logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool WL S8560 AL - Płyta indukcyjna nie włącza się po wymianie przetwornicy ICE3AR2280VJZ

PCmaniak22 08 Lip 2024 22:58 2010 11
  • #1 21147938
    PCmaniak22
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Witajcie,
    zabrałem się za naprawę płyty indukcyjnej Whirpool model WL S8560 AL.
    Płyta pewnego dnia się po prostu nie włączyła.
    Po rozebraniu znalazłem kilka uszkodzonych rezystorów, kondensatorów i po zmierzeniu wszystkich elektrolitów okazało się że jeden był uszkodzony( zwarty). Wszystkie uszkodzone elementy znajdowały się w okolicy przetwornicy ICE3AR2280VJZ i zostały wymienione na nowe.
    Więc zamówiłem przetwornicę, wymieniłem układ i płyta nadal martwa. Dodam że stara przetwornica była pęknięta i mocno się grzałą co widać było na termowizji. Po wlutowaniu nowej już nic się nie grzeje. Ale nie pojawia się też napięcie zasilające układ na GND i VCC.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z komponentami, w tym układem ICE3AR2280VJZ. Wnętrze płyty indukcyjnej Whirlpool WL S8560 AL z widocznymi elementami i okablowaniem.
  • #2 21148098
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2253
    Trzeba zmierzyć gdzie jest produkowane zasilanie dla układu przetwornicy.
    Weź pdf aplikacyjny Ice i do pomiarów.
  • #4 21165630
    Telo
    Serwisant RTV
    Po włączeniu zasilania układ scalony ma zasilanie na pinie Vcc?
    Jak nie dasz rady mogę naprawić , napisz na PW.
  • #5 21166152
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1568
    PCmaniak22 napisał:
    Sprawdziłem elementy zasilające zgodnie z tym schematem ale niestety nic nie znalazłem uszkodzonego.

Gdzieś mam schemat IPC i100 ... ale ^^?
  • #7 21168385
    Telo
    Serwisant RTV
    Czyli proste, szukamy dlaczego układ jest bez zasilania, jeżeli nie masz wprawy, to narysuj jak układ jest zasilany. Po kolei, jakie elementy biorą udział od strony zasilania AC.
  • #9 21169908
    Telo
    Serwisant RTV
    Ja nie mam ale kolega AsReeX ma na pewno.
  • #10 21370036
    ksik
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Do autora tematu: @PCmaniak22
    Udało się Tobie tą Twoją płytę postawić na nogi?

Mam prawdopodobnie taki sam moduł jak ten Twój, jako lewy występuje i jest na nim układ LM7805, na którego wejściu nie ma w ogóle napięcia. Nie mogę zrozumieć skąd i jak powinno być produkowane to napięcie. Jesteś w stanie pomóc?

Kostka przetwornicy dostaje napięcie Vcc na 7 nogę, ale coś jest niestabilne, bo skacze 15-10V. Nie wiem, czy tak może być, czy coś po prostu zwiera i tak się dzieje. Dorzuć trochę swoich wiadomości.
    Dzięki
  • #11 21722508
    krisss73
    Poziom 6  
    Witam,
    czy udało się kolegom znaleźć rozwiązanie? Mam identyczny problem z tym modelem, płyta bez żadnej przyczyny się wyłączyła i od tej pory jest całkowicie martwa. Podejrzewam, że to może być ta sama usterka w obrębie zasilacza. Po rozebraniu nie widzę nic podejrzanego na płytce modułu; nie ma widocznych uszkodzeń elementów, nadpaleń itp. Nie bardzo wiem, za co się zabrać — nie mam schematu ani doświadczenia w dziedzinie zasilaczy impulsowych. Czy mogę liczyć na jakieś wskazówki? Bardzo mi zależy na naprawie tej płyty; ma dopiero 4 lata, a serwis, jak wiadomo, będzie chciał wymienić cały środek za 3/4 wartości nowej sztuki.
  • #12 21722638
    Telo
    Serwisant RTV
    Kolego, załóż swój temat i opisz dokładnie, ze zdjęciami, co się dzieje, podaj typ, model płyty, a nie doklejasz się do istniejącego tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta indukcyjna Whirlpool WL S8560 AL przestała się włączać. Po rozebraniu stwierdzono uszkodzenia kilku rezystorów, kondensatorów elektrolitycznych oraz przetwornicy impulsowej ICE3AR2280VJZ, która była pęknięta i nadmiernie się grzała. Po wymianie przetwornicy i uszkodzonych elementów płyta nadal nie działa, a na pinie VCC układu scalonego przetwornicy nie pojawia się napięcie zasilające. Próby pomiarów i sprawdzenia elementów zasilających nie wykazały dalszych uszkodzeń. Użytkownicy sugerują analizę schematu aplikacyjnego układu ICE3AR2280VJZ oraz dokładne śledzenie ścieżek zasilania od strony AC, jednak brak jest dostępnego schematu płyty. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z tym modelem, wskazując na możliwe usterki w zasilaczu impulsowym, w tym niestabilne napięcie na układzie LM7805. Brakuje jednoznacznego rozwiązania, a naprawa wymaga szczegółowej diagnostyki zasilania i elementów pośrednich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA