logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon MG3051 - Błąd 5b00, jak zresetować przepełniony pojemnik na zużyty tusz?

tomaszekiwanicki 08 Lip 2024 22:10 546 7
REKLAMA
  • #1 21147857
    tomaszekiwanicki
    Poziom 2  
    W drukarce Canon MG3051 dostaję błąd: 5b00.
    Wyczytałem, że jest to przepełnienie pojemnika na zużyty tusz.
    Do innych modeli są różne programy, żeby to zresetować, ale do tego modelu nie widzę. Próbowałem robić kombinacje klawiszy z trybem serwisowym, ale nic to nie dało (albo robię źle). Czy są jeszcze jakieś szanse dla tej drukarki czy na śmietnik?
  • REKLAMA
  • #2 21148025
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21149070
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Moim zdaniem problem można rozwiązać tylko poprzez zaprogramowanie kości wsadem z innej drukarki, która nie ma tego błędu. Potrzebny do tego programator i raczej wylutowanie eeprom. Więc raczej sprzęt do utylizacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21149194
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 924
    tomaszekiwanicki napisał:
    W drukarce Canon MG3051 dostaję błąd: 5b00.
    Wyczytałem, że jest to przepełnienie pojemnika na zużyty tusz.
    Do innych modeli są różne programy, żeby to zresetować, ale do tego modelu nie widzę. Próbowałem robić kombinacje klawiszy z trybem serwisowym, ale nic to nie dało (albo robię źle). Czy są jeszcze jakieś szanse dla tej drukarki czy na śmietnik?

Napisz Kolego jak dokładnie próbujesz wejść w tryb serwisowy.
  • #5 21151224
    tomaszekiwanicki
    Poziom 2  
    @dr.master: Korzystam z tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=UetxeuDyg1w
    I tam jest:
    1. Press and hold stop button and
    2. Press and hold power button
    3. While still holding power button release stop button and press 5 times
    4. Release all button
    5. Wait.. and press stop button 5 times again
    6. Then press the power button
    I u mnie drukarka się w tym momencie wyłącza, a powinna się wydrukować strona z krótkim tekstem
  • REKLAMA
  • #6 21159096
    maciekj7
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Ja stwierdziłem kiedyś, że te tanie Canony są jednorazówkami. Niby kiedyś znalazłem manuala od tej serii, że da się to zresetować, wchodziłem w tryb serwisowy, korzystałem z różnych wersji service toola, ale nie wykrywają drukarki, albo się sypią. Rozwiązaniem, które na pewno pomoże jest to co napisał @endriuf, ale jak dla mnie to zbyt dużo zachodu jak na tak tani badziew biedronkowy. Za nieduże pieniądze kupisz dużo lepszą drukarkę z dużo tańszą eksploatacją, nawet używaną.
  • #7 21159217
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    maciekj7 napisał:
    te tanie Canony są jednorazówkami

Dokładnie. Mam znajomego w autoryzowanym Canona i dokładnie to potwierdził. Nawet oni tego nie naprawiają.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21174480
    tomaszekiwanicki
    Poziom 2  
    Posłuchałem Waszych głosów - kupiłem Brothera. Dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o błędzie 5b00 w drukarce Canon MG3051, który wskazuje na przepełnienie pojemnika na zużyty tusz. Proponowane rozwiązania obejmują próby resetowania drukarki poprzez kombinacje klawiszy w trybie serwisowym oraz korzystanie z filmów instruktażowych. Niektórzy sugerują, że problem można rozwiązać jedynie przez zaprogramowanie kości EEPROM z innej drukarki, co wymaga specjalistycznego sprzętu. Wiele osób uważa, że drukarka ta jest jednorazowa i zaleca zakup innego modelu, takiego jak Brother, ze względu na lepszą jakość i tańszą eksploatację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA