logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka AEG FSE63717P (PNC: 91143455202) nie grzeje wody po dłuższym przestoju

pitolszan 02 Lip 2024 21:49 366 12
REKLAMA
  • #1 21140895
    pitolszan
    Poziom 11  
    Witam.
    Posiadam zmywarkę AEG FSE63717P
    PNC: 911434552/02
    Ogólnie kupiona jako nowa 5 lat temu, przez ostatnie 2 lata nie używana, ponieważ mnie nie było. Przez pierwsze 3 lata wszystko ok. Nie grzeje wody. Rozebrałem, sprawdziłem grzałkę, wymontowałem i na stole działa.
  • REKLAMA
  • #3 21140992
    pitolszan
    Poziom 11  
    Cały czas próbuję coś znaleźć. Cewka tacho jest niby w pompie myjącej. Jak włączyć tryb serwisowy do odczytania błędów?
    Zbliżenie na część plastikowej pompy myjącej. Zbliżenie na część pralki z widocznym numerem seryjnym. Widok zbliżony na część pralki z widocznym okablowaniem i złączem w pompie myjącej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21142286
    pitolszan
    Poziom 11  
    To co może być odpowiedzialne za to, że nie włącza się grzałka, jak pompa na falownik

Dodano po 4 [minuty]:

Dziś zobaczyłem, że parę sekund po włączeniu do sieci kliknęły 3 x przekaźniki. Wcześniej tego nie było
  • REKLAMA
  • #7 21143391
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6882
    Tacho tutaj nie ma.
    Powodów niegrzania może być dużo.
    Przy różnych problemach grzanie jest odłączane programowo.
  • #8 21150410
    pitolszan
    Poziom 11  
    Dziękuję za wszelką pomoc. Temat nierozwiązany. Pompa ma luz oraz widać wodę w obudowie w środku, jakby przez uszczelkę się przedostała. Przy potrząsaniu kapią raz na jakiś czas. U mnie ma aż takiego luzu na boki, luz osiowy tylko.
  • #9 21151576
    pitolszan
    Poziom 11  
    Jest jakaś procedura sprawdzania krok po kroku tych wielu powodów niegrzania. Z góry dziękuję za podpowiedzi
  • #10 21151886
    mrice
    Moderator AGD
    Nie ma, nawet dokumentacja serwisowa nie przewiduje procedur.
    W manualach serwisowych jest tylko błąd i jego deinicja, a póniej radź sobie serwisancie sam.
    Zmywarek z tej stajni nie cierpi dobrze z 90% serwisantów, właśnie za ich problematycznośc w diagnostyce.
    "Kowalski" jesli trafi na zagryzkę z taką zmywarką najpewniej polegnie.
    Sam obecnie mam takiego zmywaka na warsztacie, w którym wszystko jest ok a skubany nie grzeje i zaczynają mi się nań pomysły końćzyć :lol:
  • #11 21152146
    pitolszan
    Poziom 11  
    A jak już się podmieni jakąś część to jest jakaś procedura resetu elektroniki. Czy nic się nie robi, tylko ponownie zasilanie i test.
  • #12 21154779
    mrice
    Moderator AGD
    Po usunieciu usterki urządzenie wróci do życia. Nie trzeba nic resetować.
  • #13 21156151
    pitolszan
    Poziom 11  
    Ok, dziękuję, kupiłem zastępczą, z tą będę walczył. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką AEG FSE63717P, która nie grzeje wody po dłuższym przestoju. Zmywarka była używana przez trzy lata, a następnie przez dwa lata nieużywana. Po rozebraniu urządzenia, grzałka działa, co sugeruje, że problem może leżeć w innych komponentach, takich jak pompa myjąca. Użytkownik zauważył, że po włączeniu zmywarki słychać kliknięcia przekaźników, co może wskazywać na problemy z elektroniką. W dyskusji poruszono również kwestie związane z luzem turbiny pompy oraz brakiem procedur diagnostycznych w dokumentacji serwisowej. Użytkownik planuje zakup zastępczej zmywarki, ale zamierza kontynuować próby naprawy obecnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA