Daniel_GSM napisał: Czy ten Ryzen 5 5600G to jakaś stara konstrukcja?
Nie jest najmłodsza, w końcu jakiś czas mamy już serię 7000, 8000, a za chwilę wyjdzie 9000. Co nie zmienia faktu że dalej w sprzedaży. 5600G debiutowały w wakacje 2021, czyli mniej więcej w okolicach 12 generacji Intela. Nie jest to zdecydowanie najnowszy sprzęt, ale jest to wciąż dobry i bardzo opłacalny sprzęt.
Daniel_GSM napisał: Jak go można umiejscowić w porównaniu z 14 generacją Intela?
Bardziej wydajnościowo można go porównywać w zastosowaniach biurowych z 12 generacją, wciąż jednak jest to lepszy wybór niż I3-14100.
Daniel_GSM napisał: I jak wydajnościowo to będzie śmigało?
Word i Excel nie będą zamulać

Przeglądarki też nie (te nawet będą chodzić lepiej niż na i3, bo sobie z dodatkowych dwóch rdzeni skorzystają.
Daniel_GSM napisał: Lepsza 12-gen Intela czy może R5 5600G parametrami dorównuje 13 lub 14 generacji?
To już właściwie w poprzednich odpowiedziach ująłem. W zastosowaniach biurowych powinno to działać podobnie jak I5-12gen. Minimalnie wolniej niż I3-14 gen w zastosowaniach, które nie będą chciały wykorzystać więcej niż 4 rdzeni, tyle że to minimalnie wolniej to się w benchmarku zapewne zobaczy tylko.
Daniel_GSM napisał: Coś gdzieś kiedyś wyczytałem, że do Ryzenów trzeba się przyłożyć jeśli chodzi o dobór RAM-u i płyty głównej dlatego jeśli pójdę w R5 to będę się musiał wspomagać Twoją wiedzą
Nie jest tak źle. Ogólna zasada jest taka, że trzeba unikać najgorszych płyt, ale czy Ryzen, czy Intel - ta zasada obowiązuje tak samo. Co do pamięci to piąta generacja Ryzena nie jest szczególnie wybredna, w większości przypadków kupuję do biura DDR4-3600-CL18, włączam XMP i tyle.
Reasumując lepsze od Intela I5-12 gen to nie będzie, gorsze też nie będzie, będzie być może trochę tańsze i będzie miało bardziej użyteczną zintegrowaną grafikę. Od I3-14 gen będzie szybsze tam, gdzie da się wykorzystać więcej niż 4 rdzenie. Przy czym jeśli się szuka jakiejkolwiek oszczędności - to nie warto iść w 14 gen tylko dlatego, że jest nowsza. W zasadzie 13 i 14 generacja nie wnoszą za wiele w stosunku do 12 generacji, więc nie za bardzo warto dopłacać, szczególnie w standardowych zastosowaniach biurowych, które nie wymagają sprzętowego kosmosu.
Kilka tych 5600G wstawiłem do zaprzyjaźnionych biur, póki co nie dostaję pogróżek ani nikt mnie nie goni po ulicach