logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Chwilowe duże spadki FPS przy poruszaniu myszką po zmianie monitora - i5-12400F, RTX 2060

ehov013 13 Lip 2024 20:09 321 4
REKLAMA
  • #1 21153301
    ehov013
    Poziom 2  
    Witam, na wstępie od razu dodaję iż jestem świeżakiem na tej stronie i póki co nie wiem, czy to dobry dział na ten temat, ale z góry przepraszam.
    Od jakiegoś czasu borykam się z dość irytującym problemem... jest to spadek fpsów podczas gwałtownego krótkiego poruszania myszką bądź bardzo wolnego poruszania, nigdy nie miałem takiego problemu. Zawsze stale zmieniam pastę i czyścę, ale po zmianie nowego monitora było wszystko ok, lecz po 2 miesiącach spadki się pojawiają. Z 120fps spada nawet do 50-60, jest to krótkotrwałe, ale bardzo irytujące. Sprawdzałem też, czy RAM, procesor i grafika się nie męczą, ale nic im się nie dzieje... Czy ktoś umie rozwiązać ten problem i jest w stanie mi go rozwiązać? :(
    Pełna specyfikacja:
    i5-12400F
    2x8GB RAM DDR4 3600MHz
    Dyski 2x SSD [1]x1T [2]x500GB
    RTX 2060
    Zasilacz 700W
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21153390
    Marshtel
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Jaka gra, na jakich ustawieniach i w jakiej rozdzielczości?
    RTX 2060 to nie jest karta do 120 FPS w grach AAA. Ustaw na standardowe ustawienia i 60 Hz, jak wtedy będzie spadać do 30 FPS to można mówić o problemie. Machanie myszką to był test stabilności gry odkąd pamiętam. Jak odpalam nową grę czy to na PC, czy na konsoli - pierwsze co to kręcę kamerą żeby zobaczyć czy zwalnia.
  • REKLAMA
  • #4 21153745
    ehov013
    Poziom 2  
    Problem został rozwiązany otóż problem tkwił w sterowniku myszki x) brzmi absurdalnie ale tak myszka steelseries rival 5 wymagało aktualizacji przez co miałem ścinki momentami i spadki fps i nie, nie mam bombowego zasilacza hehe Pozdrawiam i przepraszam za kłopot. Aha i jeszcze jedno jakby ktoś miał taki sam problem co ja polecam sprawdzić aktualizacje myszki jeśli ktoś posiada nowszą myszkę, a jak nie usunąć i zainstalować ponownie sterownik od myszki pozdrawiam :)
  • #5 21153747
    ehov013
    Poziom 2  
    Aktualizacja sterownika myszki x)
REKLAMA