logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu, długi sygnał przy starcie komputera P4 2,4, 128 DDR 266, Savage 32 MB

franiol 23 Lis 2007 13:13 7619 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak ustalić, czy za brak obrazu i powtarzający się długi sygnał przy uruchamianiu komputera z Pentium 4 odpowiada procesor, płyta główna czy zasilacz?

W tym przypadku uszkodzona okazała się płyta główna, a nie procesor [#4539383] Przed diagnozą trzeba jednak podłączyć dodatkowe 4-pinowe zasilanie procesora, ponieważ jego brak może uniemożliwić start płyty; można użyć odpowiednio podłączonego przewodu z Molexa, zachowując właściwą polaryzację i unikając zwarcia [#4511770] [#4511820] Sam fakt, że wentylatory się obracają, nie potwierdza sprawności zasilacza ani płyty. Warto sprawdzić komputer na pożyczonym, markowym zasilaczu o mocy co najmniej 300 W, ponieważ tani zasilacz może mieć niestabilne lub zaniżone napięcie 12 V [#4539595] [#4539721] Ostateczne rozróżnienie między procesorem a płytą wymaga podmiany procesora lub płyty na sprawny egzemplarz, przy czym zalecano najpierw sprawdzić inną jednostkę CPU na tej płycie [#4513860]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4511712
    franiol
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    komp startuje ale brak obrazu na monitorze i długi(ok 6 sekund) powtarzający się sygnał
    Zrobiłem następujące próby:
    1. płyta + procesor + grafika + RAM => około 15 razy długi powtarzający się wysoki dzwięk
    2. wyjałem grafike => nadal to samo potem ją włożyłem
    3.wyjąłem RAM => nadal to samo potem go włożyłem
    4. wyjąłem RAM i grafike => nadal to samo
    5. wyjąłem procek =>nie było sygnału
    Zauważyłem jedną interesującą rzecz :
    kiedy załącze listwe wiatrak na procku startuje i po kilku sekundach się wyłącza. jeżeli powtórzę te czynność kilka razy to później już się tak nie załącza ale tylko przez kilkanaście sekund.
    Co może być uszkodzone płyta czy procek?
    Zasilacz właśnie działa na innym kompie. Ale nie posiada 4 pinowej wtyczki.
    P4 2,4
    128 ddr 266
    savage 32 mb

Moderowany przez Richi:

Skorygowano tytuł tematu.

• #2 4511758
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 417
    no ale tą 4 pinowa wtyczke masz podłączoną?
  • #3 4511762
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Porównaj w pierwszej kolejności ten sygnał który słyszysz, do tych które są opisane w:
    http://www.amptron.com/html/bios.beepcodes.html
    Repeating High, Low beeps - CPU failure Bad processor

Również znalazłem coś takiego:
    Continuous beep - Power supply, system board, or keyboard problem
    Repeating short beeps - Power supply or system board problem
    (Z http://www.pchell.com/hardware/beepcodes.shtml)

Jaki jest stan kondensatorów na płycie?
  • #4 4511765
    franiol
    Poziom 11  
    niepodłączona. nie mam takiej w tym zasilaczu
  • #5 4511770
    phoe
    Poziom 29  
    Ehhh, bez podłączenia zasilania procesora, raczej płyta nie ruszy, a ten 4 pinowy wtyk, to właśnie zasilanie procesora.

Nawet się to zgadza z "beep code".

Możesz wykorzystać molexa do podłączenia tego. Tutaj masz jak taka wtyczka wygląda.
    Brak obrazu, długi sygnał przy starcie komputera P4 2,4, 128 DDR 266, Savage 32 MB
    Żółty to 12V, czarny to masa, jeżeli z molexa poprawie podłączysz te kable to komputer powinien wystartować.
  • #6 4511779
    franiol
    Poziom 11  
    mój bios to PHOENIX. sygnał nie pasuje do żadnego z wymienionych. kondensatory są ok.

Dodano po 2 [minuty]:

nieruszy czyli nie ma obrazu na monitorze? bo wiatraki sie kręcą

Dodano po 3 [minuty]:

zrobie próbe i sie odezwe.
  • #7 4511820
    phoe
    Poziom 29  
    Tylko dobrze podłącz 12V i masę, bo jak podłączysz odwrotnie to uszkodzisz płytę. I uważaj żebyś zwarcia nie zrobił.
  • #8 4511918
    franiol
    Poziom 11  
    niestety nie pomogło. podłączyłem napewno dobrze. czy w takim razie procek uszkodzony. kondensatory wyglądają na dobre.

Dodano po 2 [minuty]:

dlaczego nie ma mojego sygnału w tabeli dzwięków Phoenixa? czy komuś się tak zdarzyło już?

Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]:

co jest bardziej prawdopodobne że zepsuty jest procek czy płyta?
  • #9 4513605
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Wróżki już mają nieczynne. Jak na ani jednym ani drugim nie ma oznak uszkodzeń to musisz jakoś elementy sprawdzić
  • #10 4513860
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Jeśli płyta wydaje jakiekolwiek dźwięki (tzn bios) tzn, że prawdopodobnie jest ona sprawna jeszcze :) Prędzej procesor. Może być uwalony i się mocno przegrzewać - stąd ten sygnał i stąd uruchamianie się płyty na kilka sekund. Najlepiej upewniłbyś się gdybyś włożył pod tą płytę inny procek. Po prostu musisz spróbować pożyczyć od kogoś może... Tego procka nie wkładaj w inną bo możesz ją zepsuć jeśli procek jest sprawny. Niektóre zasilacze odłączają po krótkim czasie napięcia gdy wykryją zwarcie, chociaż wtedy płyta startowałaby tylko na moment a nie na 6s. Ewentualnie mógł uszkodzić się jakiś obszar BIOSu ale wtedy raczej dźwięków by nie było, aczkolwiek są płyty które w przypadku błędu procesora wydają dźwięki bez obecności kości BIOS (masz bios w podstawce czy wlutowany?). Szkoda, że nie masz kogoś z jakimś miernikiem chociaż. Może dałoby się sprawdzić czy procek nie jest spalony i napięcia w pewnych strategicznych punktach. Do głębszej diagnostyki potrzebna jest pewna wiedza i oprzyrządowanie niestety...
  • #11 4514116
    franiol
    Poziom 11  
    bios wlutowany. miernik mam więc proszę o wskazówki.
  • #12 4514466
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Mógłbys dokładniej napisać co dzieje się z wentylatorem na procku? Startuje w końcu czy nie?
  • #13 4514576
    franiol
    Poziom 11  
    po załączeniu listwy startuje na kilka sekund i się wyłącza. gdy załączam kompa startuje normalnie i pracuje aż do wyłączenia.
  • #14 4514633
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    A wentylator kolega to ma nisko czy wysoko obrotowy ? Spotkalem sie w swojej karierze z identycznym sygnalem i identycznymi objawami, gdy wentylator za wolno sie obracal, plyty wykrywala to jako blad i nie pozwalala uruchomic komputera.
    Przydalby sie bardzo szybki wentylator (tzn szybszy niz ten ktorego uzywasz teraz) moze odpali.
  • #15 4514889
    franiol
    Poziom 11  
    wentylator boxowy (intel).
    A57855-001
    23041095
    FHP-2157 REV.M
    12VDC 0.24A
    czy po tych danych da się stwierdzić ile ma obrotów? jeżeli tak to prosze napisać.
  • #16 4515361
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Spróbuj podmienić wentylator może na inny. Pozatym obejrzj (miernikiem) jakie daje napięcie wyjście do wentylatora płyta główna.
  • #17 4515375
    franiol
    Poziom 11  
    na wentylator podałem + z zewnątrz. zwiększając go do ok 20V. bo myślałem że jest za mały sygnał z wentylatora. przy 12V sygnał wynosił ok. 30mV a przy 20V ok 70mV. niestety nie pomogło.
  • #18 4516884
    stopi
    Poziom 28  
    Skoro podałeś na wentylator 12 woltowy 20V i napięcie wynosi na nim miliwolty tzn. że twój wentylator pobiera cholernie prąd z zasilacza. Wymień koniecznie ten wentylator! Jest więc albo zatarty i "nie daje rady" kręcić albo jest po prostu nadpalony. Może kolega napisałby chociaż jaką ma płytę główną?
  • #19 4516922
    phoe
    Poziom 29  
    Te mV to pewnie było na przewodzie który jest używany do pomiaru prędkości wentylatora. Bo nie wierze że wentylator taki spadek napięcia aż robił, chyba że zasilacz ma bardzo slaby obwód 12V.

Napięcie 12V w chwili tego krótkiego startu jest w normie tak w ogóle? Bo jak twój zasilacz nie posiada 4 pinowego wtyku do zasilania procesorów, to jakiś strasznie słaby zasilacz musi być. Jaki to zasilacz?
  • #20 4516946
    franiol
    Poziom 11  
    płyta główna : Mercury KOB P4X400
    zasilacz: Megabajt MGB300-ATX
    te mV to oczywiście na kablu pomiarowym są.
  • #21 4517697
    stopi
    Poziom 28  
    Mercury i Megabajt? Niezłe kaskaderstwo widzę kolega uprawia :)
  • #22 4518181
    Stingerek
    Poziom 28  
    To nie kaskaderstwo tylko kamikaze (kaskaderzy mają szanse przezyć)

Czym prędzej należy ten wynalazek wymienić na prawdziwy zasilacz.
  • #23 4518355
    franiol
    Poziom 11  
    postaram się go wymienić ale tymczasem prosze jeszcze o pomoc w temacie
  • #24 4518378
    Stingerek
    Poziom 28  
    Dopuki go nie wymienisz.. "robota stoi" Tylko na coś markowego i porządnego.
  • #25 4520970
    stopi
    Poziom 28  
    Kolego franiol - nie wiem ile jesteś w stanie wydać na nowy zasilacz, ale powiedzmy takie sensowne zaczynają się od jakichś 120-130zł - mam na myśli np. Chieftec. Ewentualnie możesz kupić za jakieś 80zł Tracer albo Modecom. Na pewno już będą o niebo lepsze od Megabajta :) Kupując np. Chiefteca albo Tagana masz pewność, że będziesz miał spokój na parę lat. Popatrz na allegro - jest tego pełno. Poza tym w większości sklepów komputerowych powinieneś takie zasilacze dostać, a bynajmniej powinni ci w pare dni takie załatwić.
  • #26 4539383
    franiol
    Poziom 11  
    czyli panowie twierdzą że żeby stwierdzić co jest usterką trzeba zakupić zasilacz za 130 złoty<==ciekawe. skoro Megabajt jest sprawny to prosze mi powiedzieć dlaczego inny zasilacz mi jest potrzebny. jak nie będe miał co z pieniędzmi robić to sobie kupie Chiefteca, ale jak narazie to portfela pełnego pieniędzy nie mam.(od 8 lat mam tego Megabajta na innym sprzęcie i cały czas działa<==wiem, straszny ze mnie kamikaze). Jak będe chciał wydać całą wypłatę na komputer to poradzę się szanownych forumowiczów(tylko niektórych) co kupić.

tymczasem jakby komuś to miało pomóc to okazało się że zepsuta jest płyta główna. Napewno nie kondensatory przynajmniej te które mają 3300 mikro bo wymieniłem wszystkie.

Ciekawy jest fakt że jeżeli ktoś ma dylemat co kupić "pomóżcie nie wiem czy kingston czy patriot które mają lepszą wydajność chociaż o 1% żebym dobrze spał jak je kupie" to dyskusja nie ma końca.
    A gdy jest problem ze sprzętem to do dyskusji włącza się tylko garstka ludzi.
    DZIĘKUJE wszystkim którzy chcieli i próbowali mi pomóc.
  • #27 4539595
    phoe
    Poziom 29  
    W tanim zasilaczu różnica na napięciu 12V to czasami aż 1V, a przy 11V niektóre płyty z procesorem ruszą, a nie które nie, wiec należało by sprawdzić z jakimś dobrym zasilaczem, nie musisz od razu kupować zasilacz, możesz od kogoś pożyczyć tylko w celu sprawdzenia. Tani zasilacz również nie daje idealnie "płaskiego" napięcia, z tego powodu też mogą wynikać rożne problemy. Chyba taniej pożyczyć jest zasilacz(ewentualnie kupić nowy), niż kupować oscyloskop w celu sprawdzenia przebiegu napięć?

I nie trzeba kupować od razu Chiefteca za ponad 100zł, wystarczy Delta/Fortron z allegro za 30-50zł.
  • #28 4539616
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    franiol napisał:
    czyli panowie twierdzą że żeby stwierdzić co jest usterką trzeba zakupić zasilacz za 130 złoty<==ciekawe. skoro Megabajt jest sprawny to prosze mi powiedzieć dlaczego inny zasilacz mi jest potrzebny. jak nie będe miał co z pieniędzmi robić to sobie kupie Chiefteca, ale jak narazie to portfela pełnego pieniędzy nie mam.(od 8 lat mam tego Megabajta na innym sprzęcie i cały czas działa<==wiem, straszny ze mnie kamikaze). Jak będe chciał wydać całą wypłatę na komputer to poradzę się szanownych forumowiczów(tylko niektórych) co kupić.

Dobre :D

W moim komputerze poszły już dwa wyroby zasilaczopodobne tego pokroju. Marek już nie pamiętam, ale od jednego poszedł procek, ram, MoBo i grafika, od drugiego naszczęście nic. Ja nigdy nie włożę już niczego innego niż Chieftec do kompa, z wyjątkiem zasilaczy compaq które są naprawdę porządne (obecnie athlona 2000+, GF 5600XT, kartę TV, dysk i 2 nagrywarki DVD ciągnie mi bez żadnych :!: spadków napięcia zasilacz Compaq DPS-200PB-89 D o mocy... 145Watt)
  • #29 4539721
    Stingerek
    Poziom 28  
    Nikt nie każe kupować ci zasilacza za 130zł !
    Do tego celu wystarczy zasilacz za 50zł typu Fortron.
    Nikt nie kaze wydawać kasy w ciemno (choć zakup zasilacza to dobry pomysł) tylko sprawdzić na jakims prawdziwym zasilaczu czy problem sie powtarza.
    Pożycz od kogoś MARKOWY zasilacz o mocy conajmniej 300W.
  • #30 4540528
    stopi
    Poziom 28  
    Kolego franiol - przecież nikt ci nie każe kupować zasilacza, ale taka jest niestety prawda, że zasilacz megabajt jest po prostu kiepski. Dla sprawdzenia przecież zawsze można pożyczyć, tak jak ci koledzy radzą. Dlaczego megabajt jest kiepski? Mogę ci podrzucić artykuł po przeczytaniu którego wyjaśni ci się czym charakteryzuje się dobry zasilacz (zarówno jeśli chodzi o konstrukcję zewnętrzną, zastosowane układy elektroniczne, zabezpieczenia, jakość elementów, zapas mocy itd.) tylko nie wiem jak u ciebie z wiedzą na temat elektroniki... Niestety prawda jest taka, że za 30zł nie kupisz zasilacza który zapewni ci bezpieczeństwo i stabilną pracę komputera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komputera z procesorem Pentium 4 2,4 GHz, pamięcią DDR 266 128 MB oraz kartą graficzną Savage 32 MB, który podczas uruchamiania wydaje długi, powtarzający się sygnał dźwiękowy i nie wyświetla obrazu na monitorze. Testy obejmowały sprawdzenie płyty głównej, procesora, pamięci RAM i karty graficznej, z sygnałem dźwiękowym pojawiającym się przy obecności procesora, a jego brak po wyjęciu CPU. Zasilacz Megabajt MGB300-ATX nie posiada 4-pinowego wtyku zasilania procesora, co jest niezgodne z wymaganiami płyty Mercury KOB P4X400. Próby podłączenia zasilania procesora z molexa nie przyniosły efektu. Wentylator procesora działa krótko po włączeniu, a następnie się wyłącza. Pomiar napięć na wentylatorze wskazuje na możliwe uszkodzenie wentylatora lub niewystarczające zasilanie. Dyskusja wskazuje na potencjalną usterkę płyty głównej lub procesora, jednak większość ekspertów sugeruje, że problem może wynikać z niewłaściwego lub niskiej jakości zasilacza, który nie dostarcza stabilnego napięcia 12V, co jest krytyczne dla poprawnej pracy systemu. Zalecane jest sprawdzenie działania komputera na markowym, odpowiednio mocnym zasilaczu (np. Chieftec, Fortron, Delta) lub pożyczenie takiego do testów. Wymiana kondensatorów 3300 µF na płycie nie rozwiązała problemu. Ostatecznie autor stwierdził, że uszkodzona jest płyta główna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA