logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralka Faac E045S - Tranzystory i rezystory spalone, brak uruchomienia programu

ujdaz 11 Lip 2024 12:33 546 6
REKLAMA
  • #1 21150801
    ujdaz
    Poziom 9  
    Pacjent - centralka Faac E045S.
    Dostalem od znajomego sterownik, ktory ulegl uszkodzeniu. Spalily sie dwa tranzystory, oraz rezystory w okolicy zlacza "BUS".
    Sytuacja jak na zdjęciach. Widok wnętrza centralki Faac E045S z uszkodzoną płytką PCB i przewodami. Zbliżenie na uszkodzoną płytę PCB z widocznymi elementami elektronicznymi i złączami.

Pierwsze co, wylutowalem spalenizne, no i niestety tranzystor palil sie na tyle, ze zebral ze sobą cały duży pad, który był pod nim.
    Po podłączeniu "oczyszczonej" pcb do zasilania, procek wchodzi w bootloader ( na wyswietlaczu 7-seg pojawia sie napis "bo") po czym nie pojawia się nic i odpala się dioda error. Napięcia 5v i 3.3v w porządku. W tym trybie, niestety jest brak reakcji na jakiekolwiek sekwencje wciskania przyciskow na plycie, nie jestem w stanie wyswietlic zadnego kodu bledu. EEPROM odpowiada - sprawdzilem komunikacje na oscyloskopie, z reszta podjalem tez probe wylutu eepromu i wtedy procek w ogole nie reaguje i w kolko probuje nawiazac komunikacje z eepromem.
    Z racji tego,ze na pcb jest tez port usb, w czasie gdy jest w bootloaderze, podpinajac pendrive procek reaguje juz na przyciski, jestem wstanie zgrac z niego konfig etc. Z jakiegos powodu ma problem z wejsciem do glownego programu? Wg procedury, po "bo" powinna pojawic sie wersja firmware. Co moge jeszcze sprawdzic? Nie mam juz pomyslu jak dalej zdiagnozowac problem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21151686
    ujdaz
    Poziom 9  
    No rzecz w tym, że trochę już kopałem po internetach i niestety nie znalazłem nic, jedynie są wsady do E045, a zaprogramować można z poziomu pendrive.
  • REKLAMA
  • #4 21552683
    stasw147
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Podpinam się pod temat bo mam uszkodzony układ wykonawczy w tym sterowniku ic9 ma ktoś może zdjęcie poglądowe albo symbol tego układu

Dodano po 1 [minuty]:

Zbliżenie na płytkę drukowaną z układem scalonym oznaczonym jako IC9, przyciskami i wyświetlaczem LED.
  • #5 21552704
    sisko
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Wyświetlacz LED siedmiosegmentowy pokazujący liczbę 3.1 na płytce drukowanej z przyciskami i układami scalonymi.
  • #6 21552708
    stasw147
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Bardzo ci dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #7 21870127
    andre41
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Witam, czy ktoś z kolegów byłby w stanie zamieścić fotkę płyty jak w temacie. Muszę zidentyfikować T10, T14, resztę elementów dopasuję. Mocne wypalenie. Będę wdzięczny za pomoc.

Fragment zielonej płytki PCB z nadrukami „RADIO” i „CONNECTIVITY MODULE” oraz złączami i elementami SMD
    ]

Podsumowanie tematu

✨ Centralka Faac E045S uległa uszkodzeniu wskutek spalenia dwóch tranzystorów oraz rezystorów w okolicy złącza "BUS". Po wymianie uszkodzonych elementów i oczyszczeniu PCB, procesor uruchamia się w trybie bootloadera (wyświetlając na 7-seg "bo"), po czym pojawia się dioda error i brak reakcji na przyciski. Napięcia 5V i 3.3V są prawidłowe. Komunikacja z pamięcią EEPROM jest potwierdzona oscyloskopem, jednak po jej demontażu procesor nie reaguje i próbuje nawiązać komunikację z EEPROM w pętli. W dyskusji pojawiła się sugestia potrzeby posiadania wsadu pamięci oraz programatora do ponownego zaprogramowania sterownika. Użytkownicy dzielą się również zdjęciami uszkodzonych płytek i elementów wykonawczych, poszukując identyfikacji tranzystorów T10, T14 oraz układu IC9, które uległy uszkodzeniu w podobnych przypadkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA