logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalizacja elektrolizy wody: rezonans, modulacja prądu, 300 MHz, teoria

stalin2 08 Lip 2024 18:28 384 8
REKLAMA
  • #1 21147547
    stalin2
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Wydajna elektroliza wody

Mam taki pomysł żeby zbudować elektroliza-tor o wysokiej wydajności i niskim zużyciu prądu , wprowadzając wodę w rezonans.

Wartość dla wody momentu dipolowego wynosi 1,84D

Na tyle ile umiałem to przeliczyłem i wyszło mi podczas elektrolizy modulacja prądu powinna wynosić 299 792 456,16Hz w zbiorniku z elektrodami oddalonymi od siebie na długość 1 m

ok 300MHz to by szło zrobić na lampie z jakiegoś nadajnika VHF
    - trzeba sprawdzić rezystencje wody i dobrać odpowiednio wysokie napięcie , lub zmniejszyć odległość i wyliczyć częstotliwość

Po spolaryzowaniu powinna nastąpić gwałtowna zamiana wody w wodór i tlen - które można dalej wykorzystać do spalania i np. ogrzewania budynku .

Czy takie zjawisko rezonansu może w wystąpić ?
    jak to przeliczyć teoretycznie ?

Szymon Greń
  • REKLAMA
  • #2 21147567
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21147584
    stalin2
    Poziom 18  
    magazynowanie nie jest konieczne bo wodór będzie na bieżąco spalany

Wcześniej się zastanawiałem na elektrolizą nieruchomo podgrzanej wody przy użyciu magnetronu - o ile to zwiększy sprawność elektrolizy ?
  • #4 21147592
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21147602
    stalin2
    Poziom 18  
    >>21147584

Na razie myślę nad produkcją wodoru , nad magazynowaniem .. to raczej bym kombinował nad saturacją średnio lub niskociśnieniowa jakiegoś polimeru wodorem na większej powierzchni - coś jak gaz w styropianie .
  • REKLAMA
  • #6 21147610
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21147633
    stalin2
    Poziom 18  
    Jak będzie przebiegał proces elektrolizy jak zwiększymy np. gęstość i masę wody po w wirującym elektroliza-torze ?
  • #8 21147635
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21147641
    stalin2
    Poziom 18  
    w wirówce rozpędzić 2 zbiorniki o tej samej masie

mogę zrobić taką wirówkę mam luzem jeden silnik 160KW 400V

tylko że musze uważać bo przydział mocy mam tylko 240KW i może brakować na resztę zakładu - ale chwilowo mogę przekroczyć APU wywali przy 630A chyba ze przepnę się w rozdzielni na drugie co mam 1200A

-prostownik do elektrolizera mam 6 diodowy 400V 200A ze starej wytwornicy plazmy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik proponuje budowę elektroliza-toru o wysokiej wydajności, wykorzystując rezonans wody przy częstotliwości około 300 MHz. Wskazuje na wartość momentu dipolowego wody oraz sugeruje użycie lampy z nadajnika VHF. Odpowiedzi innych uczestników dyskusji podkreślają, że efektywność elektrolizy wody jest skomplikowana, a osiągnięcie wysokiej sprawności wymaga znacznych nakładów energii. Zwracają uwagę na problemy z magazynowaniem wodoru oraz sugerują, że lepsze wyniki można uzyskać przy elektrolizie pary wodnej w wysokotemperaturowych warunkach. Użytkownik rozważa również zastosowanie wirówki do zwiększenia gęstości wody, co prowadzi do dalszych pytań o potrzebną energię i moc silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA