logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AEG Elektrolux F64080IM – zmywarka pobiera wodę mimo wyłączonego zasilania

krzysztofh 30 Kwi 2025 20:24 636 27
REKLAMA
  • #1 21535632
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 936
    Zmywarka AEG Elektrolux F64080IM pobiera wodę nawet przy wyłączonym zasilaniu.
    Po tym jak zmywarka uległa uszkodzeniu co objawiało się nie pobieraniem wody sprawdziłem wąż doprowadzający wodę z Aquastop. Rezystancja elektrozaworu ok 4MΩ co wskazuje na jego uszkodzenie. Zamówiłem nowy wąż ale jeszcze go nie mam i zacząłem sprawdzać zmywarkę. Podłączyłem ją innym wężem bez Aquastopu i zmywarka pobiera cały czas wodę bez włączonego zasilania.
    Jak nabierze tyle wody do komory że ją widać czyli powyżej filtra załączam zmywarkę i zmywarka przez kilka sekund pracuje wykonując cykl mycia podając czas do końca cyklu, ale po chwili wyświetla błąd i30 i wypompowuje wodę. Wypompowywanie wody jest cały czas nawet jak już ją wypompuje w całości.
    Sprawdziłem drożność wężyka od płaszcza do rury odpływowej(tego z kulką gumową) i jest OK, drożna jest też rurka hydrostatu i sam hydrostat działa mechanicznie i elektrycznie. Sprawdziłem też elektrozawór i po podaniu napięcia działa, ale zastanawiam się czy on ma zadanie odcinać wodę na zasilaniu, bo woda z węża trafia bezpośrednio do płaszcza wodnego, czy jak się to nazywa (plastikowy pojemnik z labiryntem). Nie jestem fachowcem w kwestii zmywarek, więc sporo wątpliwości.
    Zmywarkę testuję przed garażem, więc nie ma obawy o zalanie. W kuchni wąż odpływowy jest podłączony do syfonu na wysokości ok 40 cm, ale teraz leży swobodnie czyli 0cm.
    Co można jeszcze sprawdzić bez oryginalnego węża z aquatopem i czy może praca zmywarki opiera się za otwieraniu i zamykaniu tego zaworu przez zmywarkę podczas normalnej pracy, w zależności od cyklu?
    Dzięki za wszelkie uwagi.
  • REKLAMA
  • #2 21535652
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    krzysztofh napisał:
    Sprawdziłem też elektrozawór i po podaniu napięcia działa, ale zastanawiam się czy on ma zadanie odcinać wodę na zasilaniu
    Elektrozawór bez podania napięcia zasilającego do zmywarki nie może przepuszczać wody !
  • Pomocny post
    #3 21535655
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    krzysztofh napisał:
    Po tym jak zmywarka uległa uszkodzeniu co objawiało się nie pobieraniem wody sprawdziłem wąż doprowadzający wodę z Aquastop

I nie przepuszczał wody. Teraz jest już pewnie czujnik na dnie zalany i dlatego jest - błąd i30.
    Trzeba to wysuszyć, sprawdzić pływak styropianowy, nowy wąż z AquaStop i
    po robocie.

Proszę wykonać pomiar elektrozaworu AquaStop w nowym wężu do porównania.
  • #4 21535696
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Zmywarka jest bez boczków, więc pełny dostęp. Na dnie zmywarki sucho i podczas prób nic nie cieknie.
    Co do elektrozaworu, to mam nadzieję że mówimy nie o zaworze aquastop na wężu bo go teraz nie ma, a jak pisałem jego rezystancja wskazuje na uszkodzenie.
    Jeżeli chodzi o elektrozawór w okolicy zbiornika z solą (teraz piszę z pamięci a specjalistą od zmywarek nie jestem) to go wymontowałem i sprawdzałem działanie podając 230V na cewkę - działa.
    Podczas pracy zmywarki wtedy kiedy pracuje kilka sekund wykonując płukanie i potem podczas wypompowywania wody z komunikatem i30 ten zawór nie jest zasilany czyli chyba powinien coś odcinać.
    Sprawdzałem też czujnik zalania - ten ze styropianem i jego mikrowyłącznik jest OK.
    Od tego płaszcza z labiryntem odchodzi w dól wężyk skierowany do tacki - ok 30cm. Teraz jest wystawiony poza zmywarkę i czasem pojawia się w nim strumyk wody, więc gdyby był w położeniu roboczym pewnie ten wyciek spowodował by zadziałanie czujnika przelewowego.
  • #5 21535697
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Jeżeli po zamontowaniu nowego węża nie będzie działać poprawnie to czas zajrzeć do modułu do elektroniki sterowanie cewa AquaStop.
  • #6 21535704
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Mam pytanie. Czy w tym modelu zmywarki moduł sterujący pracą zmywarki (steruje zaworem aquastop do celów realizacji wybranych programów mycia, bo to że załącza napięcie na ten zawór po wciśnięciu przycisku zasilania to wiem, bo sprawdzałem napięcie na przewodach zasilających ten aquastop. Czy załącza napięcie na cały czas pracy, bo w takim przypadku będę musiał szukać usterki dalej, bo to będzie taka sytuacja jak obecnie, kiedy podłączyłem zmywarkę zwykłym wężem z kranu.

Jak będę miał nowy wąż to sprawdzę jak to działa, ale pewnie fachowcy tu na forum dysponują taką wiedzą i tak.
  • Pomocny post
    #7 21535725
    Przemcio
    Zawór AquaStop napełnia płaszcz wodny i jest otwarty, czyli zasilany tylko w tym czasie. Podobno oszczędza to energię, bo woda stojąca w płaszczu jest podgrzewana wstępnie pomiędzy etapami pracy zmywarki, czyli wymianą wody. Z płaszcza wodnego wodę do misy uwalnia zawór spustowy, który jest sterowany na podstawie info z hydrostatu w Twojej zmywarce po uruchomieniu programu zmywania.

Może wynikające z pomiaru napięcia załączenie zaworu wynika z działania programu napełniania płaszcza, a być może z uszkodzenia modułu, np. zwartego triaka po awarii zaworu w wężu. Ale to by była rzadkość raczej. Zawór ma moc w granicach 8 VA, czyli można go testowo zastąpić np. żarówką LED o mocy 2–3 W, żeby sprawdzić, czy elektronika wyłącza zawór. Na pewno zawór powinien być wyłączony po pojawieniu się błędu i30 i spowodowanej nim pracą pompy spustowej.
  • REKLAMA
  • #8 21536125
    Telo
    Serwisant RTV
    Właśnie niedawno był temat na forum o uszkodzonej cewce w wężu i zwartym triaku na module, który steruje.
    O ile mnie pamięć nie myli była to zmywarka Electrolux.
  • #9 21536526
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Sprawdziłem napięcie na przewodach do aquastopu i utrzymuje się ono cały czas, nawet jak wyświetla się komunikat błędu i30.
    Cewka aquastopu wykazuje rezystancję ponad 4M, więc trudno powiedzieć czy to było powodem uszkodzenia triaka.
    Zastanawia mnie tylko dlaczego od razu po włączeniu zmywarki pojawia się ten komunikat. Wszędzie sucho, nic nie cieknie, rurki drożne, hydrostat i wyłącznik zalania OK.
    Tak czy inaczej chyba polegnę na niej bez serwisówki lub choćby schematu. Tak to trochę po omacku.
    Zmywarka ma ponad 18 lat, więc chyba przyjdzie zamówić nową. Ale trzeba przyznać, że bebechy po tylu latach ma w dobrym stanie, kosze też nie wykazują zużycia czy korozji.
    Moduł robiony technologią powierzchniową. W tamtych czasach nie było to oczywiste.
  • #10 21536633
    Telo
    Serwisant RTV
    Zrób wyraźne zdjęcie obszarowe na module sterowania cewka.
  • #11 21537344
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Zbliżenie na płytkę drukowaną ze zmywarki z widocznymi elementami elektronicznymi, kondensatorami i złączami.

OK Wysyłam.
    Robiłem symulację otwierania zaworu aquastop, bo nie mam jeszcze nowego węża.
    Włączyłem zmywarkę i po ok 1-2 sek. otworzyłem zawór. Komora zaczęła się napełniać i po kolejnych 2-3 sek. pojawił się błąd i30 i pompa wypompowała wodę, która oczywiście ciągle napływała.
    Drugi test był taki, że po zamknięciu zaworu i całkowitym wypompowaniu wody wyłączyłem zmywarkę i po odczekaniu chwili ponownie włączyłem, tym razem na zamkniętym zaworze. Błąd pojawił się po ok 2 sek. mimo, że wody nie było, a taca sucha.
    Nie wiem co powoduje pojawienie się tego błędu, poza zadziałaniem wyłącznika na tacy.

Dodano po 14 [minuty]:

Przesłane zdjęcie jest bardzo marne, nie wiem czemu. Spróbuję wysłać nowe bo coś pogorszyło mocno jakość.

Dodano po 6 [minuty]:

Płyta główna zmywarki z widocznymi elementami elektronicznymi i złączami.
    Wysyłam ponownie
  • REKLAMA
  • #12 21537366
    Przemcio
    Na foto to widać, jakby przypalony element L2 nad D10 przy transformatorku.
    Dławik z paskami brązowy, czarny, brązowy, złoty to może 1 mH 5%. Jak jest robiona symulacja elektrozaworu? Dojdziesz, który triak steruje elektrozaworem po wiązce przewodów?
  • #13 21537371
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Dławik błyszczy ładnie i nie widać jego uszkodzenia. Symulacja odbywała się manualnie zaworem umieszczonym na wężu zasilającym zmywarkę. Wąż oczywiście bez aquastop - zwykły ogrodowy, po przeróbkach aby pasował do testów.
  • #15 21539424
    janusz3300
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    >>21537344 Hej – czy to jest moduł sterujący? Czy to coś innego? Pytam, gdyż chcę wymontować i dać do elektronika, aby posprawdzał. I gdzie ewentualnie szukać tego modułu? Widziałem gdzieś na north.peel, ale wyglądał na dużo mniejszy i teraz nie wiem, czy jest więcej takich płytek, czy jak. U mnie podobny problem, wymieniłem póki co hydrostat i aquastop, przeczyściłem płaszcz wodny i rurę odpływową, do tego miernikiem pompę odprowadzającą wodę...
  • #16 21539429
    krzysztofh
    Poziom 29  
    To jest moduł sterujący. Jest umieszczony w drzwiach zmywarki. Szanse na nowy lub inne części do tak wiekowej zmywarki są raczej marne.
  • #17 21539446
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6923
    Przemcio napisał:
    Na foto to widać, jakby przypalony element L2 nad D10 przy transformatorku.

Dławik L2 jest zdrowiuśki i niema co tam szukać.

krzysztofh napisał:
    Symulacja odbywała się manualnie zaworem umieszczonym na wężu zasilającym zmywarkę. Wąż oczywiście bez aquastop

Kolego, nie kombinuj jak koń pod górkę, przyjdzie wąż, zamontuj zgodnie ze sztuką i testuj.
    W niektórych zmywarkach (w zaleznosci od budowy instalacji elektrycznej) oprócz pływaka na podstawie błąc i30 może wygenerować jeszcze przerwa w obwodzie cewki zaworu na wężu dopływowym.

Moduł patrząc po zdjeciach na 90% będzie sprawny, więc poczekaj już na wąż nim coś nabroisz.
  • #18 21539451
    Telo
    Serwisant RTV
    Kolego janusz3300, nie doklejaj się, tylko załóż nowy temat...
    Bo robi się bałagan...
  • #19 21539455
    janusz3300
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    >>21539429 Jednak chciałbym spróbować, bo nic innego mi nie zostało. A dużo czytałem i dużo wzmianek jest na temat triaka na module. I chciałem się tylko dopytać, czy oprócz tego modułu sterującego jest jeszcze jakiś inny moduł? Czy tylko ten główny w drzwiach? I jak to wyjąć - jakieś wskazówki? Rady? Trzeba wyciągać całą zmywarkę? Poza tym, czy zmywarka 5-letnia jest aż tak stara? 😂

Dodano po 55 [sekundy]:

Telo napisał:
    Kolego janusz3300, nie doklejaj się, tylko załóż nowy temat...
    Bo robi się bałagan...

Wybacz, ale temat mam założony i jedna osoba odpisała, abym odwiedził ten temat i oto jestem :)
  • REKLAMA
  • #20 21539943
    mrice
    Moderator AGD
    janusz3300 napisał:
    Wybacz, ale temat mam założony i jedna osoba odpisała, abym odwiedził ten temat i oto jestem

Odwiedzić, przeczytać a nie wcinać się w nieswoją dyskusję.
    Dalsze posty nie powiązane z tematem autora będę po prostu usuwać i premiować za pisanie nie na temat.
  • #21 21541478
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Przyszedł nowy wąż.
    Niestety nie jest dobrze. Po załączeniu zmywarki przyciskiem, pojawia się napięcie na przewodach aquastopu i ciągle leje się woda do zmywarki, pracuje też pompa wypompowująca wodę.
    Zmywarka pójdzie na straty. Może sprzedam parę dobrych gratów z niej i czas wybrać coś nowego.
    Muszę przyznać, że pomimo prawie 20 lat podzespoły, kosze i wnętrze zmywarki jest w nienagannym stanie. Nowa na pewno tyle nie przeżyje.
  • #22 21541504
    mrice
    Moderator AGD
    Trzeba by sprawdzić czy nie jest przebity ACS sterujący zaworem na płycie.
  • #23 21541561
    Telo
    Serwisant RTV
    Zobacz po kablach zmierz gdzie do modułu jest podłączona cewka potem na module element smd zmierz czy nie jest zwarty nie poddawaj się .
    Leje się woda bo cewka cały czas otrzymuje zasilanie
  • #24 21541747
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Telo napisał:
    Leje się woda bo cewka cały czas otrzymuje zasilanie
    Albo jest przypieczona i zawór ciągle otwarty. Wystarczy odpiąć 1 przewód idący do cewki i wszystko będzie jasne.
  • #25 21541783
    Telo
    Serwisant RTV
    krzysztofh napisał:
    Przyszedł nowy wąż.

Kolega czytał cały temat?
  • #26 21542377
    mrice
    Moderator AGD
    brofran napisał:
    Albo jest przypieczona i zawór ciągle otwarty

Kolega przeczyta wątek nim coś napisze, autor założył nowy wąz i po włączeniu urządzenia otworzyło mu elektrozawór.
  • #27 21543410
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Sprawdziłem wszystkie ACSy. Żaden nie jest zwarty. Przy okazji testowania zauważyłem zapocenie, małą kroplę wody na uszczelnieniu zaworu w okolicy pojemnika z solą. Niby to jeszcze nie wyciek, ale nie rokuje na przyszłość.
    Zdecydowałem się na zakup nowej zmywarki, tylko muszę rozkminić co teraz kupić. Z braku wiedzy i schematu nie mam szans na naprawę. Teraz to szukanie trochę po omacku.
    Dziękuję za wszelkie sugestie. Tematu jeszcze nie zamykam, bo może ktoś coś dopisze.
    Jak administrator sobie zażyczy, temat zamknę.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka AEG Elektrolux F64080IM pobiera wodę nawet przy wyłączonym zasilaniu, co wskazuje na problem z elektrozaworem AquaStop lub modułem sterującym. Pomiar rezystancji cewki elektrozaworu wykazał około 4 MΩ, co sugeruje jego uszkodzenie. Po wymianie węża z AquaStop problem nie ustąpił – zawór pozostaje stale zasilany, co powoduje ciągły dopływ wody i jednoczesne działanie pompy wypompowującej. Hydrostat, czujnik zalania oraz drożność węży zostały sprawdzone i są sprawne. Na module sterującym zauważono przypalenie elementu L2, jednak dławik jest w dobrym stanie. Podejrzewa się uszkodzenie triaka sterującego elektrozaworem lub zwarcie na module, co powoduje ciągłe podawanie napięcia na cewkę zaworu. Próby symulacji działania zaworu potwierdziły, że po uruchomieniu zmywarki pojawia się błąd i30, a pompa wypompowuje wodę bez przerwy. Z powodu braku schematu i trudności w diagnozie, a także wieku urządzenia (ponad 18 lat), zdecydowano się na zakup nowej zmywarki. W dyskusji podkreślono, że moduł sterujący znajduje się w drzwiach zmywarki i jest trudno dostępny, a części zamienne do tak starego modelu są rzadko dostępne. Zalecane jest sprawdzenie stanu triaka i elementów SMD na module oraz dokładne testy po zamontowaniu nowego węża AquaStop, jednak w tym przypadku naprawa okazała się niemożliwa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA