logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie baterii DeWalt 18 V/5 Ah ładowarką Parkside 20 V - czy to możliwe?

musicfan1 14 Lip 2024 19:57 1197 1
REKLAMA
  • #1 21154568
    musicfan1
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam! Czy da się naładować baterię DeWalt 18 V/5 Ah ładowarką od Parkside 20 V? Mam adapter do baterii i urządzenie z Parkside działa, ale nie ma opcji ładowania.
  • REKLAMA
  • #2 21154582
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2544
    Warunki możliwości naładowania baterii:
    1. Maksymalne napięcie dopasowane do baterii.
    2. Prąd ładowania dopasowany do baterii.
    3. Identyczne czujniki temperatury, jeśli są.

Zagrożenia:
    Przeładowanie (za wysokie napięcie) i odcięcie baterii przez jej układ zabezpieczający.
    Ładowanie zbyt dużym prądem i przegrzanie akumulatorów.

Jak możesz, to zajrzyj do środka baterii i policz, ile tam jest akumulatorów. Jeśli się zgadzają ilość akumulatorów i ich pojemność, to masz 2/3 szans na naładowanie. Pozostanie pomiar oporu termistora, jeśli jest i jest wyprowadzony na złącze baterii.
    Napięcia na naklejkach baterii akumulatorów to zazwyczaj jakieś bzdury. Jeśli w środku jest 5 akumulatorów, to ich maksymalne napięcie wyniesie 5 × 4,2 V = 21 V. Ja mam taką oznaczoną napięciem 36 V, które nijak nie wynika z napięć akumulatorów. 18 V wychodzi z mnożenia 5 × 3,6 V, więc jest duża szansa, że się uda. Chyba, że są tam akumulatory LiFePO4 (trzeba to sprawdzić w katalogu albo na naklejce baterii i w katalogu/Internecie).
REKLAMA