logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZyXel NR7302 vs Archer MR500 – wybór routera LTE Play, Poznań Grunwald, Cybulskiego

kaszel 23 Mar 2026 01:05 2802 116
Najlepsze odpowiedzi

Czy ZyXel NR7302 będzie dobrym wyborem zamiast Archer MR500 do internetu LTE/5G na ul. Cybulskiego w Poznaniu?

Tak — ZyXel NR7302 jest lepszym wyborem niż Archer MR500, ale w tej lokalizacji większą różnicę zrobi zmiana operatora niż sam router, bo Play wygląda na słabe pokrycie 5G, a Orange dawał wyraźnie lepsze wyniki [#21868777][#21871000][#21871108] W testach na Orange Free telefon na zewnątrz łapał 5G, a nawet stary Archer z tą kartą działał kilkukrotnie szybciej niż na Play, więc do prób warto zacząć od startera Orange za 5 zł; Virgin nie rozwiązał problemu równie dobrze [#21871000][#21871172][#21871307] Zewnętrzny ODU/CPE ma tu sens, bo NR7302 daje dodatkowy zysk antenowy rzędu 7–10 dB i można go wpiąć do istniejącego routera jako urządzenie do WAN/LAN, zostawiając mu tylko funkcję dostępu do sieci komórkowej [#21870324][#21871108] MR500 jest ograniczony, bo agreguje tylko 2 pasma LTE i w praktyce dawał około 12–15 Mb/s, więc sam przeskok na NR7302 powinien już wyraźnie poprawić sytuację [#21868777] Po dostarczeniu ZyXela użytkownik uzyskał na nim już przy oknie wyniki, które uznał za satysfakcjonujące, więc warto najpierw przetestować go wewnątrz, a dopiero potem decydować, czy wynosić ODU na dach [#21875496][#21875577]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21868383
    kaszel
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam wszystkich serdecznie,

Mam pytanko, czy ktoś z kolegów orientuje się, czy wybór ZyXel NR7302 będzie dobrze działał w Poznaniu na ul. Cybulskiego? W tej chwili mam tutaj Archera MR500 z kartą z Play i na 4G jest delikatnie mówiąc mizernie. Chciałbym przejść na 5G żeby zwiększyć szybkość. Chodzi o warsztat za budynkami mieszkalnymi, więc pewnie wyrzucenie routera na maszt na dach tylko pomoże.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
  • #2 21868767
    gulki81
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Hej, jestem z okolicy. Nawet mam na stanie NR7302, chętnie bym udostepnił na moment do zrobienia pomiaru, ale nie ma mnie akurat na miejscu i nawet nie jestem w stanie określic kiedy będę. Mieszkasz od Winklera czy od Hetmańskiej?

Domyslam sie, że ten MR500 to od PLAYa w abonamencie, wtedy co go dawali za 1 zł na start?

Wg. mnie najlepszym rozwiązaniem byłby dla Ciebie Orange z tego wysokiego bloku na końcu Winklera, on ma oś sektora wzdłuż Winklera i 5G3600 i komplet LTE. Ale wszystko i tak trzeba byłoby potwierdzic pomiarami prędkości na zewnątrz i wewnątrz na telefonie z 5G. NR7302 powinien być O.K. Tylko tego Zylexa sprzedają z zasilaczem POE 1 GbE i 2.5 GbE, gdyby predkości pozwalały na więcej niż 1 Gb/s to warto rozważyć tę wersję 2.5 GbE. Tylko to jest sprzęt, który nie obsługuje przyszłościowej technologii mmWave, więc za kilka lat pewnie czeka Cię znów wymiana na coś bardziej wówczas współczesnego.

Te PLAY'e w okolicy prawdopodobnie nie mają sektora na Ciebie, a i MR500 agreguje jedynie dwie częstotliwości LTE, więc w praktyce pewnie w porywach coś koło 50 Mb/s w pobieraniu.
  • #3 21868777
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5716
    MR500 to złom , na dodatek stacja bazowa Play na Górczyńskiej 13, po drodze kilka podobnych wiezowców i choć dystans to około 500m to wewnątrz moga być problemy z zasiegiem na pasmach pojemnosciowych LTE Play. BTS ma 5G3500 N78+5G700 N28+ LTE2600+2100+1800+800+900, pierwszy sektor na azymut 40 czyli na autora. Reasumując zew. CPE 5G/LTE+ router wew. do sieci lokalnej i WiFi jest dobrym wyborem, NR7302 jak najbardziej OK, do kupienia wersja z injectorem POE 2.5GE za 600 zl do tego 160-200 zł za wew router z portem 2.5GE i Wifi 7 /6.
    Test na zewnątrz i w domu na telefonie 5G Android i screen z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i speedtestu.
    Dla porównania na starterze Orange Free za 5 zł i na nim 825GB na m-c za darmo, BTS Orange na Arciszewskiego 23 , około 200m, 1 sektor na azymut 95 czyli wzdłuż Winklera. Hetmańska ma 3 sektor na 34o stopni, obydwa mają 5G N78 +5xLTE dla Orange.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21869035
    kaszel
    Poziom 17  
    Serdecznie dziękuję za odpowiedzi i sugestie. MR500 faktycznie kiedyś dostałem w jakiejś tam promocji. Używam go głównie dlatego, że go mam. Transfery u mnie w warsztacie (router wisi na ścianie) to okolice 12-15Mbps (tak, tylko tyle) w obie strony. Więcej nie dam rady wyciągnąć. Mogę wrzucić wyniki testów, ale zakładam że to wina słabego pokrycia z Play i tego kiepskiego routera.

Czy dobrze zrozumiałem, że Play to ogólnie w tym miejscu to nie najlepsze wyjście? Jaka sieć w takim razie będzie najlepsza? Faktycznie ten Orange ze starterem Free za 5zł?

Niestety nie mam dostępu do telefonu na Androidzie. Czy jest jakaś analogiczna aplikacja działająca na iOS? Chętnie zrobię testy i udostępnię wyniki.
  • #5 21869336
    gulki81
    Poziom 19  
    Niedawno na forum mieliśmy przypadek, gdzie autor wątku mieszkał 300 metrów od nadajnika Play, z sektorem skierowanym w jego okno, na nadajniku 5G3500 i komplet pasm LTE i w zasadzie nic w takiej sytuacji nie powinno pójść nie tak i teoretycznie wystarczyć powinien router wewnętrzny, a po testach prędkości okazało się, że sektor tak obciążony ruchem, że ledwo 150 Mb/s wyciągał i to na zewnątrz, dlatego warto zawsze opierać się na pomiarach rzeczywistych.

Na iOS masz apkę Speedtest by Ookla. Pomiar na telefonie możesz też przeprowadzić wewnątrz i na zewnątrz budynku wykorzystując wbudowaną przeglądarkę internetową, wpisując hasło speedtest. W taki sposób mniej więcej zorientujesz się, czy ten Play ma u Ciebie rację bytu, bo iphone agreguje dużo więcej częstotliwości niż ten TP- Link.

Wg mnie, najoptymalniejszym operatorem u Ciebie powinien być Orange, chyba, ze trzyma Cię w Play umowa abonamentowa. Pakiet z ponad 800 GB danych w Orange Free na kartę masz za cenę 35 zł/m-c, w tym pierwszy miesiąc w cenie startera, czyli 5 zł. Na Twoim miejscu wypróbowałbym tę opcję.
  • #6 21869765
    kaszel
    Poziom 17  
    Tak, właśnie za pomocą speedtestu do tej pory badałem wydajność połączenia.

Natomiast co do testu na telefonie, niestety w warsztacie w ogóle nie loguje mi się do 5G. Niezależnie od tego czy jestem wewnątrz czy na zewnątrz. I nie, to nie jest kwestia limitu samej karty, bo w domu parę ulic dalej nie ma problemu. To pewnie oznacza, że pokrycia 5G z Play w tym miejscu po prostu nie ma.

W Play nie mam umowy terminowej, więc w zasadzie bez problemu mogę z tego zrezygnować, ale i tak ten abonament jest tak tani, że pewnie przełożę kartę do jakiegoś iPada który ze mną jeździ na wyceny. W tej chwili zależy mi głównie na wydajności na miejscu - a jeśli to będzie wymagało zmiany operatora, to niech i tak będzie.

Prawdę mówiąc nie potrzebuję w warsztacie szybkości powyżej 1Gb, i tak cała lokalna infrastruktura jest na 1Gb. Dlatego nie będzie miało dla mnie znaczenia, czy kupię ten zestaw z injektorem 2,5G - wręcz wolę kupić gołe urządzenie. Mogę wpiąć ten ODU bezpośrednio do switacha PoE bo mam tam kilka takich, więc tutaj będzie bez problemów.

Jaki nowy lokalny router polecacie? Nie ukrywam, że dużą zaletą była by możliwość zasilania go przez PoE. Zasadniczo nie musi mieć nawet wbudowanego switach Ethernet, bo te już mam niezależne.
  • #7 21869781
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1307
    kaszel napisał:
    Jaki nowy lokalny router polecacie?

Zróbże te testy i je pokaż.
    matek451 napisał:
    Test na zewnątrz i w domu na telefonie 5G Android i screen z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=USi speedtestu.
  • #8 21869784
    kaszel
    Poziom 17  
    Erbit napisał:
    kaszel napisał:
    Jaki nowy lokalny router polecacie?

Zróbże te testy i je pokaż.
    matek451 napisał:
    Test na zewnątrz i w domu na telefonie 5G Android i screen z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=USi speedtestu.

Kolego, a zechciałbyś przeczytać to co napisałem powyżej?

Po pierwsze nie mam telefonu na Androidzie, tylko iPhona na iOS. Robiłem testy i podawałem wyniki we wcześniejszym poście - tylko bez zrzutu ekranu. Wychodzi okolice 12-15Mbps, mizernie.

Po drugie, mój telefon pomimo karty i abonamentu wspierającego 5G nie loguje się w tej lokacji do 5G na Play. Nie jest to też problem telefonu, bo w domu kilka ulic dalej mam zasięg 5G.
    Zakładam, że mój operator (Play) nie ma sensownego pokrycia 5G na ul. Cybulskiego.
  • #9 21869793
    matek451
    Poziom 43  
    Test na zewnątrz na IoS z 5G i https://techformator.pl/jak-sprawdzic-sile-sygnalu-na-iphone-field-test-mode-w-ios/ telefon i tak pokaże tylko dane na kotwicy LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21869815
    kaszel
    Poziom 17  
    O, i to jest bardzo ciekawe. Jutro sprawdzę.
  • #11 21869928
    Erbit
    Poziom 39  
    kaszel napisał:
    Kolego, a zechciałbyś przeczytać to co napisałem powyżej?

Zechciałem. Tylko jak się chce mieć dobrze dobrany/sprawdzony internet trzeba się trochę postarać - np. poprosić kogoś z rodziny, znajomych. Chyba nie chcesz mi napisać, że wszyscy mają iOS ?

Dane z iOS są mniej przydatne.
  • #12 21870024
    kaszel
    Poziom 17  
    Erbit napisał:
    Zechciałem. Tylko jak się chce mieć dobrze dobrany/sprawdzony internet trzeba się trochę postarać - np. poprosić kogoś z rodziny, znajomych. Chyba nie chcesz mi napisać, że wszyscy mają iOS ?

Wszyscy mają iOS-a, do tej pory nie stanowiło to problemów. Popytam u znajomych, a przy okazji zrobię ten test o którym pisał kolega wyżej.

EDIT:
    Wrzucam linki do dwóch testów wydajności, tego starszego:
    https://www.speedtest.net/result/18990457999

Oraz kolejnego, zrobionego dziś:
    https://www.speedtest.net/result/18998002069

Jak widać dziś wyszło nieco lepiej, ale nadal jest straszna bieda.
  • #13 21870292
    gulki81
    Poziom 19  
    Pomiar poza szczytem internetowym, więc wynik nieco lepszy. Szczyt mamy tak pomiędzy 18 a 22. I z takiej mojej obserwacji szczyt poranny między 8 a 10, jak ktoś mieszka w zurbanizowanym terenie.

Nadal nie wiem kiedy będę w domu, tak bym Ci to ogarnął na miejscu. W Twojej sytuacji zamówiłbym na Media Expert ZTE MC888B z płatnością za gotówkę (masz możliwość odbioru i zwrotu stacjonarnie). Porobił sobie na nim testy w szczycie internetowym, możesz nawet na kartach wszystkich głównych operatorów, jak chce Ci się aż tak w to bawić, po wyborze najbardziej optymalnego operatora zwróciłbym sprzęt stacjonarnie w sklepie (do 14 dni) i zamówił tego NR7302 i ewentualnie do niego jakiś router wewnętrzny do sieci lokalnej, typu Mercusys MR27BE, ewentualnie zostawiłbym tego ZTE MC888B jeżeli zda egzamin.

Zacząłbym od startera Orange Free, tego takiego czarnobiałego z ludzką twarzą.
  • #14 21870303
    kaszel
    Poziom 17  
    Zrzut ekranu iPhone: panel LTE z parametrami PCI 140, RSRP -107 dBm, RSRQ -13 dB, SINR 2,4–3,3 dB. Zrzut ekranu iPhone z panelem LTE: Play, RSRP −103 dBm, RSRQ −11 dB, SINR 2,1 dB

Wrzucam pomiary po stronie iPhone - jeśli to w czymś pomoże.

Chyba faktycznie w pierwszej kolejności kupię ten starter Orange Free i zobaczę czy cokolwiek się zmieni. Pytanie czy jest sens bawić się z tym routerem ZTE? Czy nie lepiej od razu tego ZyXela? W środku jakoś sobie poradzę, nawet tym gównianym Archerem na razie.
  • #15 21870324
    gulki81
    Poziom 19  
    Do nadajnika Orange'a masz z jakieś 150-200 metrów, teoretycznie mógłby wystarczyć router wewnetrzny typu jak ten Twój TP-Link, ZTE jest takim właśnie routerem z dodatkowym zyskiem anteny na paśmie N78 10 dB. Możesz nim sygnał posprawdzać i na zewnątrz i wewnątrz. Dzisiaj zamawiasz, juro odbierasz, pojutrze zwracasz i masz jasność co do pomiarów. Jak płacisz gotówką to zwrot kasy masz do ręki.

Śmiało możesz zamówić tego NR7302 i zesparować go z tym TP- Linkiem, po LANie nie powinien być wąskim gardłem, gorzeć poprzez Wi- Fi, bo ma 300 Mb/s w sieci 2,4GHz i 867 Mb/s w sieci 5GHz, a sygnał Wi- Fi tak jak sygnał LTE/5G ulega degradacji wraz ze wzrostem odległości od urządzenia i kilka metrów od niego potrafi już być zauważalnie wolniej.

Podobnie pomiary wykonasz na IPhonie żonglując kartami, tylko na nim masz ograniczoną diagnostykę, jak sam widzisz po screenach, które zamieściłeś w ostatnim poście, ale możesz oprzeć się na speedteście, który da Ci odpowiedź co do prędkości uzyskiwanych u danego operatora, bo w nim siedzi zaawansowany modem, a zysk anten w tak bliskiej odległości od nadajnika, w przypadku Orange, nie ma zasadniczo znaczenia.
  • #16 21870333
    matek451
    Poziom 43  
    Jakna razie to PCI 140 czyli 2 sektor z Arciszewskiego, brak screenów z CID więc nie wiadomo jakie pasmo LTE, parametry sygnału na nim z tego sektora słabe, gdzie wykonany test? Karta Play ma dostęp do 5G jaki to telefon?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21870336
    kaszel
    Poziom 17  
    Nic więcej ten ekran testowy nie pokazuje prawdę mówiąc. U mnie wygląda to inaczej niż pod tym linkiem z opisem. Testy robione na zewnątrz i wewnątrz budynku przy ul. Cybulskiego 11. Telefon to iPhone 16 Pro Max, a karta ma dostęp do 5G tylko w tej lokalizacji się do niego nie loguje.

gulki81 napisał:
    Nadal nie wiem kiedy będę w domu, tak bym Ci to ogarnął na miejscu.

Szkoda, ale co poradzić. Ja bym chętnie nawet zapłacił za poświecony czas :)
  • #18 21870340
    matek451
    Poziom 43  
    Zobacz jeszcze czy nie masz czegoś jak tutaj https://www.reddit.com/r/cellmapper/comments/...d_test_mode_now_works_great_we_just/#lightbox , poza tym dziwne ze nie łączy cię nawet z 5G N1 na 2100MHz, co to za karta Play. Starsze taryfy nie maja wjazdu do 5G.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21870344
    kaszel
    Poziom 17  
    Tak, ten FTM wygląda podobnie jak u mnie. Tylko ja mam już iOS 26.4, dlatego wygląda nieco inaczej.

Taryfa jest sprzed dobrych 10 lat, ale nie chcę jej zmieniać, bo nie są mi w stanie zaproponować takich warunków jak miałem. Jest dawno bezterminowa, mogę ją wypowiedzieć w dowolnym momencie. Natomiast wszystkie nowe oferty mają jakieś lojalki na 25mc i na dodatek wzrost kosztów po jej wygaśnięciu. Najwyżej wrzucę sobie tą kartę do tabletu i będę miał jako zapasową.

Nie wiem dlaczego tutaj na Cybulskiego nie loguje mi się do 5G, w domu na Limanowskiego loguje się do 5G więc tak czy inaczej karta ma dostęp do 5G.
  • #20 21870354
    matek451
    Poziom 43  
    A kto ci kaze korzystać z abonamentu, karta Virgin Mobile , starter za 5 zł i w 1 m-cu masz 730GB za darmo , potem masz za 40 zł na m-c 450+100=550GB+ bonus za doładowanie, ewentualnie Play na kartę masz 3 pierwsze m-ce za 50 zł i dostajesz 200+800+300GB w pierwszym m-cu a potem ponad 1 TB/M-C od 4 m-ca koszt 50 zł za ponad 1TB/m-c bo dochodzi jeszcze bonus za doładowanie. Co to za taryfa w Play jaki pakiet danych i jaki koszt na m-c.
    Arciszewskiego to stara stacja bazowa , nie przeszła nawet swapu z Huawei na Ericssona i ona nie ma nawet 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100, stąd mozliwe ze nie logujesz się do N1 które jest na Górczyńskiej czy Głogowskiej ale dziwi tez brak 5G700 N28 które jest na Górczyńskiej, ja sprawdziłbym na karcie Virgin Mobile z darmowymi 730GB/m-c , aby go uruchomić w telefonie z ta kartą wpisujemy kod *222*41*1#.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21870356
    Erbit
    Poziom 39  
    kaszel napisał:
    Taryfa jest sprzed dobrych 10 lat, ale nie chcę jej zmieniać,

Jak będziesz kupował Orange to kup też Virgin Mobile (to Play). Kup je przynajmniej na testy.

Dodano po 29 [minuty]:

kaszel napisał:
    Nie wiem dlaczego tutaj na Cybulskiego nie loguje mi się do 5G, w domu na Limanowskiego loguje się do 5G więc tak czy inaczej karta ma dostęp do 5G.

Sprawdziłbym na innym telefonie.
  • #22 21870442
    kaszel
    Poziom 17  
    Nie da rady. To jest e-sim.
  • #23 21870450
    matek451
    Poziom 43  
    Zobacz na Virgin i na Orange, startery po 5 zł więc koszt żaden.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21870481
    kaszel
    Poziom 17  
    Tak zrobię.
  • #25 21871000
    kaszel
    Poziom 17  
    Wrzuciłem kartę Orange Free do telefonu na testy, na zewnątrz bez problemu łapie sygnał 5G i wyniki wyglądają następująco:

Zrzut ekranu iPhone z danymi sieci Orange 5G/LTE: pasmo n78 100 MHz, RSRP −120 dBm, RSRQ −19 dB Zrzut z aplikacji Speedtest: 5G, 517 Mb/s pobieranie i 49,2 Mb/s wysyłanie, Orange.

W środku zwykle łapie LTE i wtedy wyniki są trochę gorsze, ale nadal zdecydowanie lepsze niż na karcie Play.

Zrzut ekranu iPhone z danymi sieci Orange LTE: pasmo 3, 15 MHz, RSRP −102 dBm, RSRQ −13 dB[url=https://obrazki.elektroda.pl/4227275300_1774525007.png] Ekran Speedtest na iPhonie: pobieranie 250 Mb/s, wysyłanie 27,5 Mb/s, ping 18 ms, LTE, Orange.
    [/url]

Czyli co, wychodziło by, że ten zewnętrzny ODU 5G da radę?
  • #26 21871108
    gulki81
    Poziom 19  
    Wg. mnie słaba jakość sygnału jak na tak bliską odległość od nadajnika. Wygląda jakbyś azymutowo był już bliżej skraju sektora, choć tam te działeczki są wąskie, domy piętrowe, dużo zieleni, to też nie pomaga w uzyskaniu dobrych parametrów sygnału. Nie ma co kombinować z urządzeniem wewnętrznym, szczególnie, że urządzenie zewnętrzne w cenie wewnętrznego. NR7302 ma zysk z anten w granicach 7-9 dB, to powinien dodatkowo poprawić parametry. Podłącz go do portu WAN tego TP- Linka i pomierz prędkości po kablu i poprzez Wi- Fi, jak nie będziesz zadowolony z prędkości poprzez Wi- Fi to wymiana routera wewnętrznego na Mercusys MR27BE

Mógłbyś też przetestować na starterze Virgin, jak koledzy radzą. Nadajnik PLAY'a z N78 masz 300 metrów dalej niż nadajnik Orange'a. Nadajnik Play'a sieje sygnał bardziej w Twoją stronę. Prędkości pewnie będą porównywalne i w zasadzie to kwestia preferencji, czy wolisz PLAY/Virgin czy Orange.
  • #27 21871124
    matek451
    Poziom 43  
    Panowie bądźcie poważni bo to co napisano to się kupy nie trzyma, jaki BTS Orange 300m bliżej niz Play, to ze N78 jest na Arciszewskiego nie oznacza że autor z tego pasma na nim korzysta, to zalezy od azymutów anten oraz tego jak Orange ma skonfigurowaną sieć 5G/LTE NSA w tym rejonie, sektor 1 na azymut 95 . Na zewnatrz kotwica na LTE2100 z tego sektora na LTE z kolei LTE1800 z niego a parametry sygnału dostateczne podobnie jak SINR więc na LTE2100 pewnie zblizone ale pasmo 5G N78 oczywiście jak na razie z zupełnie innego BTS-a i sektora skierowanego na dodatek nie na Cybulskiego a sygnał na N78 na zewnątrz z niego szczatkowy mimo to dobre osiagi.
    Reasumujac to NSA i 5G N78 z innego BTS-a niż kotwica na LTE z Arciszewskiego wiec żaden wew. router 5G nie wchodzi w grę bo bedzie tak jak na telefonie w domu czyli agregacja pasm LTE bez 5G N78.
    BTS Play z N78 270 m blizej niż ten z N78 Orange, sektor na azymut 40 czyli kolegę ale moc radiowa na 3.5GHz niższa niż ten z Orange z sektorem na Ogródki Działkowe bo to z niego jest N78 czyli na skraju tego sektora jest lokalizacja autora.
    Reasumując sprawdziłbym Virgin Mobile, zakup zew. CPE 5G/LTE konieczny do kazdego z tych operatorów i skierowanie anteny ODU na kierunek Piotra Skargi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21871157
    gulki81
    Poziom 19  
    @matek451 zasugerowałem się danymi ze screena, pod N78 widnieje CELL ID z Arciszewskiego 23, tak samo jak dla B1, B3 też z Arciszewskiego 23. Coś błędnie interpretuję? Co do Play to mam na myśli Górczyńską 48. To moja okolica, to mniej więcej kojarzę infrastrukturę tamtejszą. W Play przypuszczam, że sygnał 5G szedłby z Górczyńskiej.
  • #29 21871172
    kaszel
    Poziom 17  
    Co ciekawe, wrzuciłem tą kartę Orange do starego Archera i nawet w takiej konfiguracji jest kilkukrotnie szybciej niż na starej karcie Play.

https://www.speedtest.net/result/19002588778

Oczywiście wyniki dużo gorsze niż na samym telefonie i o wiele gorsze niż na telefonie na zewnątrz. Jak starczy mi czasu zrobię testy z Virgin Mobile. Rozumiem, że ta ostatnia rozwieje wątpliwości czy ograniczenia wynikają z mojej karty Play czy lokalizacyjnych - bo nadajnik jest ten sam?
  • #30 21871191
    matek451
    Poziom 43  
    MR500 agreguje 2 pasma w QAM64, stacja bazowa Orange na Arciszewskiego jest blisko więc przy agregacji 2 pasm pojemnościowych LTE o szerokości 30MHz nawet na MR500 są przyzwoite osiagi wynikajace z parametrów sygnału na nich ale dla twojej lokalizacji test na telefonie na zew. pokazał ze 5G N78 jest z innego BTS-a a jedynie kotwica na LTE2100 oraz agregowane pasma LTE do N78 są z Arciszewskiego, to często norma konfiguracyjna w NSA. Na N78 PCI 127 to 3 sektor z BTS-A na Jarochowskiego 93-105 a sektor świeci na azymut 330 czyli na Ogródki Działkowe, pierwszy z kolei jest na Sielską czyli na azymut 105 stopni, dlatego jesteś na skraju tego 3 sektora a parametry sygnału na zew. z niego masz szczatkowe, Play ma BTS z N78 blizej a sektor na nim na ciebie, stad prośba o testy na Virgin Mobile na zewnątrz.
    Dla Play kolejny BTS z N78 jest na Głogowskiej 170 i on ma sektor na azymut 350. Głogowska 114 nie ma N78 i nie świeci na twój kierunek, najblizszy BTS Play na Arciszewskiego 1 też bez N78 i to z 2 sektorem na nim łaczy się telefon na starej karcie Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru routera LTE/5G do warsztatu w Poznaniu (ul. Cybulskiego) przy słabym zasięgu Play i niskich transferach na Archer MR500. Po analizie pomiarów z telefonu i testów speedtest ustalono, że Play w tej lokalizacji ma słabe lub brakujące pokrycie 5G, a wyniki są ograniczane przez położenie względem sektorów i obciążenie stacji bazowych. Rekomendowano przejście na Orange lub testy na Virgin Mobile/Play z kartami prepaid, najlepiej z użyciem zewnętrznego CPE 5G/LTE ZyXel NR7302 oraz routera wewnętrznego do LAN/Wi‑Fi. Omawiano też konfigurację IP passthrough, problemy z resetowaniem Archera, ustawienia DHCP, wybór inżektora PoE, zasilanie DC/PoE, kompatybilność 802.3af/at/bt oraz sens stosowania routerów MikroTik, Ubiquiti i Mercusys jako urządzeń wewnętrznych. Ostatecznie potwierdzono, że NR7302 działa lepiej niż MR500, ale optymalny efekt zależy od ustawienia anteny/CPE, wyboru BTS i lokalnych przeszkód terenowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA