logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor SAMSUNG UE32ES6100 - brak podświetlenia matrycy, obraz widoczny pod latarką

Mig13 14 Lip 2024 17:48 1377 13
REKLAMA
  • #1 21154312
    Mig13
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Witam
    Problem telewizor SAMSUNG UE32ES6100 matryca nie wyświetla obrazu ciemność po podświeteniem latarką widać obraz. Ledy podświetlenia sprawdzone mimo tego zamówiłem nowe i jest to samo nie ma podświetlenia matrycy po odpięciu taśm z logiki dalej nie ma podświetlenia , prądy są ok. Ma ktoś jakiś pomysł na tą usterkę ?
  • REKLAMA
  • #2 21154611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21155414
    art_56
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Piszesz że jak podświecisz latarką to widać obraz, tyle się już na ten temat pisało , a ty chcesz podpowiedz gdzie i czego szukać. W bardzo wielu przypadkach wina leży w ledach, które jak piszesz sprawdziłeś i są dobre. Najczęściej po wymianie na nowe wszystko powraca do normy i tv działa prawidłowo. Nic nie napisałeś czym i w jaki sposób sprawdzałeś te diody podświetlenia. Do sprawdzenia zostało ci jeszcze zasilanie podświetlenia i będziesz wiedział czego nie ma. Zdarzają się też przerwy w doprowadzeniu napięcia zasilania diod led, i w takim przypadku dobrze jest sprawdzić czy po przyłączeniu napięcia bezpośrenio do wtyczki, wcześniej wypinając ją z zasilacza tv ledy świecą. Do tych prób polecałbym zasilacz dedykowany do takich napraw, np. zakupiony na alliexpres.
  • REKLAMA
  • #5 21155448
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1101
    art_56 napisał:
    Do sprawdzenia zostało ci jeszcze zasilanie podświetlenia i będziesz wiedział czego nie ma. Zdarzają się też przerwy w doprowadzeniu napięcia zasilania diod led, i w takim przypadku dobrze jest sprawdzić czy po przyłączeniu napięcia bezpośrenio do wtyczki, wcześniej wypinając ją z zasilacza tv ledy świecą. Do tych prób polecałbym zasilacz dedykowany do takich napraw, np. zakupiony na alliexpres.

Potrafią też przerywać wtyczki od kabelka między zasilaczem a diodami LED.
    Podaj model zasilacza.
  • #6 21155623
    Mig13
    Poziom 9  
    Diody sprawdzałem każdą po kolei 5 volta każdą z osobna świeci przed sprawdzeniem odpiąłem przewod zasilający Ledy z zasilacza piszesz ze usterka ustępuje po zakupie nowych ledów otóż kupiłem też i nowe nie przeczytałeś dokładnie mojego opisu sporo już zrobiłem takich złomków odzyskanych z elektrosmieci ten jednak sprawia mi trudności wszystko sprawdzałem a jednak coś nie jest tak przewody zasilające też sprawdzałem pod względem łączenia

Dodano po 3 [minuty]:

>>21155448
    Wtyczki też sprawdzone przewody też sprawdzone mimo że każdą z ledów sprawdziłem pod względem świecenia zasilając 5.5 volta jasność jednakowa każdą z nich to kupiłem całą nową listwę i dalej nie świeci podświetlenie. Zadko zwracam się o pomoc bo daje sobie radę ale jednak ten egzemplarz wygrywa ze mną dlatego poddaje się i zwracam się o pomoc . Myśle nad zakupem zasilacza nowego możliwe że gdzieś jest przerwa a ja tego nie widzę. Model zasilacza to PSLF790D04A

Dodano po 7 [minuty]:

>>21155414
    Każdą z ledów sprawdziłem z osobna 5 volta każdą świeci jak należy mimo to zakupiłem też nowe ledy i dalej ciemno pisałem przecież że kupiłem też nowe ledy wszystko sprawdzone przewody kostki itd itd pewnie gdzieś jest przerwa a tego nie widze
  • #7 21155829
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    A co jak odepniesz main od zasilacza? świeci podświetlenie?
  • REKLAMA
  • #10 21156222
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    No to szukaj usterki w zasilaczu.
  • #12 21163021
    art_56
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Mig 13 ,szukałeś podpowiedzi w sprawie tej naprawy i udało ci się naprawić, to podziel się co było przyczyną awarji co by inni wiedzieli .
  • REKLAMA
  • #13 21163117
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21183456
    Mig13
    Poziom 9  
    art_56 już go złożyłem ten tv niestety nie pamiętam jakie to były tranzystory mosfety to te 4 sztuki czy 5 nie pamiętam co znajdują się blisko gniazda podświetlenia led . I jeszcze taką nowinke dodam że coś mnie skusiło kupić nową listwę led mimo że na starej listwie wszystkie diody led świecą dając im napięcie 5.5 volta każda świeciła z osobna kiedy zamontowałem nową listwę zaczęła świecić ale po naprawie zasilacza stara listwa led nie świeciła mimo że ledy sprawne możliwe że ścieżka na listwie podswietlenia jest przerwana ale już tego nie sprawdzałem mając nową listwę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem SAMSUNG UE32ES6100, który nie wyświetla obrazu, a jedynie widać go pod latarką. Sprawdzono diody LED, które działają, a także zasilanie, jednak problem nadal występuje. Użytkownik rozważa zakup nowego zasilacza, ponieważ podejrzewa przerwy w doprowadzeniu napięcia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zasilacza oraz wtyczek, a także podłączenie diod LED bezpośrednio do zasilania. Po dalszych próbach użytkownik stwierdza, że problem leży w zasilaczu, a po wymianie tranzystorów MOSFET oraz nowej listwy LED telewizor zaczął działać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA