logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RADMOR 5102 - drganie głośnika niskotonowego po włączeniu zasilania

slomski 07 Gru 2005 11:26 2270 7
REKLAMA
  • #1 2061625
    slomski
    Poziom 2  
    Witam,
    Od kilku lat posiadam radmora 5102 z pięcioma wskaźnikami. Wszystko grało dobrze, aż do pewnego czasu. Teraz po włączeniu zasilania głośnik niskotonowy wpada w równomierne drgania bez podawania jakiegokolwiek sygnału na wejście. Problem dotyczy obu kanałów.
    Regulacja głośności nie zmienia siły drgania tylko regulacja tonów niskich powoduje większe wychylenia membrany. Oprócz tego wzmacniacz gra tak jak grał, z ta różnicą że głośność powyżej 4-5 powoduje że muzyka staje się 'niezrozumiała'. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, lub wie co może powodować takie zachowanie radmora ?. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2061636
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Do wymiany kondensatory elektrolityczne lub (i) diody prostownicze w mostku w zasilaniu końcówek mocy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2076278
    slomski
    Poziom 2  
    Zmieniłem kondensatory C1305, C1306 (wg rady kolegi na większe - 10000 mikro). Są one mniejsze niż oryginalne i płytka PZS była krzywo, nie zauważyłem że spodnia jej część (luty) dotykają do takich dwóch śrub które miały trzymać aluminiową płytkę na której powinna być płytka PZS.
    Po uruchomieniu spaliły się bezpieczniki Br1504 i Br1503 (chyba było zwarcie).
    Po wymianie bezpieczników, wzmacniacz jest cicho, wskaźniki swięcą, ale kanały milczą, dodatkowo jeden radiator się grzeje.
    Nie mam miernika niestety więc nie wiem jakie są napięcia w poszczególnych miejscach.
    Czy da się coś z tym jeszcze zrobić ?.
  • #4 2076493
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj!
    Bez miernika niewiele zdziałasz a raczej nic, chyba, że będziesz wymianiał wszystkie tranzystory w końcówce, która się grzeje. Na pewno popaliłeś je przez to zwarcie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2098049
    slomski
    Poziom 2  
    Udało się uruchomić radmora, musiały nie stykać dobrze bezpieczniki.
    Ruszył najpierw tylko jeden kanał, zamieniłem płytki miejscami i nadał grał ten sam, więc poszukałem dalej i znalazłem urwany kabelek na potencjometrze głośności.
    Po wymianie kondensatorów, głośniki już drgają tylko wtedy kiedy trzeba.
    Dziękuje za pomoc.
    Mam jeszcze jedno pytanie, odnośnie częsci tunera.
    Niestety nie gra, nic nie słychać, nawet szumu, dodatkowo sensory nie reagują i żadna dioda nie świeci. Mam już miernik, gdzie szukać usterki?
    Dodam jeszcze ze radio nie było przestrajane na wyższe pasmo.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2144899
    slomski
    Poziom 2  
    Witam, po dwóch dniach wzmacniacz zamilkł całkowicie. Napięcia na zasilaczu nie było prawie wcale. Wymieniłem rezystory R1211 i R1212 (były okopcone i miały rezystancję rzędu mega omów) i tranzystory T1201 i T1206 (miały zwarcia między nóżkami). Dodatkowo wymieniłem potencjometry na płytce i bez problemu udało się ustawić właściwe napięcia. Wzmacniacz działa, radio szumi;).
    Kolejny problem, który ma miejsce od jakiegoś czasu to dużo większe grzanie się tranzystorów mocy na jednym kanale, plastik je osłaniający jest nadtopiony. Myślę jednak, że poradzę sobie z tym problemem.
    Dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #8 2145299
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj!
    Może przez przypadek rozregulowałeś prąd spoczynkowy w grzejącej się końcówce, porównaj ustawienia w kanałach. Mogły też zmienić się parametry elementów wskutek przegrzania itd.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz RADMOR 5102 z pięcioma wskaźnikami miał problem z drganiami głośnika niskotonowego po włączeniu zasilania, występującymi na obu kanałach bez sygnału wejściowego. Regulacja głośności nie wpływała na siłę drgań, natomiast regulacja tonów niskich zwiększała wychylenia membrany. Przyczyną były uszkodzone kondensatory elektrolityczne (C1305, C1306) oraz diody prostownicze w mostku zasilania końcówek mocy. Po wymianie kondensatorów i bezpieczników (Br1503, Br1504) pojawiły się zwarcia i przegrzewanie radiatora, co wskazywało na uszkodzenie tranzystorów końcówki mocy. Po naprawie uszkodzonego okablowania potencjometru głośności i wymianie elementów wzmacniacz działał poprawnie, a głośniki drgały tylko przy sygnale. Dalsze problemy dotyczyły braku sygnału i działania tunera, gdzie zalecano sprawdzenie napięć zasilacza (18V i 40V) oraz przełącznika funkcji radio/magnetofon. Po kolejnych naprawach wymieniono rezystory R1211, R1212 oraz tranzystory T1201 i T1206, co przywróciło działanie wzmacniacza i szum radia. Zauważono jednak nadmierne grzanie tranzystorów mocy na jednym kanale, prawdopodobnie spowodowane rozregulowaniem prądu spoczynkowego lub zmianą parametrów elementów wskutek przegrzania.
REKLAMA