logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tani router na kartę SIM do hotspotu dla laptopa - mały, niezawodny model?

klimatsdr 06 Lip 2024 00:21 5145 31
  • #1 21144524
    klimatsdr
    Poziom 2  
    Witam. Otóż w niedalekiej przyszłości kupuję laptopa i problem jest taki, że w obecnym miejscu zamieszkania nie ma sieci WiFi i muszę korzystać z hotspotu z telefonu. Szukam routera na kartę SIM właśnie, by nie musieć zostawiać telefonu w domu, gdy laptop pozostaje podłączony do sieci podczas pobierania czegoś. Szukam czegoś małego, zasięg nie ma znaczenia, bo urządzenie będzie znajdować się blisko laptopa albo będzie podpięte bezpośrednio, jeśli będzie taka możliwość. Jest mnóstwo ofert w internecie, ale połowa z tego to chińskie coś, co według opinii albo w ogóle nie działa, albo psuje się na dniach. Dziękuję z góry za propozycję.

P. S. Szukam czegoś dość taniego, bo jak wspomniałem, używać tego będę tylko ja.
  • Pomocny post
    #2 21144547
    phetrak

Poziom 14  
    Ocena: 14
    Ja osobiście w trakcie wyjazdów korzystam z poczciwego Alcatel MW40V i bez problemu daje radę
    Konto firmowe:
    Phetrak Internet Technologies
    Zygmunta Starego 3, Ostrzeszów, 63-500 | Tel.: 603-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.phetrak.com
  • #3 21144563
    klimatsdr
    Poziom 2  
    Hm właśnie o coś w tym stylu mi chodzi. A głównie chodzi mi o coś, co ktoś już użytkował bądź użytkuje nadal i z autopsji zna i poleca.
  • Pomocny post
    #4 21144569
    sortes
    Poziom 13  
    Ocena: 73
    Od paru lat używam B525s-23a z kartą Play. Sieć jest podzielona na odbiorców domowych i na tzw. inteligentne gadżety do ułatwiania życia domowego.
    Mam tych gadżetów podpiętych około 30, a router może obsłużyć do 64 urządzeń jednocześnie.
    Ten router 4G LTE+ (na kartę SIM) jest kategorii 6 - oznacza to, że podczas pobierania tworzy dwa równoległe połączenia do nadajnika, a to pozwala na uzyskanie znacznie większych prędkości. Ma szybki moduł WiFi AC1300, który działa na pasmach 2,4 GHz oraz 5 GHz i posiada 4 porty LAN o prędkości 1 Gb/s.
    Bez problemu pracuję lub oglądam za jego pomocą filmy lub telewizję internetową.
    Router nie jest najnowszym modelem, ale sprawdzonym przeze mnie i niezawodnym.
    Według mnie wystarczy do normalnego korzystania z Internetu na kartę SIM.
    Na popularnym OLX można taki używany router kupić poniżej stu złotych.
  • #5 21144573
    phetrak

Poziom 14  
    klimatsdr napisał:
    Hm właśnie o coś w tym stylu mi chodzi. A głównie chodzi mi o coś co ktoś już użytkowal bądź użytkuje nadal i z autopsji zna i poleca.

Znam używam i polecam :) bez problemu działa również na wakacjach z sieciami zagranicznymi na świecie. Na wyjazdach właśnie używam jako jedyne połączenie ze światem i nigdy nie zawiódł, a i prędkości wystarczające do swobodnego działania w necie. Dodatkowo cena na plus :)
    Konto firmowe:
    Zygmunta Starego 3, Ostrzeszów, 63-500 | Tel.: 603-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.phetrak.com
  • #6 21144603
    klimatsdr
    Poziom 2  
    sortes napisał:
    Od paru lat używam B525s-23a z kartą Play. Sieć jest podzielona na odbiorców domowych i na tzw. inteligentne gadżety do ułatwiania życia domowego.
    Mam tych gadżetów podpiętych około 30, a router może obsłużyć do 64 urządzeń jednocześnie.
    Ten router 4G LTE+ (na kartę SIM) jest kategorii 6 - oznacza to, że podczas pobierania tworzy dwa równoległe połączenia do nadajnika, a to pozwala na uzyskanie znacznie większych prędkości. Ma szybki moduł WiFi AC1300, który działa na pasmach 2,4 GHz oraz 5 GHz i posiada 4 porty LAN o prędkości 1 Gb/s.
    Bez problemu pracuję lub oglądam za jego pomocą filmy lub telewizję internetową.
    Router nie jest najnowszym modelem, ale sprawdzonym przeze mnie i niezawodnym.
    Według mnie wystarczy do normalnego korzystania z Internetu na kartę SIM.
    Na popularnym OLX można taki używany router kupić poniżej stu złotych.

Problem polega na tym, że część dostępnych na Olx może posiadać simlocka i tu jest ryzyko kupna własne.

Dodano po 59 [sekundy]:

phetrak napisał:
    klimatsdr napisał:
    Hm właśnie o coś w tym stylu mi chodzi. A głównie chodzi mi o coś co ktoś już użytkował bądź użytkuje nadal i z autopsji zna i poleca.

Znam używam i polecam :) bez problemu działa również na wakacjach z sieciami zagranicznymi na świecie. Na wyjazdach właśnie używam jako jedyne połączenie ze światem i nigdy nie zawiódł, a i prędkości wystarczające do swobodnego działania w necie. Dodatkowo cena na plus :)

Rozumiem, że nie potrzebna jest żadna specjalna karta sim tylko zwykły starter z jakiejś sieci, na której jest wykupiony pakiet internetowy tak?
  • #7 21144617
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21144650
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5766
    Polecany MW40 Alcatela to zabytkowy elektrosmieć, routerek MiFi nie polecany do pracy jako router domowy 24/7 na dodatek kiepskiej jakości. Modem 4 kat. LTE nijak majacy się do dzisiejszych sieci LTE polskich operatorów, wartość ze 20 zł jak ktoś nieswiadomy go kupi.
    B525 to router z agregacja 2 pasm LTE QAM64, niestaety bez agregacji LTE2600+2100 i LTE2100+1800 wiwc w wielu lokalizacjach osiagi na nim będa marne, to juz zabytek, wart maksimum ze 100 zł o ile nie jest to wersja wykastrowana z T-mobile. Nie kupuj żadnego z tych 2 bo to kiepsko wydanae pieniadze.
    Podstawa to podanie budzetu oraz w jakiej lokalizacji ma to pracować i jaki operator oraz jakie wymagania co do prędkości, masz telefon w jakiej sieci, jakie w tej chwili osiagi z hot-spota na nim, pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i speedtestu.
    A co do oferty, operatora to po lokalizacji i testach mozna wybrać optymalnego i korzystać na pre-paidach,np. w promocji jest po kilkaset GB/m-c za 35-45 zł, a jak się kombinuje z kartami to np. 830GB/M-C za 15 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21144743
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21144962
    klimatsdr
    Poziom 2  
    matek451 napisał:
    Polecany MW40 Alcatela to zabytkowy elektrosmieć, routerek MiFi nie polecany do pracy jako router domowy 24/7 na dodatek kiepskiej jakości. Modem 4 kat. LTE nijak majacy się do dzisiejszych sieci LTE polskich operatorów, wartość ze 20 zł jak ktoś nieswiadomy go kupi.
    B525 to router z agregacja 2 pasm LTE QAM64, niestaety bez agregacji LTE2600+2100 i LTE2100+1800 wiwc w wielu lokalizacjach osiagi na nim będa marne, to juz zabytek, wart maksimum ze 100 zł o ile nie jest to wersja wykastrowana z T-mobile. Nie kupuj żadnego z tych 2 bo to kiepsko wydanae pieniadze.
    Podstawa to podanie budzetu oraz w jakiej lokalizacji ma to pracować i jaki operator oraz jakie wymagania co do prędkości, masz telefon w jakiej sieci, jakie w tej chwili osiagi z hot-spota na nim, pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i speedtestu.
    A co do oferty, operatora to po lokalizacji i testach mozna wybrać optymalnego i korzystać na pre-paidach,np. w promocji jest po kilkaset GB/m-c za 35-45 zł, a jak się kombinuje z kartami to np. 830GB/M-C za 15 zł.
    Tani router na kartę SIM do hotspotu dla laptopa - mały, niezawodny model?

Tak to wygląda u mnie jak chodzi o dane. Jak chodzi o umiejscowienie routera jest możliwość by ustawić go za oknem na parapecie.

Dodano po 46 [sekundy]:

Jest możliwość wystawienia routera za okno jeśli to pomoże 🙂

Dodano po 3 [minuty]:

Tani router na kartę SIM do hotspotu dla laptopa - mały, niezawodny model?

Wynik speedtestu w pomieszczeniu, w którym będzie znajdował się laptop. Jak chodzi o budżet to chciałbym w max 150 zł się zmieścić.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie mam wielkich wymagań co do prędkości internetu choć te 3-4 MB na sekundę byłoby miło nie powiem, głównie do gier online, pobierania plików o dużej wadze średnio po parędziesiąt GB.
  • Pomocny post
    #11 21145011
    matek451
    Poziom 43  
    Wewnątrz masz dostateczny sygnał na LTE1800 z BTS-a NetWorks na katedrze, drugi sektor , na LTE2100 sygnał słaby, na LTE2600 zapewne jeszcze gorszy. Ogólnie stacja z agregacja LTE2600+2100+1800, z tego BTS-0a działa też T-mobile na tych samych pasmach. W T-mobile promocja https://www.t-mobile.pl/c/oferta-specjalna/rok-internetu, w Orange jaka to oferta?
    W budżecie kupisz uzywany B535-232 https://www.olx.pl/d/oferta/router-huawei-b535-232-CID99-ID10S5Jl.html , na nim skorzystasz z jednej z agregacji LTE2600+2100/ LTE2600+1800/LTE2100+1800.
    W mobilnym nie ma gwarancji prędkości a podstawowy bład to minimalizm, agregacja 2 pasm LTE to minimum, optymalny byłby router z agregacja 3 pasm LTE QAM256 ale trochę drozej https://www.olx.pl/elektronika/q-mf286d/?sear...%5D=150&search%5Bfilter_float_price:to%5D=200
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21145104
    phetrak

Poziom 14  
    klimatsdr napisał:

phetrak napisał:
    klimatsdr napisał:
    Hm właśnie o coś w tym stylu mi chodzi. A głównie chodzi mi o coś co ktoś już użytkował bądź użytkuje nadal i z autopsji zna i poleca.

Rozumiem, że nie potrzebna jest żadna specjalna karta sim tylko zwykły starter z jakiejś sieci, na której jest wykupiony pakiet internetowy tak?

Dokładnie tak wykupujesz kartę SIM uruchamiasz pakiet internetu lub kupujesz kartę typowo internetową i lecisz.

matek451 napisał:

Ten elektrośmieć jak twierdzisz u mnie działa bardzo dobrze i nie mam z nim problemów :)

Erbit napisał:
    Te Alcatele nie nadają się do pracy ciągłej (nie wspominając o kiepskich modemach LTE).

Piszesz że Alcatele nie nadają się do pracy ciągłej? Hmm zależy co rozumiesz pod pojęciem pracy ciągłej ja na wyjazdach używam go ok 20 godzin dziennie (non-stop włączony telefon z WiFi Calling i kilka godzin dziennie laptop) podpiętego pod powerbanka i nie widzę, żeby cokolwiek się z nim działo? No ale specyalysta teoretyk wie lepiej :)

Erbit napisał:
    Robisz błąd. Sygnał LTE jest mocno wygłuszany przez wszelkie przeszkody (np. ściany) i router musi mieć anteny poza obrysem budynku. Jeśli postawisz go "przy laptopie" to nie licz na sensowny internet. Zrób jak @matek451 napisał i nie kupuj żadnych z proponowanych Alcateli.

Skoro na mobilnym routerze sensowny internet musi hulać jak w domu to proponuję jeździć z rolką światłowodu :) mi w zupełności w warunkach wyjazdowych 50Mbps wystarcza, i to nie prawda że w domu czy hotelu przez ściany nie ma zasięgu :)
    Konto firmowe:
  • #13 21145143
    matek451
    Poziom 43  
    A dlaczego ma wozić światłówód? Widać ze nie masz nawet podstawowej wiedzy dotyczacej internetu mobilnego i wielkiego doświadczenia w tej kwestii, w mobilnym prędkości ponad 1Gb/s sa teraz do uzyskania.Oczywiście wymagany jest współczesny sprzęt a nie zabytkowy z modemem LTE 4 KAT. na poziomie technicznym z 2013 roku. To ze dla ciebie czas zatrzymał się na tym poziomie nie oznacza ze ktoś ma kupować mobilną zabawkę od producenta z 4 ligi, technologicznie to elektrosmieć, do tego ubogi soft.
    To ze ty jesteś zadowolony nie oznacza że to wartościowy sprzęt.
    Budzet pozwala na zakup sprzetu z 2 CC CA QAM64, na B535-232 agregacja 2 pasm LTE2600+2100 w Orange/T-mobile to 30MHz pasma , w teorii przy QAM64 MIMO2X2 DL do 225Mb/s. Za 200 zł , MF286D czyli 3 CC CA QAM256 MIMO2X2 w tych sieciach przy agregacji LTE2600+2100+1800 na40MHz pasma w teorii do 300Mb/s. Na twoim MW40 co najwyzej na 1 paśmie LTE2600/2100 przy 15MHz DL do 112Mb/s.
    Nie wspominajac o tym ze do dyspozyscji będzie miał też 4 porty LAN GE złącza SMA do anten zew w przypadku B535-232 a w MF286D, 4 porty GE, 2XRJ11 i USB.
    Te routery choć pochodzą sprzed 5lat od twojej popierdółki dzieli przepaść.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21145151
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    phetrak napisał:
    No ale specyalysta teoretyk wie lepiej

Poczekaj, jak Ci bateria się zapali w czasie nie nadzorowanego ładowania 24h/dobę jak chce autor tematu, to będziesz miał okazję sprawdzić praktycznie niektóre aspekty.

phetrak napisał:
    u mnie działa bardzo dobrze

U prawie wszystkich osób, co znam "u mnie działa bardzo dobrze", a realnie po prostu nie mają pojęcia jak ma działać łącze internetowe. Ewentualnie ich aspiracje kończą się na zaawansowanych serwisach dla inteligentów typu TikTok, Instagram i podobne. Ogólnie łącze tragedia. Potem się im pokazuje jak naprawdę potrafi się zachowywać łącze internetowe - otwierają usta z wrażenia i by potem powiedzieć "eee, ale Onet mi przecież działa to nie będziemy poprawiać".

phetrak napisał:
    Skoro na mobilnym routerze sensowny internet musi hulać jak w domu to proponuję jeździć z rolką światłowodu mi w zupełności w warunkach wyjazdowych 50Mbps wystarcza

Nie musi, ale często gęsto bez żadnego wysiłku może tak hulać. I nie trzeba tu żadnej rolki wozić.
    Poza tym przeczytaj posty autora - on potrzebuje łącza domowego a nie mobilnego (tylko myśli, że takim MiFi coś zaoszczędzi). Do tego autor obecnie ma 28Mbps. Wolumen ruchu w sieci roślinie ok 22% rocznie, więc sobie policz ile "zaoszczędzi" dzisiaj na bieda routerku i jakie przepływności będzie miał za trzy lata i ile będzie znowu musiał wydać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21145185
    matek451
    Poziom 43  
    @ IC_Current idealnie w punkt, 95% uzytkowników mobilnego nie ma zielonego pojęcia o jego mozliwościach właśnie przez to ze korzysta z niego na jakimś zabytkowym szmelcu.
    Autor ma niski budzet ale w jego ramach lub po dołozeniu 50 zł może mieć sprzęt wykorzystujacy optymalnie obecny potencjał operatrów NetWorks na LTE w jego lokalizacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21145186
    klimatsdr
    Poziom 2  
    >>21145011

Bardzo dużo informacji, dużo danych podczas kiedy moja wiedza jest dość uboga więc nie do końca wszystko rozumiem tak szczerze pisząc 😅 Jak chodzi o ofertę to Orange Free na kartę, więcej danych nie mam, bo kupowałem byle jaki by mieć internet w telefonie z gratisami.
  • #17 21145203
    matek451
    Poziom 43  
    Oferta Orange Free OK, pierwszy m-c za darmo i 650GB, w kolejnych 450GB+30GB za doładownie 35zł czyli razem 480GB. W T-mobile masz z kolei masz w 1 m-cu za darmo 1TB danych a potem 650GB/m-c za 45 zł.
    A co do informacji to masz wszystko podane na tacy, test pokazał z którego BTS-a korzystasz, napisałem jakie pasma na nim oraz jaki sprzęt do tego aby optymalnie wykorzystać na nim mozliwości BTS-a, łącznie z linkami do sprzętu.
    MF286D to najlepszy wybór jesli nie będziesz korzystał z anteny zew.w relacji cena do mozliwości, to sprzęt na IPQ4019 z modemem Qualcomm X16. B535-232 z kolei to sprawdzony Huawei na starszym modemie 6 kat. z agregacja 2 pasm LTE w modulacji QAM64, następca B525 ale agregujacy w układzie LTE2600+2100 i LTE2100+1800, którego B525 nie obsługuje.
    Nie słuchaj porad nie popartych wiedzą a jedynie subiektywnymi odczuciami laika. Szkoda czasu aby to czytać i braćpod uwagę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21145244
    phetrak

Poziom 14  
    matek451 napisał:
    A dlaczego ma wozić światłówód? Widać ze nie masz nawet podstawowej wiedzy dotyczacej internetu mobilnego i wielkiego doświadczenia w tej kwestii, w mobilnym prędkości ponad 1Gb/s sa teraz do uzyskania.Oczywiście wymagany jest współczesny sprzęt a nie zabytkowy z modemem LTE 4 KAT. na poziomie technicznym z 2013 roku. To ze dla ciebie czas zatrzymał się na tym poziomie nie oznacza ze ktoś ma kupować mobilną zabawkę od producenta z 4 ligi, technologicznie to elektrosmieć, do tego ubogi soft. To ze ty jesteś zadowolony nie oznacza że to wartościowy sprzęt.

Co do wożenia światłowodu to był sarkazm, bo co oznacza u Ciebie powiedzenie sensowny internet? Dla jednego może być to 10Mbps, dla drugiego 50, a dla trzeciego 1000.
    A kto powiedział że to wartościowy sprzęt? Miało być budżetowo? Zaproponuj autorowi budżetowe urządzenie którym uzyskasz 1Gb/s teraz to Ty pokazujesz kompletny brak doświadczenia i rozeznania tematu skoro pytanie dotyczyło BUDŻETOWEGO rozwiązania. Po drugie autor również nie napisał czy to rozwiązanie tymczasowe czy na stałe, to też wiele by zmieniało w temacie.

IC_Current napisał:
    phetrak napisał:
    No ale specyalysta teoretyk wie lepiej

Poczekaj, jak Ci bateria się zapali w czasie nie nadzorowanego ładowania 24h/dobę jak chce autor tematu, to będziesz miał okazję sprawdzić praktycznie niektóre aspekty.

phetrak napisał:
    u mnie działa bardzo dobrze

U prawie wszystkich osób, co znam "u mnie działa bardzo dobrze", a realnie po prostu nie mają pojęcia jak ma działać łącze internetowe. Ewentualnie ich aspiracje kończą się na zaawansowanych serwisach dla inteligentów typu TikTok, Instagram i podobne. Ogólnie łącze tragedia. Potem się im pokazuje jak naprawdę potrafi się zachowywać łącze internetowe - otwierają usta z wrażenia i by potem powiedzieć "eee, ale Onet mi przecież działa to nie będziemy poprawiać".

phetrak napisał:
    Skoro na mobilnym routerze sensowny internet musi hulać jak w domu to proponuję jeździć z rolką światłowodu mi w zupełności w warunkach wyjazdowych 50Mbps wystarcza

Nie musi, ale często gęsto bez żadnego wysiłku może tak hulać. I nie trzeba tu żadnej rolki wozić.
    Poza tym przeczytaj posty autora - on potrzebuje łącza domowego a nie mobilnego (tylko myśli, że takim MiFi coś zaoszczędzi). Do tego autor obecnie ma 28Mbps. Wolumen ruchu w sieci roślinie ok 22% rocznie, więc sobie policz ile "zaoszczędzi" dzisiaj na bieda routerku i jakie przepływności będzie miał za trzy lata i ile będzie znowu musiał wydać.

Po pierwsze nigdzie nie napisałem, że używam go z włożoną baterią korzystając z powerbanka :) no ale znów domysły.

Co do prawie wszystkich osób które znasz, ciesze się że się nie znamy bo przynajmniej nie należę do tego grona które nie ma pojęcia (oczywiście sarkazm :) ). Doskonale ze względu na doświadczenie i wykształcenie jestem świadomy ograniczeń które to urządzenie posiada tylko tak jak mówiłem wcześniej i nadal to podtrzymuję do moich potrzeb to urządzenie jest wystarczające.

Jeśli faktycznie autor posta nie zamierza nigdzie z tym modemem podróżować to wg mnie też o wiele lepszym jest rozwiązanie stacjonarne. Wiadomo jest powiedzenie tanio i wesoło no to przedstawiłem bardzo tanie rozwiązanie ale niekoniecznie najwydajniejsze :)

Osobiście gdyby autor mógł sobie pozwolić na większy budżet (chociaż to pojęcie względne) to minimalnie czym bym się interesował to modem stacjonarnym LTE kat. 6 (np. Tenda 4G09 koszt ok. 450zł). Nigdzie też nie padły konkretne kwoty które autor chce przeznaczyć dla niektórych tanio to 50zł dla niektórych 1000zł :)
    Konto firmowe:
  • Pomocny post
    #20 21145273
    IC_Current
    matek451 napisał:
    @ IC_Current idealnie w punkt, 95% uzytkowników mobilnego nie ma zielonego pojęcia o jego mozliwościach właśnie przez to ze korzysta z niego na jakimś zabytkowym szmelcu

Odnosiłem się szerzej. Częste moje doświadczenie: ludzie mają światłowód 300Mbps. "Źle działa", dzwonią na infolinię i tam kupują łącze 600 lub 1000Mbps. Dalej źle działa, bo oczywiście w domu wszystko spartolone jak tylko się da. Najczęściej jeden router z AP na strychu i żalenie, że na parterze to cały czas muli. Ale jak powiesz żeby położyć przewód i kupić dodatkowy AP, to "eee ... przecież trochę działa". Co najlepsze dalej dzwonią na infolinię i biorą w koszmarnie drogą dzierżawę jakiś "super mocny" repeater. Bo "kto by przewody teraz kładł", albo "jak to drogo" (koszt dzierżawy repeatera przez dwa lata).

phetrak napisał:
    do moich potrzeb

To napisałeś w punkt. Ale nie dla każdego łącze (które za dwa lata wnioskując z obecnych pomiarów osiągnie ok 10Mbps) będzie odpowiednie. Przecież autor wyraźnie napisał, że pobiera duże pliki po kilkadziesiąt GB przez wiele godzin, a Ty chcesz go zostawić z takim muzealnym sprzętem. Za samą energię zaoszczędzoną na krótszym włączaniu laptopa starczy na lepszy sprzęt.
    phetrak napisał:
    Dla jednego może być to 10Mbps, dla drugiego 50, a dla trzeciego 1000.

Problem w tym, że przepływność, to bardzo ważny parametr, ale jak sam wiesz są jeszcze inne, które potrafią często spowodować większe problemy niż niska przepływność. Ale tu już kompletnie nikomu nie pokażesz tak, żeby zrozumiał, bo po prostu brak "zegara na speedteście typu dużo = lepiej"
    phetrak napisał:
    jest powiedzenie tanio i wesoło

To dobre. Muszę zapamiętać. Wesoło dla nabywcy, kiedy kupuje a potem jeszcze wesoło (czytaj bogato) dla majstra, który poprawia. Albo nabywca ciągle wesoły, bo wciąż tanio kupuje i wymienia. :-)

Moja świętej pamięci prababcia. (Bardzo biedna, bo została sierotą w czasie wojny - ojciec zginął w Oświęcimiu a komuchy potem też nie byli mili dla rodziny) zawsze kupowała solidne rzeczy bo mówiła, że takiego dziada to na dziadostwo nie stać. Tak jakoś sobie to przyswoiłem i do tej pory źle na tym nie wychodzę. Co oczywiście nie znaczy, że trzeba kupować bardzo drogie (często jeszcze większe dziadostwo).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21145282
    matek451
    Poziom 43  
    Zaproponowałem 2 budzetowe routery do pracy 24/7 a nie mobilną zabawkę, z modemem z 2013 roku na dodatek szajsowatego producenta, znanego z kiepskiego sprzętu, okrojonego do minimum softu. bo MW40 taki jest. Alcatel kariery nie zrobił, nikt zorientowany ich nie kupi.
    1Gb/s to na 5G N78, póki co w Legnicy tylko Play ma sieć na tym paśmie, sprzet do 5G na N78 do kupienia za około 500 zł wiec nie za miliony monet.

Tenda 4G09 za 450 zł, to za router który agreguje 2 pasma w QAM64 i ma 2 porty GE ale nie działa w agregacji LTE2600+2100 to nieporozumienie, B535-232 ma 4 porty GE, AC1200 i agreguje 2 pasma w kazdym układzie, nowy LTE5398-M904 kosztuje 550 zł i ma modem 18 kat. LTE , agreguje 4 pasma LTE QAM256 wiec jaki jest sens zakupu tej Tendy?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #22 21145298
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #23 21145307
    phetrak

Poziom 14  
    matek451 napisał:
    Zaproponowałem 2 budzetowe routery do pracy 24/7 a nie mobilną zabawkę, z modemem z 2013 roku na dodatek szajsowatego producenta, znanego z kiepskiego sprzętu, okrojonego do minimum softu. bo MW40 taki jest. Alcatel kariery nie zrobił, nikt zorientowany ich nie kupi.
    1Gb/s to na 5G N78, póki co w Legnicy tylko Play ma sieć na tym paśmie, sprzet do 5G na N78 do kupienia za około 500 zł wiec nie za miliony monet.

Tenda 4G09 za 450 zł, to za router który agreguje 2 pasma w QAM64 i ma 2 porty GE ale nie działa w agregacji LTE2600+2100 to nieporozumienie, B535-232 ma 4 porty GE, AC1200 i agreguje 2 pasma w kazdym układzie, nowy LTE5398-M904 kosztuje 550 zł i ma modem 18 kat. LTE , agreguje 4 pasma LTE QAM256 wiec jaki jest sens zakupu tej Tendy?

Jaki sens zakupu Tendy? No właśnie taki że znów trzeba dołożyć 100zł, a autorowi chodziło że ma być tanio :)

matek451 napisał:
    Moja świętej pamięci prababcia. (Bardzo biedna, bo została sierotą w czasie wojny - ojciec zginął w Oświęcimiu a komuchy potem też nie byli mili dla rodziny) zawsze kupowała solidne rzeczy bo mówiła, że takiego dziada to na dziadostwo nie stać. Tak jakoś sobie to przyswoiłem i do tej pory źle na tym nie wychodzę. Co oczywiście nie znaczy, że trzeba kupować bardzo drogie (często jeszcze większe dziadostwo).

I to jest w punkt, ja spojrzałem, na temat że ma być tanio, matek451 zaproponował B535-232 i jak najbardziej ok tylko znów trzeba dołożyć :) pytanie jaka kwota dla autora tematu to tanio :)

Erbit napisał:
    phetrak napisał:
    LTE kat. 6 (np. Tenda 4G09

Jak to napisałeś ? Specjalysta ? Teraz wiem dlaczego.

Wniosłeś wiele do tematu rozmowy tym postem, brawo :)
    Konto firmowe:
  • Pomocny post
    #24 21145327
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #25 21145335
    IC_Current
    Erbit napisał:
    Czasem nie warto kupować wcale niż wydawać 50 zł mniej na sprzęt tej klasy

Właśnie teraz robiłem zamówienie pod klienta. W hurtowni gdzie kupuję, promują go dla stałych klientów za 260zł netto a w cenie regularnej (dla internautów) na stronie jest za 324 netto. Widać trzyma jakość, skoro niedawno się pojawił a już się go dystrybutorzy pozbywają z magazynów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #26 21145340
    phetrak

Poziom 14  
    Erbit napisał:
    phetrak napisał:
    Wniosłeś wiele do tematu rozmowy tym postem, brawo

Mniej więcej tyle samo ile pierwsza Twoja taka wypowiedź.

phetrak napisał:
    Jaki sens zakupu Tendy? No właśnie taki że znów trzeba dołożyć 100zł, a autorowi chodziło że ma być tanio

Jeśli nie wiesz o czym napisałeś lepiej nie pisz wcale. @matek451 wyjaśnił Tobie dlaczego zakup tej Tendy jest bez sensu. Czasem nie warto kupować wcale niż wydawać 50 zł mniej na sprzęt tej klasy (specjalysto).

Ostatni raz odpowiadam Tobie, bo nie ma to najmniejszego sensu bo to wygląda jakbym mówił do ściany, po pierwsze Tende dałem jako przykład, ok ale skoro już się jej tak czepiłeś ja nie mówię że przy tym modemie który zaproponował @matek451 zakup Tendy nie jest lepszy jeśli chodzi o parametry, tylko żeby mieć lepsze parametry znów trzeba dołożyć i nie 50zł (nie wiem skąd te obliczenia) tylko 100zł (przeczytaj jeszcze raz dokładnie jaki jest temat - TANIO).

Erbit napisał:
    To bądź jeszcze świadom, że potrzeby autora są inne niż Twoje. Bądź też świadom, że LTE u autora to nie to samo LTE co u Ciebie i w miejscach, w których bywasz (specjalysto) więc nie pojmuję dlaczego tak uparcie bronisz tego złomu Alcatela. Chcesz to go używaj ale nie wciskaj innym. Ja mobilnie używam hotspotu z telefonu i mnie wystarcza ale nie wciskam tego rozwiązania innym (nawet Tobie).

Zaproponowałeś może żeby autor sobie sprawdził na BTSearch gdzie ma nadajniki? No nie. Ja nikomu nie wciskam tego rozwiązania tylko napisałem, że na moje potrzeby ta konfiguracja jest wystarczająca zauważył to nawet @IC_Current , a Ty nadal mielisz jedno i to samo. Zamiast nabijać posty zaproponuj coś konkretnego :)
    Konto firmowe:
  • Pomocny post
    #27 21145361
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #28 21145372
    matek451
    Poziom 43  
    A w czym ta Tenda jest lepsza od B535-232? Dla porównania, B535-232 ma modem 7 kat. LTE , agreguje 2 pasma LTE na DL w modulacji QAM64 ale w kazdym układzie a wiec tez B7+B1 i B1+B3, ma 4 porty GE i WiFI w AC1200. Tenda nie agreguje B7+B1, ma radio AC1200 i tylko 2 porty GE. Przy niskim budzecie do 150 zł w Legnicy uzywany B535-232 https://www.olx.pl/d/oferta/router-huawei-b535-232-CID99-ID10Urqo.html? , pójdzie pewnie za 100 zł. A jak autor dołoży 50 zł do przewidzianego 150 zł to ma prawie nowy MF286D a to zupełnie inna jakośći możliwości.
    Autor doskonale wie z którego BTS-a korzysta w Orange i co na nim świeci na LTE dla tego operatora i T-mobile z niego bo dostał informację na podstawie jego testów na telefonie z kartą Orange.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21145416
    klimatsdr
    Poziom 2  
    Czyli rozumiem, że dwa sprzęty, o których mowa i do których podałem linki, będą odpowiednie, a wybór, który ostatecznie pozostaje, już dla mnie. W sensie, że oba nie różnią się bardzo od siebie i nie będzie dużej różnicy w prędkościach po prostu. Tak wywnioskowałem, a przynajmniej starałem się z całej tej rozmowy 😀 Nieco wyżej podałem dwa linki do obu sprzętów i na koniec tylko chciałbym się upewnić, że o te chodzi, tak?

Jestem zdecydowany kupić jeden z nich, tylko osobiście jestem osobą mającą problem z podejmowaniem decyzji, wolę nie wiedzieć, ile czasu spędzam w sklepach na zwykłych zakupach, a co dopiero jak kupuję buty lub perfumy. Więc prosiłbym o wskazówkę w stronę którego zakupu iść.
  • Pomocny post
    #30 21145478
    matek451
    Poziom 43  
    W teorii na B535-232 agregacja LTE2600+2100 w Orange/T-mobile z tego BTS-a NetWorks na katedrze DL do 225Mb/s, dla porównania agregacja 3 pasm LTE2600+2100+1800 z tego BTS-a na MF286D w teorii do 400Mb/s. Realne prędkości zależą od obciązenia sektora, parametrów sygnału ale widać że potencjał MF286d jest większy.Modem 12 kat. LTE , dodatkowo MF286d obsługuje tez agregacją 2 pasm LTE na UL w QAM64 ale wtedy działa tylko na 2 pasmach w DL. Orange na niektórych stacjach bazowych ma wdrożoną agregację 2 pasm na UL.
    Masz linka do B535-232 z Legnicy, cena 120 złdo negocjacji więc zapewne pójdzie za 100 zł i to jest argument za, jak ma być tanio i porzadnie, dokładasz kolejna 100 i masz MF286D , czyli tanio i najlepsza relacja cena do mozliwośći.
    Ten router jest na IPQ4019 i jest na niego alternatywny soft na OpenWRT, ale to dla znajacych te tematy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje małego, niezawodnego routera na kartę SIM do podłączenia laptopa, ponieważ w jego lokalizacji nie ma dostępu do WiFi. W dyskusji polecane są różne modele, w tym Alcatel MW40V, Huawei B525s-23a oraz B535-232, a także ZTE MF286D. Użytkownicy podkreślają, że B525s-23a i B535-232 oferują lepsze parametry, takie jak agregacja pasm LTE, co przekłada się na wyższe prędkości pobierania. Wskazano również na ryzyko zakupu używanych modeli z simlockiem oraz na znaczenie lokalizacji BTS-ów dla jakości sygnału. Użytkownik wyraził chęć zakupu jednego z polecanych modeli w budżecie do 150 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA