli ustawionych pod kątem ok. 30 stopni na południowy wschód.
    Z góry dzięki.
  • #6 21120498
    gimak
    Poziom 41  
    rogu22 napisał:
    czy mogę prosić szanownych forumowiczów "info-tech" i "gimak" w jaki sposób macie rozwiązane regulację paneli, ile paneli na stelażu, czy stelaż został zrobiony samodzielnie czy jest gotowym rozwiązaniem, czy zmiana kąta nachylenia jest jakaś uciążliwa, można prosić o zdjęcia itp.

Niestety, niczym takim się nie mogę pochwalić. Kąty padania, które podałem, wyliczyłem z ciekawości, jak instalowałem panele PV w garażu do ładowania akumulatorów. Jest ich w sumie 7 sztuk 10W/12V i stoją w oknie za szybą.
  • #7 21120524
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Bez zbędnego liczenia można prosto ustawiać w południe na słońce kiedy jest wprost przed panelami.
    Zamontuj dowolną rurkę np. 0.5 m z boku panelu prostopadle do panelu. Optymalne położenie masz jak słońce przechodzi przez światło rurki.

Zamiast na panelach zrobisz to samo określając kąt z ekierką i rurką, jako ekierki można użyć telefonu.

Wiadomo południe słoneczne w ciągu całego roku wędruje pomiędzy 11-13 godziną w zależności od położenia ale to nie jet taki duży błąd wpływający na ustawienia żebyś musiał dodatkowo przesuwać panele.

Praktyczniejsze masz w kalkulatorze poda nawet dokładnie kiedy jest południe słoneczne https://darekk.com/sun/solar-position-calculator
  • #8 21120530
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 262
    Nie liczcie parametrów na zimę, jeśli stelaż ma być stały najlepiej ustawić go na marzec lub wrzesień ew październik.
    W listopadzie słońca mam statystycznie 6 dni w skali miesiąca, grudzień ogólnie ciemny, w styczniu śnieg zasypuje pv. W te trzy miesiące listopad - styczeń instalacja wyprodukuje max 10% tego co w jeden miesiąc letni. Traktujcie to jako bonus, coś tam kapnie.
    Można to przeliczyć tu
    https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP
    Podając nachylenie i azymut można określić jakie będą różnice w poszczególnych miesiącach.
    Na stronie podane są dodatkowo odchylenia od średniej dla każdego miesiąca.
  • #9 21120553
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1651
    info-tech napisał:
    Chciałem zapytać jakie odpowiednie będzie nachylenie w stopniach aby byla optymalna wydajność nawet w zimie

Teoretycznie idealna sytuacja występuję wtedy, gdy promienie słoneczne padają na panel prostopadle czyli pod kątem 90 stopni. Aby to obliczyć wystarczy znać wysokość górowania słońca o danej porze roku. A liczymy w ten sposób:
    90 stopni - kąt górowania słońca = kąt ustawienia paneli
    Np. dla Krakowa wysokość górowania słońca w dniu przesilenia zimowego wynosi 16 stopni. Czyli optymalny kąt ustawienia paneli wyniósłby 74 stopnie (prawie na "sztorc", dlatego czasem spotykane na budynkach panele montowane pionowo na elewacji mają największy uzysk od późnej jesieni do wczesnej wiosny gdy słońce jest nisko nad horyzontem).
    Trzeba tylko pamiętać, że każdy kij ma dwa końce i tak wysoki kąt ustawienia paneli ma swoje konsekwencje w tym, że znacznie pogarsza uzyski paneli latem, bo wtedy ten kąt jest skrajnie nieoptymalny, gdyż latem optymalny kąt paneli to 20-30 stopni.
    Dlatego dla instalacji całorocznych najlepiej przyjąć kąt około 40-45 stopni - ja tak zrobiłem u siebie. Latem i tak energii jest zwykle w nadmiarze i nie da rady jej w całość wykorzystać więc maksymalizowanie uzysku wtedy nie ma większego sensu, dlatego podniosłem nieco kąt ustawienia, żeby zwiększyć uzyski w przejściowych porach roku czyli wiosną i jesienią. A zimą to już koledzy napisali, uzyski są symboliczne, przez jeden słoneczny dzień marca twoja PV może wyprodukować tyle, co przez cały grudzień.
  • #10 21120723
    gimak
    Poziom 41  
    Xantix napisał:
    zimą to już koledzy napisali, uzyski są symboliczne, przez jeden słoneczny dzień marca twoja PV może wyprodukować tyle, co przez cały grudzień.

Nie prowadziłem takiej statystyki. Mogę jedynie powiedzieć, że u mnie z 5 paneli (10W/12V) połączonych równolegle ustawionych dokładnie w kierunku południowym, w słoneczny dzień w grudniu uzyskiwałem, w pozycji prostopadłej do słońca prąd 2.85 A, a przy ich ustawieniu pionowym prąd 1.9 A, więc nie tak mało, ewentualny problem, to problem ilości słonecznych dni w tym okresie.
    Wcześniej trochę się dziwiłem, jak zobaczyłem budynek z panelami zamontowanymi pionowo na południowej ścianie, ale zmieniłem zdanie po eksperymentach z ustawieniem paneli. Przy pionowym lub prawie pionowym ustawieniu paneli, nie zalega na nich śnieg.
  • #11 21120772
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 262
    gimak napisał:
    ustawionych dokładnie w kierunku południowym, w słoneczny dzień w grudniu uzyskiwałem, w pozycji prostopadłej do słońca prąd 2.85 A, a przy ich ustawieniu pionowym prąd 1.9 A, więc nie tak mało, ewentualny problem, to problem ilości słonecznych dni w tym okresie.

Własnie o to chodzi, że takich warunków zimą jest niewiele godzin w miesiącu.
    Wiadomo, że jak dostana słońca prosto w panel, moc w kW będzie przyzwoita, ale energia w kWh w miesiącu to znikome ilości.
  • #12 21121070
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    info-tech napisał:
    Chciałem zapytać jakie odpowiednie będzie nachylenie w stopniach aby byla optymalna wydajność nawet w zimie ? Chciałbym też w okresie zimowym grzać .

To tylko tracker.

Ale tracker to znaczny wzrost produkcji rocznej (odpowiednio około 30 / 50% dla jedno / dwu-osiowego), optymalne rozłożenie produkcji w dzień, ale co do zimy to nic nie zrobisz, chyba, że przewymiarujesz instalację tak z 10x...20x, żeby mieć porównywalnie do lata w instalacji z przewymiarowaniem 1x.

Trochę alternatywnie do trackera to ręczne przestawianie położenia paneli w pionie, co opisywano wyżej

Panele na stałe pionowo to parę procent produkcji więcej w miesiącach zimowych (czyli nie specjalnie znaczące wielkości w konsumpcji ogólnej) do prawie 40% mniej w produkcji rocznej w stosunku do paneli ustawionych optymalnie (33°). Montaż pionowy wymuszają raczej w większości przypadków warunki techniczne.
  • #13 21188968
    rami8
    Poziom 20  
    Ocena: 148
    Witam. Dołączę się do tematu. Od kiedy zrobił się ruch w temacie paneli fotowoltaicznych , od razu do głowy przyszedł mi tracker. Bo to chyba tylko wtedy ma sens. Poczyniłem ostatecznie taką oto karuzelę. Póki co obraca się tylko w jednej osi bo brak czasu żeby uruchomić drugą. Jest przystosowana do sterownika X Y i taki też mam zamontowany. Na chwilę obecną porównujemy wyniki z tą samą mocą 5 Kw na południe i 5Kw na obrotnicy E/W . W pełnym słonecznym dniu jest to około 20 Kwh więcej niż przy ustawieniu stałym. Na dziś dzień jest to około 50 kWh dziennie.
    Załączniki:
    • Optymalne nachylenie paneli fotowoltaicznych 3,6 kW na południu Polski zimą? Screenshot_20240812-210513.png (120.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Optymalne nachylenie paneli fotowoltaicznych 3,6 kW na południu Polski zimą? Screenshot_20240812-194205.png (65.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Optymalne nachylenie paneli fotowoltaicznych 3,6 kW na południu Polski zimą? IMG_20240812_200931863.jpg (1.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Optymalne nachylenie paneli fotowoltaicznych 3,6 kW na południu Polski zimą? IMG_20240812_200944271.jpg (1.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Optymalne nachylenie paneli fotowoltaicznych 3,6 kW na południu Polski zimą? IMG_20240812_201003032.jpg (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21192622
    Xantix
    Poziom 41  
    rami8 napisał:
    Od kiedy zrobił się ruch w temacie paneli fotowoltaicznych , od razu do głowy przyszedł mi tracker. Bo to chyba tylko wtedy ma sens.

Setki tysięcy instalacji PV na tradycyjnych konstrukcjach nośnych świadczą jednak, że instalacja bez trackera także ma sens.

Ale sama konstrukcja od strony technicznej całkiem ciekawa.
  • #15 21192675
    sigwa18
    Poziom 43  
    Bo chodzi o opłacalność. Taniej jest zamontować więcej paneli na stałej konstrukcji niż zbudować tacker i go serwisować. Szczególnie przy obecnej cenie paneli. A w ogóle o trackerze nie ma mowy przy montażu na dachu (odpada cześć konstrukcji nośnej).
  • #16 21192960
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 251
    rami8 napisał:
    Poczyniłem ostatecznie taką oto karuzelę.
    Trzeba przyznać, że karuzela robi wrażenie!
  • #17 21200125
    rami8
    Poziom 20  
    Tracker drogi??... Mit... To firmy montujące są drogie. Serwisowanie trackera?... Jakie serwisowanie , przesmarowanie i kontrola rolek raz w roku...a co do dachu jak będę w okolicy gdzie takie coś widziałem to podeślę zdjęcie. Jest możliwe zamontowanie trackera na dachu aczkolwiek na pewno nie na taką moc bo by domek razem z nimi odleciał.
  • #18 21200163
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ok to policz ile zyskujesz w roku kWh. Ile trzeba by dodać paneli by to skompensować. Teraz porównanie dodatkowej ceny paneli do ceny budowy trackera.
  • #19 21200211
    rami8
    Poziom 20  
    Prawie drugie tyle paneli plus konstrukcja czyli około 6 tys zł na szybko licząc materiały. Tracker wyniósł mnie około 4 tyś w materiałach.
  • #20 21200303
    sigwa18
    Poziom 43  
    Panele 410Wp są obecnie po 285 zł. Stosując ich 9 zapłacimy 2565 zł doliczając nawet 1000zł na listwy i uchwyty mocowania i tak jesteśmy 500 zł do przodu. A ile prostsza jest konstrukcja pod mocowanie stałe a tracker.
    Jak pisałem wcześniej na dachu z dachówką zamontowanie tych 9 paneli to nwet taniej bo :
    8x listwa montażowa PV 40x40 na 2400mm po 40 zł sztuka = 320zł
    6x łącznik szyn po 3 zł = 18zł
    20x uchwyt dachowy typu s po 13zł =260zł
    16x klema mocująca panel -miedzy-panelowa po 1 zł =16zł
    4x klema zewnętrzna po 1zł = 4zł
    26x śrub plus nakrętek do profilu (0,25 + 1,85 ) = 54,6 zł
    40x wkręt ciesielski ocynkowany 0,32 = 12,8 zł
    Razem: 685,4 zł
  • #21 21200338
    rami8
    Poziom 20  
    A że tak zapytam.. gdzie jest falownik? Możemy sobie wyliczać w ta i z powrotem. Mam porównanie z sąsiadem z panelami na gruncie które kosztowały go 2 razy tyle co mnie z mocą ponad 8 kw . Odczyty prawie identyczne . O 17 .00 on produkuje 400W a ja 3kW. Maj u niego 1,2 MWh u mnie 1,3Mhw. A swoją drogą panele na dachu chyba najgorsza opcja. Ale nie w tym kierunku temat założony. Wrzuciłem tylko po to żeby uświadomić że tracker to skuteczne rozwiązanie i wcale nie takie drogie jak opinia publiczna wskazuje.
  • #22 21203095
    Xantix
    Poziom 41  
    rami8 napisał:
    A że tak zapytam.. gdzie jest falownik?

A po co wliczać do tego falownik skoro jest on potrzebny zarówno do instalacji stałej jak i z trackerem?

rami8 napisał:
    A swoją drogą panele na dachu chyba najgorsza opcja

Najgorsza? Dlaczego?
  • #23 21203260
    rami8
    Poziom 20  
    Owszem jest potrzebny do obu instalacji tylko że w mojej wystarczy 5kW a tam trzeba będzie 10 lub dwa po 5 jeśli będą to dwie osobne instalacje. Jeśli chodzi o dach to rzadko zdarza się żeby dom był odpowiednio ustawiony co do kierunku południe ,powierzchnia dachu raczej nie pozwala na dużą moc bo jest jej za mało albo nie jest jedną płaszczyzną,estetyka domu średnia, bardzo niebezpieczna interwencja strażacka w razie pożaru.
  • #24 21203737
    sigwa18
    Poziom 43  
    Za to w ogrodzie jest zawsze sporo miejsca na karuzele. Nie jestem przeciwnikiem teackerów. Poprostu licząc ekonomicznie się nieopłacają.
  • #25 21203783
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 476
    sigwa18 napisał:
    Za to w ogrodzie jest zawsze sporo miejsca na karuzele. Nie jestem przeciwnikiem teackerów. Poprostu licząc ekonomicznie się nieopłacają.

Tzn. opłacają się jak masz: miejsce, narzędzia, czas, umiejętności i tani materiał :)
  • #26 21211573
    Xantix
    Poziom 41  
    rami8 napisał:
    Owszem jest potrzebny do obu instalacji tylko że w mojej wystarczy 5kW a tam trzeba będzie 10 lub dwa po 5 jeśli będą to dwie osobne instalacje.

Czyli ty wydasz kasę na mechanizm trackera, a ktoś inny da więcej paneli i większy falownik. Koniec końców wyjdzie na to samo.

rami8 napisał:
    Jeśli chodzi o dach to rzadko zdarza się żeby dom był odpowiednio ustawiony co do kierunku południe

Mały problem. O wiele trudniej znaleźć optymalne miejsce dla instalacji gruntowej. Przede wszystkim trzeba mieć działkę o odpowiedniej wielkości, brak wysokich budynków, drzew i innych przeszkód od strony południowej, w niektórych przypadkach konieczne jest też użeranie się z gminną biurokracją żeby postawić konstrukcję na danym terenie. No i dużo większy koszt samego stelaża na gruncie w stosunku do montażu na dachu.
    rami8 napisał:
    powierzchnia dachu raczej nie pozwala na dużą moc bo jest jej za mało

Typowy domek jednorodzinny o powierzchni zabudowy np. 70m2 posiada blisko 100 m2 powierzchni dachu jeśli kryty jest klasycznym dachem dwuspadowym. Z tego nawet jeśli do wykorzystania pod PV zostaje połowa to dla współczesnych paneli o mocy 125 W/m2 pozwala to na montaż instalacji o mocy nawet 6 kW. Moim zdaniem dla domku jednorodzinnego i przy netbilingowym systemie rozliczeń to nawet te 6 kW jest o wiele za dużo. Jedynie jeśli w domu albo na terenie posesji znajduje się jakiś zakład usługowy to większa moc ma jakieś uzasadnienie.
    rami8 napisał:
    albo nie jest jedną płaszczyzną,

I w czym to przeszkadza? Dach z połaciami w różnych kierunkach jest nawet lepszy od jednolitej płaszczyzny skierowanej na południe bo uzyskujemy lepsze rozłożenie produkcji PV w ciągu dnia. A do podłączenia paneli z różnych połaci stosuje się mikrofalowniki, które każdy panel sterują oddzielnie więc nie ma problemów z ich zmienną produkcją.
    rami8 napisał:
    estetyka domu średnia,

O gustach się nie dyskutuje, każdemu co innego się podoba więc argument wydumany.
    rami8 napisał:
    bardzo niebezpieczna interwencja strażacka w razie pożaru.

Przez 3/4 roku panele słoneczne nie stanowią żadnego zagrożenia w razie pożaru budynku. A na przypadki pożaru w słoneczne południe to się montuje specjalną automatykę np. wyłączniki Projoy odcinające panele od falownika i problem rozwiązany.
  • #27 21211596
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21211660
    sigwa18
    Poziom 43  
    No niestety rozłączenie 800 V DC przy kilku Amperach nie jest proste.
  • #29 21211675
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21211746
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ale jak robią wyłacznik to od razu na zapas dla instalacji PV. Panele czy falownik dopuszcza 800 czy 1000 V. Nie które panele dopuszczają nawet 1500 V w stringu. Zresztą najpierw musi przyjąć jako standard na droższych instalacjach. Bo nikt nie zamontuje na instacji za 5000 zł wyłącznika za 700 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Optymalne nachylenie paneli fotowoltaicznych o mocy 3,6 kW na południu Polski zimą powinno uwzględniać niską pozycję słońca nad horyzontem. Zaleca się ustawienie paneli pod kątem około 65-74° w okresie zimowym, aby promienie słoneczne padały na panele możliwie prostopadle, co zwiększa ich wydajność i minimalizuje zaleganie śniegu. Latem optymalny kąt to około 20-45°, co jest kompromisem dla całorocznej instalacji. Regulowane stelaże umożliwiają zmianę kąta, ale ich koszt, skomplikowanie konstrukcji i ryzyko zacieniania paneli mogą przewyższać korzyści, zwłaszcza na dachach skośnych. W praktyce lepiej ustawić panele na stały kąt około 40-45° lub dostosować do warunków wiosny i jesieni. W zimie produkcja energii jest znacznie ograniczona przez krótkie dni i częste zachmurzenie, więc zyski z regulacji są niewielkie. Alternatywą są trackery (jedno- lub dwuosiowe), które zwiększają roczną produkcję o 30-50%, ale są droższe, wymagają serwisu i nie zawsze opłacalne ekonomicznie, zwłaszcza przy ograniczonej powierzchni dachu. Instalacje naziemne z regulacją kąta i trackerami mają większy potencjał, ale wymagają odpowiedniej przestrzeni i zgód administracyjnych. W dyskusji poruszono także kwestie poboru energii przez falowniki w trybie czuwania, gdzie modele Sofar i Huawei wykazują różne wartości zużycia mocy nocą. Wskazano, że falowniki on-grid i off-grid mają stały pobór energii na utrzymanie funkcji czuwania, co może wpływać na bilans energetyczny instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA