logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCDS nie usuwa dwóch błędów w VW Golf 7 1.6 TDi 2013 - co robić?

danyy6789 16 Cze 2024 13:01 2055 17
REKLAMA
  • #1 21120797
    danyy6789
    Poziom 5  
    Problem z błędami nie można ich usunąć
    Otóż wczoraj podpiąłem vcds do samochodu sprawdzić błędy czy są i wyświetliło mi się kilka i usunęło ale zostało dwa błędy i nie da rady ich usunąć może jakieś pomysły? Ekran laptopa z wyświetlonym błędem diagnostyki VCDS dla VW Golfa 7 2013 1.6 TDi.
    Posiadam auto VW golf 7 2013 rok 1.6 TDi 105 km
  • REKLAMA
  • #2 21120812
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 968
    A co za ''kabel'' używasz? Przeważnie niedające się wykasować błędy, powodowane są aktywnymi usterkami. Natomiast w tej sytuacji występuje jakieś zakłócenie komunikacji, spowodowane starszą wersją interfejsu zapewne. Prawdopodobnie będzie tu potrzeba użycia interfejsu w wersji HEX V2.
  • REKLAMA
  • #3 21120849
    danyy6789
    Poziom 5  
    >>21120812zaraz zrobię zdjęcie VCDS nie usuwa dwóch błędów w VW Golf 7 1.6 TDi 2013 - co robić?
  • REKLAMA
  • #4 21120875
    JayRo
    Poziom 39  
    Czyli chiński klon VCDS za około 100zł, niestety ten nie jest wersją HEX-V2 jak naniesiono na naklejkę. Do nowszych aut mają takie klony pod nazwą ''REAL HEX-V2'', obsługujące nowsze protokoły.
    No i tak w międzyczasie zauważyłem kolejny Twój post dotyczący ''radia android''. Takie radia montowane z dodanymi do nich modułami CANbus, mogą powodować zakłócenia w magistrali. Spróbuj odłączyć to radio, oraz ponownie wykasować wspomniane błędy.
  • #5 21120943
    danyy6789
    Poziom 5  
    >>21120875Idę to uczynić i zobaczę, czy coś to pomoże

Dodano po 7 [minuty]:

Radio jest odpięte Wnętrze deski rozdzielczej samochodu z widoczną komplikacją okablowania.
    Ale dalej jest ten sam błąd Zrzut ekranu VCDS z komunikatami o błędach w pojeździe

Dodano po 8 [minuty]:

Takie komunikaty mi się wyświetlają po odłączeniu radia Ekran laptopa z komunikatem o błędzie VCDS dotyczącym magistrali CAN. Ekran laptopa z oprogramowaniem VCDS pokazujący kody błędów. Laptop z błędami VCDS na ekranie w samochodzie.

Dodano po 54 [minuty]:

Już sam nie wiem co robić podłączyłem orginalne radio błędy znikły tylko że problem pojawia się gdy odepnę te przewody od multimediów Widok wnętrza konsoli samochodowej z kablami i demontowanym radiem.
    Tylko pytanie brzmi jak podłączyć to radio jeżeli kabel musi być podłączony do multimediów bo innaczej się nie da chyba że jest taka przejściówka 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

Dodano po 6 [minuty]:

Myślałem żeby kupić taką przejściówkę do tego zamontować do stacji multimedialnej oryginalnej a do stacji do radia od radia do zasilania Złącze kablowe do podłączenia radia samochodowego na stronie Allegro.
  • #6 21121059
    JayRo
    Poziom 39  
    danyy6789 napisał:
    Już sam nie wiem co robić podłączyłem orginalne radio błędy znikły tylko że problem pojawia się gdy odepnę te przewody od multimediów

Właśnie miałem pytać o oryginalne radio i padła w międzyczasie odpowiedź. Wygląda to na standardowy problem z systemem '' infotainment''. Problem z komunikacją miedzy radiem a Gateway, oraz licznikiem co można zauważyć na zrzutach. Chodzi o to, że żadne ''aftermarketowe'' radio nie zastąpi oryginalnego, i z takimi błędami trzeba będzie się raczej pogodzić. Na pewno chińskie radio nie będzie w stanie odpowiadać poprawnymi komunikatami do oryginalnego systemu, więc stąd moim zdaniem biorą się takie błędy.
    danyy6789 napisał:
    Myślałem żeby kupić taką przejściówkę do tego zamontować do stacji multimedialnej oryginalnej a do stacji do radia od radia do zasilania

A to nie było do tego radia dedykowanej przejściówki z modułem CAN-bus?
  • #7 21121105
    danyy6789
    Poziom 5  
    >>21121059Mam przejściówkę Canbus

Dodano po 3 [minuty]:

Tylko dla mnie jest dziwne to, że radio jest osobno, a stacja osobno

Dodano po 48 [sekundy]:

Tylko dla mnie jest dziwne to, że radio jest osobno, a stacja osobno

Dodano po 44 [sekundy]:

Tylko nie wiem, czemu mi pojawia się komunikat o dwustopniowej klimatyzacji, skoro jej nie posiadam

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

To jak mogę podłączyć żeby mieć połączenie między radiem a gateway
  • REKLAMA
  • #8 21121339
    JayRo
    Poziom 39  
    Można by spróbować odznaczyć z listy Gateway np. radio i moduł 5F, lub pojedynczo i obserwować jakie zachodzą zmiany. Natomiast wyłączenie modułu z listy nie zawsze spowoduje zniknięcie takich komunikatów o błędach. Ale zawsze spróbować można.
  • #9 21121360
    danyy6789
    Poziom 5  
    Tzn że poduszki są wyłączone?

Kokpit samochodu z radiem na częstotliwości 104,4 MHz i kontrolkami poduszek powietrznych. Widok wnętrza samochodu z włączonym radiem na częstotliwości 104,4 MHz i zawieszką w kształcie liścia.

Dodano po 11 [minuty]:

>>21121339 Problem w tym, że na tym radiu nie odczytuje.

Ekran laptopa pokazujący komunikat błędu w programie VCDS.
  • #10 21121386
    JayRo
    Poziom 39  
    Nie wiem o co chodzi z tymi poduszkami. Co do modułu 5F, to raczej bez oryginalnego radia się nie połączy. Musisz wejść w Gateway-19 i w liście zainstalowanych sterowników spróbować odznaczyć te wspomniane. Po tym powinny zniknąć z głównej listy skanowanych sterowników.
  • #11 21121406
    danyy6789
    Poziom 5  
    >>21121339mógłbyś byś mi opisać szczegółowo jak mam wchodzić w vcds?
  • #12 21121430
    JayRo
    Poziom 39  
    Na liście sterowników masz 19-CAN Gateway i wchodzisz do niego. W menu sterownika w trzecim słupku opcji, znajdziesz okienko listy zainstalowanych sterowników. Pomiędzy kodowaniem 11 a testami wykonawczymi 03. Wchodzisz tam i wybierasz sobie z listy.
  • #13 21121459
    danyy6789
    Poziom 5  
    Jutro zobaczę i dam znać jak poszło

Dodano po 1 [minuty]:

A te poduszki nie są pod tym samym modułem ?

Dodano po 4 [minuty]:

Próbowałem dzisiaj ale nie mogę znaleźć w tym can radia
  • #14 21121470
    JayRo
    Poziom 39  
    danyy6789 napisał:
    A te poduszki nie są pod tym samym modułem ?

Tam są na liście są wszystkie moduły sterowane elektronicznie w autach grupy VAG. W zależności od wyposażenia danego modelu, jedne są zaznaczone na liście inne nie. Ale zdecydowanie nie zalecam odznaczać modułu Airbag, ze zrozumiałych względów bezpieczeństwa.
    danyy6789 napisał:
    Próbowałem dzisiaj ale nie mogę znaleźć w tym can radia

Podejrzewam, że radio identyfikowane jest tu jako 5F, ten cały '' infotainment system''.
  • #15 21121500
    danyy6789
    Poziom 5  
    Pozycja media player to może być radio ?
  • #16 21121509
    JayRo
    Poziom 39  
    Raczej tak, aczkolwiek może nie być tak do końca. A nie ma tam na liście 5F-Information Electr.? Ale podejrzewam, że nawet po odznaczeniu tego niewiele się zmieni w tym temacie.
  • #17 21121566
    danyy6789
    Poziom 5  
    >>21121509jutro popróbuję jeżeli nic to nie da trudno 😔
  • #18 21122674
    danyy6789
    Poziom 5  
    Witam zrobiłem tak jak mówiłeś i potem skanuje błędy i są takie Zbliżenie na ekran laptopa z otwartym oprogramowaniem VCDS i wyświetlonymi kodami błędów. Ekran laptopa z wyświetlonymi kodami błędów VCDS Ekran komputera z wyświetlonymi kodami błędów VCDS. Ekran laptopa z otwartym programem VCDS pokazującym listę błędów w samochodzie. Ekran laptopa pokazujący błędy diagnostyki VCDS. Zrzut ekranu oprogramowania VCDS z wykrytymi kodami błędów w samochodzie. Ekran komputera z oprogramowaniem VCDS pokazującym kody błędów samochodu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z usunięciem dwóch błędów w VW Golf 7 1.6 TDi z 2013 roku przy użyciu interfejsu VCDS. W odpowiedziach zasugerowano, że błędy mogą być spowodowane aktywnymi usterkami lub problemami z komunikacją, szczególnie w przypadku użycia chińskiego klonu VCDS. Użytkownik odłączył radio aftermarketowe, co pomogło w usunięciu błędów, ale pojawiły się nowe problemy z komunikacją między radiem a modułem Gateway. Wskazano na konieczność użycia oryginalnego radia lub dedykowanej przejściówki CAN-bus, aby uniknąć zakłóceń. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym odznaczania modułów w VCDS, ale nadal napotykał trudności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA