logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Krups Essential EA8108 – migające cztery diody, wymiana silnika i pompy głównej

mareknur 27 Cze 2024 21:46 1512 0
REKLAMA
  • #1 21134991
    mareknur
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Krups EA81 cztery diody migają. Chciałem się podzielić swoimi doświadczeniami z naprawy ekspresu EA8108. Uszkodzenie nastąpiło z mojej winy, ponieważ zlekceważyłem migającą diodę czyszczenia (clean), a ekspres pozwolił na użytkowanie (zaparzanie kawy) pomimo ww. sygnalizacji. Skończyło się tym, że ekspres się "zmoczył" i przestał reagować na jakiekolwiek przyciski. Ekspres rozebrałem, wyczyściłem, przy okazji wymieniłem komplet uszczelek, które wcześniej przezornie zakupiłem, złożyłem urządzenie. Ekspres ruszył, tzn. zawór dozownika zaczął się kręcić, ale kręcił bardzo długo, potem krótka przerwa i znów (drugie) kręcenie, po czym wszystkie cztery diody zaczęły migać. Program nie przeszedł nawet do fazy uruchomienia pompy głównej i opuszczania tłoka. Nie będę zanudzał opowieścią o kolejnej rozbiórce itp.

Zaczerpnąłem wiedzy na Elektrodzie (dobrze, że jest taka stronka). Jeden temat był podobny do mojego problemu, skorzystałem z niego i wymieniłem - uwaga - silnik z przekładnią dozownika, który miałem ze starego ekspresu. Przy okazji poluzowałem śruby dekla dozownika tak, aby przy odłączonym silniku z przekładnią, chwytając dwoma rękami za wystające ponad dekiel czopy kół zębatych, można było je obracać przy odczuwalnym oporze. Okazało się, że ekspres ruszył i przeszedł do następnego cyklu (czyli fakt, że silniczek się kręci nie znaczy, że działa poprawnie!). Ale właśnie, włączyła się pompa główna, tłok zaczął schodzić w dół, ale.. robił to bardzo wolno! Mówię sobie - trudno, nigdzie mi się nie śpieszy. Skręciłem całość i rozpocząłem korzystanie z ekspresu, ale każdy cykl pracy (zaparzanie kawy, płukanie) kończyło się miganiem dwóch diod - clean i calc. Trzeba było ekspres wyłączać i włączać ponownie.

Po kilku dniach ekspres się "zmoczył". W międzyczasie doszedłem do wniosku, że skoro silniczek dozownika się obracał, ale nie działał poprawnie (z pełną mocą), to podobnie może być z pompą główną. W końcu ona jest odpowiedzialna za ruch tłoka siłownika. Kupiłem nową pompę, wymieniłem (kilka minut) i ekspres wrócił do pełnej sprawności. Działa już ponad tydzień i przyjemnie jest słuchać jego pracy, jakby był wyjęty prosto z pudełka. Mam nadzieję, że ktoś z Was skorzysta z tego wpisu w przypadku podobnych problemów.
  • REKLAMA
REKLAMA