logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Procesor-P4 2AGHZ,512,400,1.5V_MSI 845PE Neo brak dzwięku.

msadowski9 07 Gru 2005 16:28 1005 4
REKLAMA
  • #1 2062520
    msadowski9
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam problem, a mianowicie gdy podkręcam procesor P4 2GHZ,512,400,1,5V na MSI 845PE Neo wysiada dźwięk. Przy podkręceniu na 2,2ghz dźwięk jest w Windowsie, ale w trakcie grania w gry dźwięk przestaje działać, a gdy podkręce na 2,4Ghz dźwieku wcale nie ma. Chłodzenie, standardowy Cooler Intela, temp. ok.40 stopni C. Ale dziwne jest to że wcale sie nie restaruje przy podkręceniu nawet na 2,5ghz. Pomużcie jak temu zaradzić aby było 2,4ghz i dźwięk był cały czas. POMOCY!!!!!.

PS. Zasilacz 300W. Sprawdzałem również na 350W. Przy 2,0Ghz temp. 36 stopni C.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 2062573
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    dzwiękówke masz zintegrowaną ?? jesli tak to raczej nic na to nie poradzisz ja na płycie ecs im wyżej miałem podkręcony procek tym bardziej trzeszczał i urywał mi się głos , długo z tym walczyłem i wkońcu zdecydowałem się kupić soundblastera i po sprawie a u siebie w biosie spróbuj włączyć Spread Spectrum może coś to da ale uważaj jeżeli przetaktowujesz CPU ponieważ nawet włączenie Spread Spectrum 0.25% może wywołać tymczasowy wzrost prędkości zegara o 25MHz i narobić ci bałaganu w postaci zwisów i restartów
  • REKLAMA
  • #3 2063134
    jarysss
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    i jeszcze jedno ta temp 35 stopni to powinna byc okolo 60 stopni te 35 to chyba temp w obudowie i problem do probel karty na plyciw wiec kup np SB 128 PCI za 30 zł w komisie i po problemie
  • REKLAMA
  • #4 2154661
    drumah
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witaj.
    W Twoim przypadku nieważna jest moc zasilacza, tylko czy jest w stanie utrzymać stabilne napięcie. Podejrzewam, że nie. Czy dźwięk wysiada w trakcie grania czy już po włączeniu gry? Szalejesz na zintegrowanej karcie? Jeśli tak to możesz spróbować dodatkowej, powinno pomóc. Może architerkura tej płyty nijak się ma do kręcenia? Jakoś nigdy nie byłem pozytywnie nastawiony do Intela jeśli chodzi o o/c, więc moim zdaniem nie masz co się spodziewać kokosów po tym sprzęcie..
    Pozdrawiam.
  • #5 2166070
    Maciej86
    Poziom 11  
    Tak jak kolega napisal, zasilacz to ważna rzecz, ale ja mam inną teze.

Ta płyta nie ma blokady PCI/AGP wiec przetaktowując magistrale FSB, podnosisz też taktowanie szyny PCI i AGP.
    Przez to moze sie zawieszać komputer.

Podnieś napiecie o powiecmy 10% od standardowego i ustaw mu szyne 133Mhz, aby miał 2,66Ghz. I zobacz czy bedzie oki.
    Myśle, że moze byc Oki.

PS.
    Najpier proponuje zmiane zasilacza na Fortrona 350W z allegro.
    Koszt to około 60zł z wysyłka, a zasilacz naprawde dobry.
REKLAMA